American Staffordshire Terrier

American Staffordshire Terrier

De American Staffordshire Terrier is een middelgrote, krachtige, imponerende hond. Een standvastig en betrouwbaar karakter dit gekoppeld aan een atletisch vermogen maken hem op vele fronten inzetbaar. Vanwege zijn kwaliteiten en goede eigenschappen wordt hij in vele landen gebruikt bij gehoorzaamheidstrainingen en in africhtingsprogramma’s, en ook als blindgeleidehond. Hij is ook steeds vaker te zien bij behendigheid (agility) en flyball, waar zijn atletisch vermogen goed tot zijn recht komt. Dit ras is een ideale huishond: intelligent, rustig, zelfverzekerd, waaks en een grote kindervriend.

American Staffordshire Terrier

Afkomst:

De American Staffordshire Terrier werd in 1936 als officieel ras herkend onder de naam Staffordshire Terrier. Een jaar na erkenning in Engeland als apart ras van de Staffordshire Bull Terrier en tevens werd de rasstandaard goedgekeurd. De naam Staffordshire Terrier is in 1972 gewijzigd in American Staffordshire Terrier, omdat er nogal eens verwarring ontstond met de Engelse variant, de Staffordshire Bull Terrier. In 1983 werd de eerste AmStaff, zoals hij vaak wordt genoemd, in Nederland geïmporteerd.

Deze hond is oorspronkelijk gefokt uit een kruising tussen de Bulldog en de Terrier. Er is gebruikt gemaakt van diverse Terriers, zoals de Fox Terrier, de Old Englisch Terrier en de Black and Tan Terrier. De uit deze kruising gefokte honden hadden diverse namen, zoals Bull and Terrier, Bull Dog Terrier, Bull and Terrier Dog en Half and Half. In een later stadium werden ze Yankee Terrier of American Bull Terrier genoemd.

De uiterlijke kenmerken:

De schedel is breed het hoofd middelgroot en ovaal diep.

Het lichaam is middelgroot krachtig en gespierd, maar ook lenig en gracieus.

Het gangwerk/beweging veerkrachtig, maar zonder te rollen of telgang.

Het haar is kort, strak, hard aanvoelend en glanzend.

Kleur van deze hond: elke kleur, effen, gedeeltelijk gevlekt of gevlekt is toegestaan.

American Staffordshire Terrier

Grootte en gewicht van de American Staffordshire Terrier:

Schofthoogte: Reuen 46-48 cm. Teven 43-46 cm.

Gewicht: varieert van 15kg tot 25kg.

Land van herkomst is Verenigde Staten.

American Staffordshire Terrier behoort tot de rasgroep 3.