Affenpinscher

De Affenpinscher is ruwharig, klein en gedrongen, met een aapachtige gezichtsuitdrukking. Deze zijn onverschrokken, alert, vasthoudend en aanhankelijk, soms vol uitbundige hartstocht. Het is in alle aspecten een aangename gezinshond. Deze hebben niet zoveel beweging nodig buiten een grote wandeling, ze kunnen wel koppig zijn.

Affenpinscher

Afkomst:

Over zijn afkomst tast men in het duister, sommige geloven dat de Affenpinscher een verkleinde Dwergschnauzer is, anderen dat hij nauw verwant is met de Belgische Dwerggriffons. Tot de tentoonstelling van 1896 in Frankfurt werden Affenpinschers en Dwergpinschers als één ras beschouwd. Maar toen werd besloten de langharige variëteit Affenpinscher te noemen, een naam die het ras aan het ronde, enigszins aapachtige gezicht te danken heeft. Het is door het fci als Duits ras erkend.

De uiterlijke kenmerken:

De schedel is eerder kogelvormig dan gestrekt, in totaliteit niet te zwaar, hoog gewelfd met een duidelijk voorhoofd.

Het lichaam is krachtig, vierkant en compact.

Het gangwerk/beweging is ontspannen, vloeiend, dravend met een matige stuwkracht van de achterhand. Van voren en van achteren gezien recht naar voren parallel.

De huid is over het gehele lichaam strak aansluitend.

Het haar op het lichaam moet hard en dicht zijn. Zijn hoofd word gekenmerkt door borstelige, stekelige wenkbrauwen met een krans van haren rond de ogen, een indrukwekkende baard en de schedel en wangbeharing waardoor de Affenpinscher een aapachtige gezichtsuitdrukking heeft.

kleur van de Affenpinscher is zuiver zwart met een zwarte onder beharing.

Grootte en gewicht van de Affenpinscher:

Schofthoogte: Reuen en teven 25-30cm.

Gewicht: Reuen en teven 4 tot 6 kg.

Land van herkomst is Duitsland.

Affenpinscher behoort tot de rasgroep 2.