hondenrassen

Hondenrassen er zijn er wel meer dan 350 met verschillende kenmerken die door de FCI erkend zijn. Deze hondenrassen zijn onderverdeeld in tien rasgroepen. De onderverdeling is gedaan op afkomst, uiterlijke kenmerken en gebruik.

1) Herdershonden en veedrijvers

2)Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennehonden

3)Terriërs

4)Dashonden

5)Spitsen en oertypen

6)Lopende honden en zweethonden

7)Voorstaande honden

8)Retrievers, Spaniels, en Waterhonden

9)Gezelschapshonden

10)Windhonden.

Trouwens niet alle honden zijn rashonden. Deze word meestal een bastaardhond(als twee honden van verschillende rassen met elkaar paren en puppy’s krijgen) genoemd.

Wat zijn rashonden?

Rashonden zijn honden die gefokt zijn volgens een officiële rasstandaard, dit wil zegen dat hij qua uiterlijk en gedrag aan bepaalde voorwaarden voldoet. De vader en de moeder moeten tot hetzelfde ras behoren, en de hond moet geregistreerd staan zijn en een stamboek hebben.

hondenrassen

Hoe zijn rashonden ontstaan?

De mens was vroeger begonnen met het fokken van huiswolvenrassen, zo zijn er bij deze dieren eigenschappen gecreëerd die nuttig waren voor de mens.

Zo ontstonden er honden met verschillende eigenschappen zoals Jachthonden of waakse honden. Het ene hondenras was beter geschikt voor een bepaalde taak dan het andere hondenras.

De Egyptenaren hadden vroeger snelle jachthonden nodig om te jagen en zijn zo begonnen dus met het fokken van windhonden.

Vandaag worden sommige rashonden speciaal opgeleid om een soort van beroep te doen, zoals politiehond, blindgeleidehond of lawinehond. Rashonden kunnen ook gewoon gefokt zijn om hun karakter of uiterlijk(om shows mee te doen).

Voor en nadelen van een rashond:

Voordelen:

Je kent het karakter van de hond.

Ouders worden getest op erfelijke aandoeningen.

De hond heeft een stamboom.

Je weet hoe de hond eruit gaat zien.

nadelen:

Meer risico op gezondheidsproblemen.

zijn duurder in aankoop.

Langer wachten voor je puppy.

Hondenrassen van a tot z

In de categorie hondenrassen ga ik je alle hondenrassen van a tot z beschrijven.