Anatolische Herdershond

Anatoliscche Herdershond

De Anatolische Herdershond is een grote, hoge, fors en krachtig gebouwde waakhond van kudden. Deze hond heeft een groot uithoudingsvermogen en is snel. Zijn karakter is stabiel en moedig, zonder agressie. Hij is onafhankelijk van aard, zeer intelligent en handelbaar. De anatolische Herdershond is zeer trouw en aanhankelijk dus voor zijn baas. De volwassen hond staat wel wantrouwend tegenover vreemden. 

Anatolische Herdershond

Afkomst:

De Anatolische Herdershond (Coban Kopegi) naam die door het fci wordt gebruikt voor een hondenras dat de Engelsen Karabash en de Turken Kangal noemen. Deze is in feite geen Herdershond, maar een beschermer van de kudde tegen wolven en beren. Hij stamt dus waarschijnlijk af van de grote jachthonden die in Mesopotamië voorkwamen. In de loop van de tijd paste het ras zich aan specifieke omstandigheden aan. Zoals het klimaat (warme zeer droge zomers en bijzonder koude winters), de levenswijze van zijn mensen en de taak die hij kreeg toebedeeld (de bescherming van de kudden die grote afstanden aflegden over de centrale Anatolische Hoogvlakte). Onder alle weersomstandigheden blijft dit ras dus buiten. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied beslaat ruwweg de provincie Sivas, met als kerngebied de plaats Kangal. 

De uiterlijke kenmerken:

De schedel is groot, maar in verhouding tot het lichaam, breed tussen de oren en licht gewelfd. Volwassen reuen hebben een breder hoofd dan teven.

Het lichaam is krachtig, gespierd en nooit vlak.

Het haar van de Anatolische Herdershond is kort of halflang, dicht met een dikke ondervacht. Grote variatie in lengte, afhankelijk van het klimaat. Langer en dichter op de nek, schouders en dijen. De vacht is s’winters over het algemeen dus langer.

Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan.

Gangwerk/beweging: Opvallend is dat bij het lopen hoofd, nek en bovenbelijning op één lijn liggen. Beweging gelijkmatig, soepel en ver uitgrijpend, wat de indruk wekt van een sluipgang met grote kracht.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Grootte en gewicht van de Anatolische Herdershond:

Schofthoogte: Reuen 74-81 cm.   Teven 71-79 cm.

Gewicht: Reuen 50-65 kg.   Teven 40-55 kg.

Land van herkomst is Turkije.

Anatolische Herdershond behoort tot de rasgroep 2.