de Amerikaanse Coker spaniel?

De Amerikaanse Cocker Spaniel

De Amerikaanse Cocker Spaniel is het kleinste lid van de jachthonden. Het zijn niet al te kleine, bijzonder makkelijke honden met een prettig karakter. Ze zijn vrolijk en vol humor zodat men vaak om hun gedrag moet lachen. Deze hebben een onvoorstelbaar uithoudingsvermogen en zijn dus geschikt om uren mee uit wandelen te gaan. Ze zijn gelijkmatig van karakter zonder enige zweem van angst.

De Amerikaanse Cocker Spaniel

Afkomst:

Spaniels behoren tot de oudste hondenrassen Ze verspreidden zich geleidelijk over heel Europa en nu, een paar eeuwen later behoren de Cocker Spaniel tot de populairste rassen. Zowel in de Verenigde Staten als in Engeland. Tussen beide Wereldoorlogen veranderde de Verenigde Staten de Cocker Spaniel zodanig van type dat er een eigen ras tot stand kwam. Onderscheid werd in het vervolg gemaakt tussen de Amerikaanse Cocker Spaniel en de Engelse Cocker Spaniel, elk met een eigen standaard.

 In 1949 verschenen er bij ons voor het eerst Amerikaanse Cocker Spaniels in de showring. in de American kennel Club moest voor elk in te schrijven hond een beëdigde verklaring getoond worden. Die dus inhield dat de voorouders van die hond sinds drie generaties Cockers waren. Aangezien alleen aan de nakomelingen van deze honden stambomen werden afgegeven, staat het vast dat er in Amerika niet is gekruist. Dit in tegenstelling met de gang van zaken in Engeland, waar is gekruist met alle variëteiten Spaniels en zelfs met Setters.

De uiterlijke kenmerken:

De schedel is gewelfd maar niet overdreven, niet neigend naar vlakheid, de wenkbrauwen komen goed uit. Het bot onder de ogen dient dus fijn besneden te zijn.

Het lichaam: Stevige rechte ruglijn die licht afloopt naar de sterke, matig gebogen gespierde achterhand.

Het haar van de Amerikaanse Cocker Spaniel is op het hoofd kort en fijn. Boven het lichaam van middelmatige lengte met voldoende ondervacht om bescherming te geven. De vacht dient zijdeachtig te zijn, glad of licht golvend en de structuur is zodanig dat een gemakkelijk onderhoud mogelijk is.

Kleur: Je hebt de zwarte variëteit(geheel zwart alsmede zwart met bruine aftekening). Bonte variëteit(twee of meer duidelijke gescheiden kleuren waarvan er 1 dus wit moet zijn). Tan aftekeningen de kleur van het tan mag variëren van het lichtste crème tot het donkerste rood.

 Gangwerk/beweging: Een eerste vereiste voor een goed gangwerk is dus de balans tussen voor en achterhand. Hij moet stuwkracht leveren met zijn sterke, krachtige achterhand.  De schouders en voorbenen dienen zodanig goed gevormd te zijn dat hij voorwaarts kan uitgrijpen en zonder belemmering evenwicht kan vinden met de stuwkracht van de achterhand.  

Grootte en gewicht van de Amerikaanse Cocker Spaniel:

Schofthoogte: Reuen 38 cm.   Teven 35,5 cm.

Gewicht: Reuen 12-15kg.   Teven 10-12kg.

Land van herkomst is Verenigde Staten.

Amerikaanse Cocker Spaniel behoort tot de rasgroep 8.