Franse Bulldog: Alle info nu hier over dit hondenras

Franse Bulldog is zoals zijn naam al aangeeft, een Frans ras. Toch is de Franse Bulldog voor een belangrijk gedeelte van Engelse origine. Hoewel over de geschiedenis van dit ras weinig onomstotelijk vaststaat. Weten we dat rond 1850 Engelse werklieden, met name die uit Nottingham door de gevolgen van de Industriële Revolutie gedwongen werden te emigreren naar Normandië.

Nottingham stond al lang bekend om zijn Bulldoggen. En zeker de miniatuurvorm ervan, officieel de Toy Bulldog genoemd en ontstaan door het kruisen van Bulldoggen met Terriers. Het waren deze hondjes die meegenomen werden door de Engelse emigranten. Zo werden ze snel populair in Frankrijk. Hun clowneske uiterlijk en uitgelaten gedragingen zijn hier ongetwijfeld debet aan geweest.   

Karakter van de Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een uitnemende huishond. Hij is leergierig, gevoelig, aanhankelijk, gezellig en betrouwbaar. Dit ras is zeer aanhankelijk aan zijn baas en aan kinderen. 

Franse Bulldog

Uiterlijke kenmerken van de Franse Bulldog

De schedel van de Franse Bulldog is breed bijna plat en het voorhoofd zeer bol. De wenkbrauwen springen naar voren en zijn gescheiden door een bijzonder ontwikkelde groef tussen de ogen.

De ogen hebben een levendige uitdrukking, laag geplaatst van de neus en vooral van de oren. Ze zijn tamelijk groot, goed rond, licht puilend. Ze laten op geen enkele manier wit zien als de hond naar voor kijkt.

Zijn gang heeft een vrije beweging, de ledematen verplaatsen zich evenwijdig aan de middenlijn van het lichaam.

Grootte en gewicht van de Franse Bulldog

De Franse Bulldog mag niet lichter dan 8 kilo zijn. Maar ook niet zwaarder dan 14 kilo voor een Bulldog in goede conditie. De grootte moet in harmonie zijn met het gewicht.

Vachtverzorging van de Franse Bulldog

Het haar van de Franse Bulldog is kort, dik, glanzend en zacht. Omdat de Franse Bulldog een korte vacht heeft vraagt dit niet om een specifieke verzorging. Gewoon regelmatig is borstelen is ruim voldoende. In de ruiperiode kun je dit iets frequenter doen om de losse haren te verwijderen zodat je huis er niet vol mee ligt.

Franse Bulldog meest voorkomende aandoeningen

  • BOAS of platte snuitensyndroom: Omdat een Franse Bulldog een heel platte snuit en een stompe schedel heeft, gaat dit vaak gepaard  met een zacht gehemelte, nauwe neusgaten en een vernauwde luchtpijp. Daardoor zijn ze zeer gevoelig voor het BOAS. De symptomen zijn kortademigheid, snurken, benauwdheid, hoesten, braken bij het hoesten en een algemeen verminderd uithoudingsvermogen. Let wel op in de zomer bij warm weer dat je geen zware inspanningen doet met je Franse Bulldog omdat ze door hun korte snuit  een hoger risico op oververhitting hebben.
  • Entropion: Hierbij krult de ooglidrand naar binnen daardoor raken de oogharen her hoornvlies, en geraakt het oog geïrriteerd.
  • Huidplooi dermatitis: is een ontsteking in de huidplooien. Dit op plekken waar de huid overmatig geplooid is. Hierdoor ontstaat irritatie door het schuren en op die plekken kan geen frisse lucht komen en zo ontstaat daar kans op bacteriën en schimmels die de huid aantasten. Hierdoor heeft je hond last van jeuk, stank en soms pijn.

Franse Bulldog benodigdheden

Thuis

  • Een bench:  Een bench kan helpen bij het zindelijk maken van je pup, maar kan later ook dienen als veilig plekje voor je hond. Als je de bench gebruikt om je hond zindelijk te maken zie dan dat deze niet te groot is of anders voorzie je iets waarmee je de bench kunt verkleinen, de reden daarvoor is dat een hond (normaal) niet plast of poept waar hij/zij slaapt.
  • Een kussen of een mand: Als je hond niet in de zetel mag liggen geef hem dan een ander plekje om zacht te liggen zoals een kussen of een mand. Is je hond al wat ouder of heeft hij wat fysieke problemen kun je u ook een orthopedisch hondenkussen aanschaffen.
  • Eten en drinkbak: Voor een Franse Bulldog is het beter om een drink en voerbak op een voet te nemen, een staander. Zo hoeft de hond zich niet te veel te bukken om te eten en te drinken.
  • Kauwspeeltjes: Je kunt beter ook een paar kauwspeeltjes in huis halen zodat je Franse Bulldog niet je schoenen als speeltje gebruikt.

Onderweg

  • Een goed passende halsband: Als je deze aandoet en je kan er je vingers tussen steken zonder dat de hond deze zelf over zijn hoofd krijgt is die goed van maat.

    Je hebt verschillende halsbanden. Je hebt er met gespsysteem of met een kliksysteem. Bij een pup raad ik aan een halsband te nemen die je kunt verstellen. Deze groeit mee met de hals van je hond.

  • Een lijn:

    Je hebt veel verschillende soorten lijnen. Net zoals bij de halsbanden zijn ze verkrijgbaar in verschillende lengtes en materialen.

    De standaard lijn is 1m20. In het begin kan je voor u puppy 1 nemen van nylon. Je hebt platte, brede, dunne, dikke of ronde lijnen. Ik zelf verkies een ronde lijn omdat ik vind dat platte lijnen snijden in je hand, maar dit is u eigen keuze natuurlijk.

  • Hondenbuggy: ga je graag ver wandelen en is je hond al wat ouder en je wil hem toch meenemen kun je nog altijd overwegen om een hondenbuggy aan te kopen.

Auto

  • Bench: Er zijn verschillende soorten benches die je achteraan in de koffer van je wagen kan plaatsen. Houd dus rekening met de grote van je koffer maar zeker ook met de grote van je hond.
  • Speciaal riempje: Als je de hond mee op de bank neemt maak je hem vast met een speciaal riempje dat je in het slot van je autogordel kan bevestigen en vastmaakt aan de halsband (of gareeltje) met de andere kant.

Opvoeding van je Franse Bulldog

Wil je meer te weten komen over de opvoeding van je Franse Bulldog is dit boek zeker de moeite om hem te kopen. In dit E-book leer je u Franse Bulldog met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond.

Een andere manier om je Franse Bulldog te trainen is doormiddel van clicker training, heb er een blogartikel over geschreven hoe je dit moet doen. klik hier voor naar het blogartikel te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *