clicker voor honden: Hoe gebruik je de clicker nu?

Een clicker voor honden is een klein plastic doosje met een metalen lipje erin dat een klikkend geluid maakt als het wordt ingedrukt. Je gebruikt hem om je hond te laten weten dat hij iets goed heeft gedaan. 

Eerst moet je u hond de betekenis van dit geluid aanleren omdat het geluid op zich je hond niets zegt. je moet dus het geluid een positieve betekenis geven door het aan een beloning te koppelen.

Om dit te kunnen bereiken begin je met het geven van een beloning direct na elke klik. Na een tijdje wordt je hond enthousiast van het geluid van de klikker omdat hij in de gaten krijgt dat een klik een beloning betekent.

Wat als klik en beloning goed is ingeprent?

Nu kun je de klik gebruiken om de hond duidelijk te maken dat hij gedaan heeft wat jij wilt en dat hij er een beloning voor krijgt, het is een efficiënte manier om ‘goed zo’ te zeggen.

Je zult merken dat je hond al heel snel zijn best gaat doen om de clicker te laten klikken. 

clicker voor honden

Wat is een goede clicker voor honden?

Er zijn vele vormen en maten zelfs het klikvolume kan verschillen. De meeste hebben een metalen lipje dat je stevig moet indrukken om het klikkend geluid te produceren. 

Er zijn ook clickers met een knop erop, handig voor mensen met lange nagels, artritis of grote vingers. Sommige honden vinden het geluid van de clicker eng. Als je hond zelfs het geluid van de kleinere modellen niet prettig vindt, kun je de clicker in het begin in een lap wikkelen om het geluid te dempen. 

Omdat het geluid aan een beloning wordt gekoppeld zal die angst snel overgaan en zal je hond vanzelf enthousiast worden.

Waarom zou je een clicker gebruiken?

Stel dat je u hond wilt leren met je mee te rennen en door een band te springen. Misschien is dit voor jou duidelijk dat je hond door de band moet springen, maar voor je hond niet. Hij kan er linksom en rechtsom omheen rennen, eronder kruipen of erdoorheen springen. Erdoorheen springen is maar één van de mogelijkheden.

Zet je hond vlak voor de band neer. Loopt hij er omheen, doe je niets. Als hij eronderdoor kruipt doe je niets. Gaat hij er doorheen, klik je hij hoort dit en weet dat er een beloning te wachten staat. Zo weet hij dus dat jij wilt dat hij door de band moet springen.

Hier even een voorbeeld uit de huiselijke kring:

Stel dat je u hond wilt leren om rustig op zijn hondenkussen te gaan liggen als jij tv wilt kijken. Voor u is het misschien logisch dat je hond op dat kussen gaat liggen, maar hij heeft geen idee wat jij wilt. Er zijn vele andere plekken in de kamer waar hij kan gaan liggen en zijn eigen kussen vindt hij misschien helemaal niet zo aantrekkelijk. Door te klikken als hij op dat kussen gaat liggen, kun je hem duidelijk maken dat je wilt dat hij daar gaat liggen en hij beloond wordt als hij daar ligt.

Zou je een woord als ‘braaf’ of ‘goed zo’ kunnen gebruiken in plaats van de clicker? Natuurlijk, maar dat is minder duidelijk. De klik is een kunstmatig geluid dat eerder geen betekenis voor je hond had. Zodra hij heeft geleerd dat de klik een beloning inhoudt, zal dat geluid altijd alleen die betekenis hebben. Je stem zal nooit zo duidelijk zijn, hoe vaardig je ook bent.

Een ander voordeel van de clicker is dat het centrale zenuwstelsel van een hond de klik vele malen sneller kan verwerken dan een woord.

Als een hond eenmaal goed op de clicker geconditioneerd is, zal hij er reflexmatig op reageren. De clicker is echt een krachtig stuk gereedschap.

Clicker voor honden hoe gebruik je hem?

Oefening om de clicker in stelling te brengen:

Door deze oefening ga je u hond de betekenis van de clicker aanleren. Doe deze oefening eerst thuis, de omgeving moet zo saai mogelijk zijn voor je hond zodat de oefening interessanter is dan de omgeving.

Begin met ongeveer 20 stukjes aantrekkelijke hapjes. Deze moeten klein en zacht zijn zodat je hond ze snel kan opeten. Omdat deze oefening bestaat uit een aantal snelle herhalingen. hapjes die je kunt geven zijn knakworstjes, kaas, ham, gedroogde stukjes zalm of stukjes kip.

Als je hond niet voor voedsel wilt werken, probeer dan speelgoed, lovende woorden of een aai over zijn bol.

Neem een hoeveelheid lekkere hapjes in de ene hand en de clicker in de andere. Klik stop je hond meteen een hapje toe, binnen een halve seconde na het klikken. De tijd tussen het klikken en het lekkers moet in het begin zo kort mogelijk zijn zodat je hond die twee dingen aan elkaar gaat koppelen. 

Doe dit ongeveer 20 keer. Het patroon moet als volgt zijn: klik/hapje even wachten; klik/hapje even wachten; klik/hapje, even wachten enzovoorts.

We conditioneren de  hond zodanig dat hij instinctief op de clicker gaat reageren. En om dat te bereiken moet je dit vaak herhalen.

Waarom moet je het lekkers in het begin zo snel na het klikken geven?

Omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bekrachtiging binnen een halve seconde na het vertoonde gedrag moet plaatsvinden om een maximaal effect te hebben.

Zorg er dus voor dat je altijd eerst klikt en dan de beloning geeft. De klik moet de hond vertellen dat er iets lekker aankomt. Als je hond de klik heel vaak als voorbode van een lekker hapje gehoord heeft, verwacht hij na de klik iets lekker. Dus om de clicker de juiste betekenis te geven moet de klik altijd aan het lekkers voorafgaan.

Klik en beloon twintig keer, twee keer per dag, drie dagen achter elkaar. Ik garandeer je dat je hond tegen het einde van de derde dag bijna een whiplash oploopt als hij de clicker hoort. Op dat moment weet je dat de clicker in stelling is gebracht.

Als je de clicker eenmaal op deze manier hebt aangeleerd, hoef je de beloning niet meer zo snel te geven. Nu kan de clicker als bruggetje dienen om het gewenste gedrag te markeren, waarna je de beloning rustig kunt laten volgen. dit bruggetje is een belangrijk onderdeel van  de clickermethode. 

Je probeert nog steeds zo snel mogelijk na het aanbieden van het gedrag te klikken, maar de beloning kan even op zich laten wachten. Hoe beter de clicker is ingeprent hoe groter de kans dat de hond begrijpt met welk gedrag hij de beloning heeft verdiend.

Clicker voor honden waar koop je die?

Top 5 clicker voor honden

1. clicker voor honden van vedic

2. Clicker voor honden van petshop ace

3. luxeclicker  voor hondentraining

hondentraining

4.clicker 2 in 1 hondentrainer van wp goods

starmarck clicker

5. starmarck clicker voor honden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *