Briard wat je moet weten over dit hondenras nu.

Briard ondanks zijn naam wijst niets erop dat deze herdershond in de streek Brie zou zijn ontstaan. Hij komt in geheel Frankrijk voor en is hier één van de meest verspreide rassen. Vaak wordt aangehaald dat zijn naam een verbastering is van chien d’aubry. Volgens M. Luquet werd in 1896 door een commissie die de karakteristieken van zowel de Briard als de Beauceron vastlegde ook de naam aan de onderscheiden rassen gegeven. 

De langharige hond kreeg het achtervoegsel de Brie. In 1809 noemt Abbe Rozier in een boek over het landleven voor het eerst de naam Chien de Brie voor een langharige, schapen hoedende herdershond voor op de vlakten en de dalen.

Na de Eerste Wereldoorlog moest het ras opnieuw worden opgebouwd, doordat veel Briards als berichten-hond of rode-kruishond waren gesneuveld. Na de Tweede Wereldoorlog stond het ras er weer slecht voor. Dankzij een aantal fokkers herstelde het ras zich weer prachtig en is het nu op één na de populairste herdershondenras in Frankrijk.

Karakter van de Briard

Hij heeft een absoluut vertrouwen in de baas en bereidheid met hem samen te werken, eigen initiatief, een snel reactievermogen en waakzaamheid. Daarbij straalt hij een enorme rust uit. Hiermee samenhangend is de Briard echter ook een dominante hond die terughoudend is tegenover vreemden, gesteld is op zijn privacy, snel gekrenkt en weinig gevoel voor humor heeft. Hij moet een echte baas hebben en consequent maar beslist niet hard worden opgevoed.

Wanneer de hond niet de gelegenheid heeft voortdurend met zijn baas te kunnen communiceren, bijvoorbeeld door huisvesting in een kennel of doordat hij veel alleen gelaten wordt. Kan hij dus lastig en soms zelfs agressief worden. Ook is hij een echte werkhond, die van zij eigenaar veel tijd vergt doordat hij veel beweging nodig heeft.

briard

Uiterlijke kenmerken van de Briard

Het hoofd is krachtig, tamelijk lang,  duidelijke stop op gelijke afstand van de achterhoofdsknobbel en neuspunt. Voorzien van haren die baard en snorren vormen. Wenkbrauwen die licht de ogen versluieren.

De ogen zijn horizontaal, goed geopend, tamelijk groot, donker van kleur met een intelligente en kalme uitdrukking. 

Oren hoog aangezet, geen plakoren en vrij kort wanneer zij natuurlijk zijn gelaten. De lengte van het ongecoupeerde oor dient gelijk te zijn of iets korter dan de halve lengte van het hoofd. De oren moeten altijd vlak zijn en bedekt met lange haren.

Grootte en gewicht van de Briard

Voor reuen is de grootte tussen de 62 en 68 cm met een gewicht tussen de 30-40 kg.

Voor teven is dit tussen de 56 en 64 cm met een gewicht tussen de 25-35 kg.

Vacht en kleur van de Briard

De vacht van de Briard is golvend, lang en droog met een lichte ondervacht. De vachtkleur alle uniforme kleuren zijn toegestaan. Donkere kleuren verdienen de voorkeur. Tweekleurigheid mag niet verward worden met een iets lichtere tint op de ledematen. Deze iets lichtere tint moet in hetzelfde kleurgamma blijven.

Vachtverzorging van de Briard

De Briard zijn vacht zal regelmatig onderhouden moeten worden. Als je de vacht een of twee keer per week netjes onderhoud zal de hond er altijd schoon en goed verzorgd uitzien. Ook zullen er dan nauwelijks van die vervelende klitten ontstaan.

Hoeveel je de vacht moet verzorgen hangt af van de kwaliteit van het haar.  Hoe zachter de vacht, hoe vaker het moet. Een Briard met veel onderwol zul je wekelijks toch een uurtje voor moeten uittrekken. Een Briard met weinig onderwol volstaat 1 keer om de 3 weken.

welke borstel heb ik hier voor nodig?

  • Pennenborstel: Het verwijderd vuil en overtollige haren. Ook zorgt het ervoor dat het klitten verwijdert.
  •  varkensharen borstel: Deze borstel met varkenshaar verwijdert stof, vuil en losse haren. Zo blijft de vacht van je hond glanzend en gezond! Zorg ervoor dat je de borstel regelmatig reinigt met water en een zeep zoals Dettol om bacteriegroei te voorkomen in de borstel. nadien goed laten drogen.
  • Hark: Deze kam zorgt ervoor dat de ondervacht voorzichtig kan worden verwijderd. Dit houdt de vacht gezond en soepel.

Briard meest voorkomende aandoeningen

  • Heupdysplasie: symptomen zijn instabiliteit van de heupen, afwijkend staan met achterpoten, Bewegingsproblemen, kreupelheid, Chronische pijn.
  • Aantasting hoornvlies: symptomen zijn irritatie van het hoornvlies, oogafwijkingen en blindheid.

Briard benodigdheden

Verzorging

  • Borstel voor de vacht zie vachtverzorging hierboven.
  • Waterblazer: Zo kun je op een gemakkelijke manier vuil en vocht uit de hond zijn vacht blazen.
  • Elektrische nagevijl of dremel: Een belangrijk punt om regelmatig te controleren zijn de wolfsklauwen. Omdat deze de grond niet raken, slijten deze niet op natuurlijke wijze. Deze nagels kunnen rond groeien en zo de huid weer ingroeien. En dat kan dan weer voor flinke irritatie en huidaandoeningen zorgen.

Thuis

  • Een bench:  Een bench kan helpen bij het zindelijk maken van je pup, maar kan later ook dienen als veilig plekje voor je hond. Als je de bench gebruikt om je hond zindelijk te maken zie dan dat deze niet te groot is of anders voorzie je iets waarmee je de bench kunt verkleinen, de reden daarvoor is dat een hond (normaal) niet plast of poept waar hij/zij slaapt.
  • Een kussen of een mand: Als je hond niet in de zetel mag liggen geef hem dan een ander plekje om zacht te liggen zoals een kussen of een mand. Is je hond al wat ouder of heeft hij wat fysieke problemen kun je u ook een orthopedisch hondenkussen aanschaffen.
  • Eten en drinkbak: Voor een Briard is het beter om een drink en voerbak op een voet te nemen, een staander. Zo hoeft de hond zich niet te veel te bukken om te eten en te drinken.
  • Kauwspeeltjes: Je kunt beter ook een paar kauwspeeltjes in huis halen zodat je Briard niet je schoenen als speeltje gebruikt.

Onderweg

  • Een goed passende halsband: Als je deze aandoet en je kan er je vingers tussen steken zonder dat de hond deze zelf over zijn hoofd krijgt is die goed van maat.

    Je hebt verschillende halsbanden. Je hebt er met gespsysteem of met een kliksysteem. Bij een pup raad ik aan een halsband te nemen die je kunt verstellen. Deze groeit mee met de hals van je hond.

  • Een lijn:

    Je hebt veel verschillende soorten lijnen. Net zoals bij de halsbanden zijn ze verkrijgbaar in verschillende lengtes en materialen.

    De standaard lijn is 1m20. In het begin kan je voor u puppy 1 nemen van nylon. Je hebt platte, brede, dunne, dikke of ronde lijnen. Ik zelf verkies een ronde lijn omdat ik vind dat platte lijnen snijden in je hand, maar dit is u eigen keuze natuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *