Golden Retriever puppy -volwassenen: alles wat je moet weten.

Golden Retriever (puppy-volwassen) dit ras is in 1868 ontstaan uit Nous een gele Retriever en Belle een Tweed Waterspaniel. Nous werd geboren in juni 1864 en was de enige gele pup in een nest van zwarte Retrievers. 

Bij het ontstaan van het ras is nog een Tweed Waterspaniel gebruikt, de reu Tweed. Met behulp van deze reu werd een stam opgebouwd, waarbij steeds op de oorspronkelijke kruisingsproducten de vier gele pups die waren geboren uit Nous en Belle werd teruggefokt.

In de loop van de volgende 21 jaar gebruikte Lord Tweedmouth ook nog twee zwarte Flat of Wavycoated Retrievers, twee Ierse Setters, zwarte Labradors en een zandkleurige Bloedhond. Door het gebruik van de Bloedhond kwamen de vachtkleuren van bleek biscuit tot diep goudkleurig tot stand.

In 1960 werd de oorsprong van het ras door de Engelse Kennelclub officieel erkend. Het ras is niet alleen bij ons, maar ook in Groot-Brittannië zeer populair. Zowel als gezinshond als voor de jacht. Deze zijn zeer goede jachthonden, die na een schot worden gebruikt, door hun goede neus, zachte bek, sterke apporteerlust en handzaamheid.  

Karakter van de Golden Retriever:

De Golden Retriever is een aanhankelijke, intelligente en betrouwbare hond. Hij is zeer gehoorzaam en heeft een natuurlijke jachtaanleg. Hij heeft veel zelfvertrouwen en is ook gek van water. Bij voldoende vrije beweging is hij in huis vrij rustig. Door zijn aantrekkelijk uiterlijk en vriendelijke aard is de Golden Retriever ook een gewilde showhond.

Golden Retriever puppy

Uiterlijke kenmerken van de Golden Retriever:

De schedel van de Golden Retriever is breed en goed geplaats op de hals. Voorsnuit is krachtig, breed en diep. Ogen zijn donkerbruin met donkere oogranden. Zijn gang/beweging is krachtig en stuwend met een lange, vrije pas zonder een spoor van steppen met de voorbenen.

 

Grootte en gewicht van de Golden Retriever:

Schofthoogte reuen: 56-61 cm.

                         teven: 51-56 cm.

gewicht reuen: 30-34 kg.

                teven: 25-32 kg.

Vachtverzorging van de Golden Retriever:

De vacht van de Golden Retriever is vlak of golvend met een goede bevedering en een dichte waterbestendige ondervacht. 

Het is de bedoeling dat je de vacht van je Golden Retriever om de 2 a 3 dagen goed borstelt zeker de lange haren aan de oren en de achterkant van de hond hebben de neiging knopen te vormen. Probeer in de periode van de rui toch dagelijks je hond te borstelen om zijn vacht netjes te houden en zo ook bij u thuis minder haren gaan liggen.

Welke borstel gebruik ik om mijn Golden Retriever puppy te borstelen?

Om je Golden Retriever puppy te borstelen gebruik je best een zachte borstel schakel naarmate ze ouder worden over naar een kam of borstel met harde haren. Op de markt zijn er verschillende borstels om je hond zijn vacht te verzorgen zoals de:

 • Furminator: Verminder het verharen van uw hond tot 90%! Deze hebben gepatenteerde kammen die ontwikkeld zijn om diep onder de bovenvacht te komen en daar zachtjes de ondervacht en losse haren te verwijderen.
 • Slickerborstel deze is goed om klitten uit je hond zijn vacht te borstelen.
 • Borstel voor puppy: Deze borstel heeft zachtere haren is ook goed voor honden met een gevoelige huid.

Er word ook aangeraden om 3 of 4 keer per jaar met je Golden naar de hondentrimmer te gaan maar enkel best om het haar wat bij te knippen. Omdat Golden Retrievers een ondervacht en bovenlaag hebben beschermt die hun tegen zowel koude als warme temperaturen. Wat je nog best in huis haalt is een goede waterblazer omdat ze zot zijn van water en hun vacht maar langzaam droogt. De waterblazer helpt je om je hond sneller droog te krijgen en die ineens losse haren en vuil ermee uit blaast.

Golden Retriever (puppy-volwassenen) meest voorkomende aandoeningen:

De meest voorkomende aandoeningen bij een Golden Retriever zijn elleboogdysplasie en heupdysplasie. Deze zijn deels veroorzaakt door erfelijkheid, voeding en overbelasting van de gewrichten. Daarom is het belangrijk om je Golden Retriever de juiste voeding te geven die goed is voor zijn botten en spieren. 

Naarmate de hond ouder word (na 5 jaar) treed er bij 90% artrose op. De plaatsen waar de artrose het meest voorkomt zijn elleboog, knie ruggenwervels en de heup. Daarom is het belangrijk voor de juiste voeding, en als je hond last heeft een aankoop van een orthopedisch hondenkussen.

Wat heb je nodig voor een Golden Retriever pup?

In de auto:

 

 • Bench: Er zijn verschillende soorten benches die je achteraan in de koffer van je wagen kan plaatsen. Houd dus rekening met de grote van je koffer maar zeker ook met de grote van je hond.
 • Speciaal riempje: Als je de hond mee op de bank neemt maak je hem vast met een speciaal riempje dat je in het slot van je autogordel kan bevestigen en vastmaakt aan de halsband (of gareeltje) met de andere kant.

Als je gaat wandelen:

 

 • Een goed passende halsband: Als je deze aandoet en je kan er je vingers tussen steken zonder dat de hond deze zelf over zijn hoofd krijgt is die goed van maat.

  Je hebt verschillende halsbanden. Je hebt er met gespsysteem of met een kliksysteem. Bij een pup raad ik aan een halsband te nemen die je kunt verstellen. Deze groeit mee met de hals van je hond.

 • Een lijn:

  Je hebt veel verschillende soorten lijnen. Net zoals bij de halsbanden zijn ze verkrijgbaar in verschillende lengtes en materialen.

  De standaard lijn is 1m20. In het begin kan je voor u puppy 1 nemen van nylon. Je hebt platte, brede, dunne, dikke of ronde lijnen. Ik zelf verkies een ronde lijn omdat ik vind dat platte lijnen snijden in je hand, maar dit is u eigen keuze natuurlijk.

Thuis:

 

 • Een bench:  Een bench kan helpen bij het zindelijk maken van je pup, maar kan later ook dienen als veilig plekje voor je hond. Als je de bench gebruikt om je hond zindelijk te maken zie dan dat deze niet te groot is of anders voorzie je iets waarmee je de bench kunt verkleinen, de reden daarvoor is dat een hond (normaal) niet plast of poept waar hij/zij slaapt.
 • Een kussen of een mand: Als je hond niet in de zetel mag liggen geef hem dan een ander plekje om zacht te liggen zoals een kussen of een mand.
 • Eten en drinkbak: Voor een Golden Retriever is het beter om een drink en voerbak op een voet te nemen, een staander. Zo hoeft de hond zich niet te veel te bukken om te eten en te drinken.
 • Kauwspeeltjes: Je kunt beter ook een paar kauwspeeltjes in huis halen zodat je pup niet je schoenen als speeltje gebruikt.

Opvoeding Golden Retriever:

Wil je meer te weten komen over de opvoeding van je Golden Retriever is dit boek zeker de moeite om hem te kopen. In dit E-book leer je u Golden Retriever met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond.

Een andere manier om je Golden Retriever te trainen is doormiddel van clickertraining, heb er een blogartikel over geschreven hoe je dit moet doen. klik hier voor naar het blogartikel te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *