American Akita

American Akita

De American Akita is een grote hond, krachtig gebouwd met veel massa en zwaar bot. Het brede hoofd dat een stompe driehoek vormt, met een diepe voorsnuit. Hij heeft in verhouding kleine ogen en staande oren die bijna in lijn met de achterzijde van de hals naar voren gedragen worden, dit is dus een specifiek kenmerk van het ras. Het is een vriendelijke attente hond die volgzaam en moedig is. De American Akita kan dominant zijn en moet zeer consequent worden opgevoed.

American Akita

Afkomst:

Aanvankelijk liep de geschiedenis van de American Akita parallel aan de ontwikkeling van de Japanse Akita. Sinds 1603 zijn in de Japanse streek Akita de Akita Matagi’s (middelgrote jachthonden) gebruikt als vechthonden. Vanaf 1868 is het ras gekruist met de Tosa en Mastiffs. Het formaat van de honden nam dus toe, maar eigenschappen als staande oren en krulstaart gingen verloren. Toen in 1908 hondengevechten werden verboden is het ras desondanks in stand gehouden als groot Japans ras en in 1931 aangemerkt als nationaal erfgoed.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het gebruikelijk hondenbont te gebruiken voor militaire uniformen. De politie eiste het vangen en in beslag nemen van alle honden anders dan Duitse Herders, die werden voor militaire doeleinden gebruikt. Enige Akita liefhebbers trachten het bevel te omzeilen door hun honden dus met Duitse Herdershonden te kruisen. Na de Tweede Wereldoorlog waren de Akita’s drastisch in aantal afgenomen en waren er drie typen: Matagi Akita’s, Vecht-Akita’s en Herder-Akita’s. Gedurende het restauratie proces van het zuivere ras genoot Kongo-go uit de Dewa-lijn na de oorlog een tijdelijke , maar geweldige populariteit.

Veel Akita’s uit de Dewa-lijn zijn door manschappen van het Amerikaanse leger naar de Verenigde Staten meegenomen. De Akita’s uit de Dewa-lijn, intelligent en in staat zich aan elke omgeving aan te passen , fascineerden fokkers in de Verenigde Staten en de lijn was ontwikkelend met een toenemend aantal fokkers en een forse stijging in populariteit.

De uiterlijke kenmerken:

De schedel is vlak en breed tussen de oren. Een ondiepe groef strekt zich uit over het voorhoofd.

Het lichaam is langer dan hoog. Huid niet te dun, noch te strak of te los.

Het gangwerk/beweging is krachtig, grond beslaand met matig uitgrijpen en stuwkracht. Achterbenen bewegen in lijn met de voorbenen. De rug blijft dus sterk, krachtig en vlak.

Het haar: Ze hebben een dubbele vacht. Ondervacht dik, zacht, dicht en korter dan de bovenvacht. Bovenvacht recht, hard, stijf en iets van het lichaam afstaand. Beharing aan hoofd, onderbenen en oren kort. Lengte van het haar bij schoften en kruis ongeveer 5 cm. Aan de staart is de vacht dus het langst en overvloedigst.

De kleur van de American Akita: Elke kleur zoals rood, fauve, wit of zelfs pinto en gestroomd. Kleuren zijn glanzend en helder. Aftekeningen goed verdeeld, met of zonder masker of bles. De ondervacht kan dus een andere kleur hebben dan de bovenvacht.

Grootte en gewicht van de American Akita:

Schofthoogte: Reuen 66-71 cm Teven 61-66 cm

Gewicht: Ligt tussen de 40-60 kg

Land van herkomst: Japan

American Akita behoort tot de rasgroep 2.