Australian kelpie

De Australian Kelpie zijn algemene verschijning moet die van een lenige, actieve, zeer bekwaam werkende hond zijn. Die een harde bespiering heeft met soepele gewrichten en de capaciteit tot onvermoeibaar werken uitdrukt.De Kelpie is buitengewoon waakzaam, vurig en hoogst intelligent. Met een zachte, volgzame aard en een bijna onuitputtelijke energie. Hij laat geen enkel teken van zwakte zien. Ook is hij gewillig in de training en trouw aan zijn baas. De Australian  Kelpie heeft dus veel beweging nodig.

Australian Kelpie

Afkomst:

In de 19de eeuw in Australië ontstaan herdershondenras, met natuurlijk de Britse herdershonden als voornaamste invloed, vooral de oorspronkelijke Collie en Working Sheepdog. De naam Kelpie ontleent het ras aan de naam van een van de stammoeders uit 1871. De Australien Kelpie is gehard tegen het zonnige, droge klimaat van Australië. Maar past zich dus moeiteloos aan de meest uiteenlopende omstandigheden aan.

 

 

De uiterlijke kenmerken:

De schedel is licht gewelfd en breed tussen de oren. Het voorhoofd loopt in een recht profiel naar de stop.

Het lichaam is welgevormd en gespierd met soepele gewrichten. Hij is ook zeer lenig.

Het haar: De Australian Kelpie heeft een dubbele vacht met een korte, dichte ondervacht. De weerbestendige bovenvacht is dicht aanliggend, hard, recht en vlak. Onder het lichaam, naar de achterzijde van de benen toe is de beharing langer en vormt bij de dijen een lichte broek. Op het hoofd is de beharing  kort net zoals op de voorpoten en de voeten. Het haar aan de staart moet ook voldoende zijn om een borstel te vormen.

Kleur: Zwart, black and tan, rood, red and tan, geelbruin, chocolade en rookkleurig blauw.

Gangwerk/beweging: Om het vrijwel onbeperkte uithoudingsvermogen op te brengen van een werkende schapenhond in uitgestrekt open terrein moet de Kelpie dus volkomen in balans zijn. Zowel in zijn bouw als in het gangwerk. Het gangwerk moet vrij en onvermoeibaar zijn en de hond moet in staat zijn op snelheid plotseling te wenden.

 

 

Grootte en gewicht van de Australian Kelpie:

Schofthoogte: Reuen 46-51 cm.  Teven 43-48 cm.

Gewicht: Reuen 14-21 kg.  Teven 14-20kg.

Land van herkomst: Australië.

De Australian Kelpie behoort tot de rasgroep 1.