Chihuahua ontdek hier nu alles over dit leuke ras!

De Chihuahua wordt beschouwd als de kleinste rashond in de wereld en is genoemd naar de grootste staat van de Mexicaanse republiek. Over de oorsprong heerst veel onduidelijkheid. Volgens sommigen zou het ras in het wild hebben geleefd en door de Tolteken zijn gedomesticeerd. Afbeeldingen van een gezelschapshondje dat Techichi werd genoemd en in Tula leefde, werden gebruikt als decoraties op stadsarchitectuur. 

Deze kleine afbeeldingen komen sterk overeen met de huidige Chihuahua. Vele anderen zien er een dwergras in van een vroege beschaving, dat zich bij de ondergang ervan in de bossen zouden hebben teruggetrokken en zich in stand heeft kunnen houden. Het ras bezit een behoorlijk weerstandsvermogen, zowel tegen ziekten als tegen klimatologische omstandigheden.

Karakter van de Chihuahua

Het is een intelligent, nieuwsgierig en wanneer er eenmaal goed is kennisgemaakt zeer aanhankelijk hondje dat in een tas kan worden meegenomen. Hoewel het dol is op aanhalen, is het een levendig en waaks hondje. Ook is dit ras snel, attent, levendig en moedig.

Chihuahua

Uiterlijke kenmerken van de Chihuahua

De Chihuahua heeft een goed gerond appelhoofd ( een kenmerk van dit ras), bij voorkeur zonder een fontanel maar een kleine is toegestaan.

Zijn voorsnuit is kort, recht gezien van opzij breed bij de aanzet en toelopend naar de punt.

Ogen zijn groot, rondachtig van vorm, vol uitdrukking en niet uitpuilend. Ze zijn perfect donker. Lichte ogen zijn toegestaan, maar niet gewenst.

oren zijn groot, staand, wijd open, breed aan de aanzet en geleidelijk toelopend naar de enigszins geronde punt. In rust opzij gebogen en daarbij een hoek van 45gr vormend.

Grootte en gewicht van de Chihuahua

Bij dit ras wordt alleen het gewicht in beschouwing genomen, niet de hoogte. zo is het ideale gewicht 1,5 – 3 kg. Honden van 0,5 -1,5 kg worden geaccepteerd. Exemplaren die meer wegen dan 3 kg en wedstrijden willen meedoen worden gediskwalificeerd.

Vacht en kleur van de Chihuahua

Bij dit ras zijn er twee vacht variëteiten:

 • Kortharig: De vacht is kort, dicht aanliggend over het gehele lichaam. Indien er een ondervacht is, is het haar iets langer. De vacht is glanzend en de structuur zacht.
 • Langharig: De vacht dient fijn en zijdezacht te zijn, glad of licht golvend. Niet te dikke ondervacht gewenst. De vacht is langer, vormt bevedering op oren, nek, achterkant van voor en achterbenen op de voeten en de staart.

Vachtverzorging van de Chihuahua

 Een kortharige Chihuahua borstel je één of twee keer per week. Een langharige Chihuahua borstel je in de rui dagelijks om klitten te voorkomen met een speciale borstel. Buiten de rui periode is twee of drie keer borstelen voldoende. Aanvullend kun je ook is een kam gebruiken.

We raden je aan om je Chihuahua twee keer per jaar ook eens te wassen. Gebruik hiervoor enkel hondenshampoo. Anders kan de huid gaan irriteren. De pH waarde van een hondenhuid is namelijk heel anders dan die van een mens. Let wel op tijdens het wassen dat er geen water en shampoo in de hond zijn ogen en oren komt. Ook na het wassen droog je hem zeer goed af zodat hij zeker geen kou heeft.

Normaal gezien hoeft dit hondenras niet geschoren of getrimd worden. Wel kun je eens naar het trimsalon gaan om af en toe de haartjes rond zijn poten, oren en tussen zijn tenen te laten bijknippen.

Verzorging nagels Chihuahua

Dit zorgt wel voor wat extra zorg, zeker als je Chihuahua veel in het gras loopt en niet op de straatstenen. Dit kun je doen met een elektrische nagelvijl of dremel. Hou ook de hoefnagels bij want die worden soms wel is vergeten.

Gebitsverzorging Chihuahua

Een Chihuahua krijgt zeer snel last van tandplak en tandsteen daardoor gaan ze ruiken uit hun bek. Om dit te voorkomen poets je een paar keer per week zijn tanden. Ook kun je hem af en toe een tandverzorgende hondensnack, kauwstaaf of kauwspeelgoed geven.

Chihuahua meest voorkomende aandoeningen.

De meest voorkomende aandoeningen zijn: 

 • Patella luxatie: De knieschijf ligt hier niet in het midden maar op het uiteinde van het scheenbeen. Hierdoor kan de knieschijf wegschieten, waardoor de hond minder kracht heeft en niet meer op die poot kan staan.
 • Entropion: Erfelijke aandoening aan de oogleden. Hier krullen de oogleden naar binnen waardoor de wimpers de oogbol irriteren.
 • Open fontanel: De schedel is niet volledig gesloten. Hierdoor ontstaat  een zachte plek in het schedeldak.
 • Trachea collaps: Trachea collaps is een erfelijke aandoening en zorgt ervoor dat de kraakbeen-ringen, die normaal gesproken de luchtpijp openhouden, week worden. Hij zal afplatten en wordt ovaal in plaats van rond . Als het heel erg is, dan zal de trachea helemaal samen klappen.

Om onvoorziene dierenartskosten of behandelingskosten die te wijten zijn aan een ongeval of ziekte te dekken is het misschien een goede reden om is na te denken om een hondenverzekering te nemen of maandelijks een bedrag op zei te leggen.

benodigdheden

Thuis

 • Een bench:  Een bench kan helpen bij het zindelijk maken van je pup, maar kan later ook dienen als veilig plekje voor je hond. Als je de bench gebruikt om je hond zindelijk te maken zie dan dat deze niet te groot is of anders voorzie je iets waarmee je de bench kunt verkleinen, de reden daarvoor is dat een hond (normaal) niet plast of poept waar hij/zij slaapt.
 • Een kussen of een mand: Als je hond niet in de zetel mag liggen geef hem dan een ander plekje om zacht te liggen zoals een kussen of een mand. Is je hond al wat ouder of heeft hij wat fysieke problemen kun je u ook een orthopedisch hondenkussen aanschaffen.
 • Eten en drinkbak: voor je Chihuahua is een drinkbak of etensbak die op de grond staat beter dan één op een staander.
 • Speelgoedjes of kauwspeelgoed.

Onderweg

 • halsband: Een goed passende halsband als je deze aandoet en je kan er je vingers tussen steken zonder dat de hond deze zelf over zijn hoofd krijgt is die goed van maat.
 • Een lijn: Je hebt veel verschillende soorten lijnen. Net zoals bij de halsbanden zijn ze verkrijgbaar in verschillende lengtes en materialen.
 • Hondenbuggy: Een hondenbuggy is net zoals een kinderwagen maar dan voor je hond. Als je viervoeter al wat ouder is of gezondheidsproblemen heeft waardoor hij geen lange afstanden meer kan doen, is een hondenbuggy de geschikte oplossing. Zo kun je u hond toch op een veilige en comfortabele manier met je meenemen. 

Opvoeding van je Chihuahua

Wil je meer te weten komen over de opvoeding van je Chihuahua is dit boek zeker de moeite om hem te kopen. In dit E-book leer je u Chihuahua met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *