Hoe maak je de beste hondenkoekjes?
Door zelf de beste hondenkoekjes te maken weet je tenminste wat er in de koekjes zit. Hier kan je zoveel variatie inbrengen zo als je zelf wil. De voordelen om je hondenkoekjes zelf te maken is dat je de ingrediënten zelf kiest die je er in wil hebben, let er wel op dat je hond daarvoor niet allergisch is. Je kunt de grote en de vorm van de koekjes zelf kiezen. Buiten koekjes kun je ook een lekkere zelfgemaakte snack voor je hond maken, hiervoor hoef je geen topchef voor te zijn iedereen kan dit. Je kunt de zelfgemaakte koekjes of snacks ook als cadeau geven voor de hond van je familie of vrienden.

Wanneer mag een puppy koekjes of snacks krijgen?
Meestal geef je u puppy een hondenkoekje of snack als beloning als je er met aan het trainen bent. Anders zou ik daar niet in overdrijven, als je u pup teveel hondenkoekjes zou geven loop je het risico dat je hond overgewicht krijgt. Ook heb je kans dat hij dan zijn normale voeding niet op krijgt en op die manier te weinig voedingsstoffen binnen heeft. Deze voedingstoffen zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je pup.
Waar moet je rekening mee houden als je u pup dit geeft:
Granen: Sommige honden hebben last van een granen of glutenallergie, en kunnen daardoor jeuk of huidirritatie krijgen.
Suikers: let erop dat er niet teveel suikers in de hondenkoekjes of snacks zitten dit is zeker niet goed voor je puppy zijn tanden en om tandplak te voorkomen. Teveel suiker is ook niet goed als je een pup hebt die heel snel bijkomt dus let er zeker mee op.
Hardheid van het koekje of snack: In het begin kun je dus beter zachte hondenkoekjes of snacks geven. Het beste tot na het wisselen van de melktanden(rond 15 weken) .Daarna zou ik ook nog voorzichtig zijn omdat puppy’s minder kracht hebben in hun kaken dan een volwassen hond. En als je iets geeft zie dan dat je in de buurt bent dat ze hun eigen niet kunnen verslikken daarin.
Hoelang kun jezelf gemaakte hondenkoekjes bewaren?
De meeste zelfgemaakte hondenkoekjes met vlees kun je ongeveer 2 weken in een luchtdichte doos bewaren, de hondenkoekjes zonder vlees kun je iets langer bewaren. Je kunt ook een deel van de hondenkoekjes invriezen(dit telt enkel voor vleessnacks) maar wacht eerst tot ze volledig afgekoeld zijn. Denk eraan eens je ze terug ontdooid hebt kun je ze niet opnieuw terug invriezen. De houdbaarheid van ingevrozen hondenkoekjes of snacks is rond de 3 a 4 maand.
Welke soorten hondenkoekjes zijn er?
Omdat je ze zelf maakt kun je kiezen wat je allemaal in je hondenkoekjes doet. Ik zal hier verder een paar lekkere recepten van hondenkoekjes delen die jezelf kunt maken, ook zijn er verschillende boeken met leuke recepten en ideeën. Er zijn ook speciale uitsteekvormpjes te koop zodat je verschillende vormen van koekjes kunt maken. Je kunt de hondenkoekjes ook zelf snijden maar dit neemt soms veel tijd in beslag.
Dog treats , maak je eigen hondensnoepjes. Is een metalen doos met een receptenboekje, 3 uitsteek vormen en een snackzakje(om de gemaakte koekjes makkelijk mee te nemen onderweg) in. Het is wel Engelstalig, maar een leuk hebben ding of cadeau.
Het grote hondenkookboek van Rosa Verschuren is een topper waar je 36 recepten kan vinden voor koekjes, cup cakes, hondenijs en zelfs chips.
Snoep dog van Lawrence Van Tongerloo bevat 49 recepten voor leuke lekkere snacks.
Verschillende uitsteekvormpjes :
hondenkoekjes maken met banaan:
Wat heb je nodig: 300gr bloem, 1 ei, 1 banaan, inhoud van 1vanillestokje en 50ml zonnebloemolie.
Verwarm de oven op 170 graden, leg bakpapier op de bakplaat, haal de zaadjes uit het vanillestokje en voeg dit bij de bloem.
Pureer de banaan, ei en de zonnebloemolie.
Voeg nu alles samen in een keukenmachine tot een gladde deeg.
Rol het deeg uit ongeveer 3 a 4 mm op een met bloem bedekte oppervlak.
Steek uit met je uitsteekvormpje, en leg ze dan op de bakplaat met bakpapier.
Zet ze dan ongeveer 20 min in de oven op 170 graden.
Laat ze wel nog even afkoelen voor je u hond er 1tje geeft.
Hondenkoekjes maken met pindakaas:
Wat heb je nodig: 200 gram bloem, 70 gram pindakaas, 2 eieren en 50ml water.
Verwarm de oven voor op 170 graden, leg bakpapier op de bakplaat.
Voeg alle ingrediënten samen in de keukenmachine tot een gladde deeg .
Laat even rusten in de koelkast ongeveer 35 min.
Rol de deeg uit op een met bloem bedekte oppervlakte ongeveer een halve centimeter dik.
Steek met je uitsteekvormpje de koek uit en leg deze allemaal op de bakplaat die bedekt is met bakpapier.
En zet ze dan ongeveer 20 min in de oven op 170 graden.
Laat ze even afkoelen voor je ze aan je hond geeft.
Hondensnacks met tonijn:
Wat heb je nodig: 3 eieren, blikje tonijn(uitgelekt), olijfolie 1 soeplepel, 1 teentje look, beetje peterselie(vers), als het te lopend is doe je er een beetje broodkruim bij.
Verwarm de oven op 180 graden, leg bakpapier op de bakplaat.
Mix alle ingrediënten en leg dit op de bakplaat.
Zet 20 min in de oven op 180 graden.
Versnijd het of steek uit met je uitsteekvormpjes.
Zet ze dan nog 10 min in de oven op de laagste stand.
Tip je kan de tonijn ook vervangen door kippenlevertjes.