Hondenrassengroepen volgens het fci.

Hondenrassengroepen de Herdershonden en veedrijvers:

Honden die gebruikt worden om vee te verdrijven

Honden die gemaakt/gefokt zijn om kuddes te hoeden.

Honden die de kudde bewaken

Ze hebben veel beweging nodig, deze honden zal, je zowel fysiek als mentaal bezig moeten houden. Als je hier kiest voor een hond uit een werklijn(gefokt om te werken) zijn ze minder geschikt als gezinshond tegenover één die gefokt wordt uit een showlijn (op schoonheid gefokt).

Wil je meer ontdekken om je duitse herder te veranderen in een gelukkige, gezonde en gehoorzame hond zelfs heb je geen enkele ervaring. Koop dan dit E-book van guus jansens met zijn 25jaar ervaring in het trainen, opvoeden en verzorgen van duitse herders.

klik dan op deze link

Pinchers, Molossers, Schnauzers en Sennenhonden

Pinchers en Schnauzers

zij zijn gefokt voor het bewaken van een huis en het verdelgen van ongedierte. Ze zijn actief, zelfstandig en hebben een hoog jachtinstinct. Ze zijn beschermend naar hun gezin toe waardoor ze vaker gaan blaffen naar vreemden.

Molossers (dogachtigen)

worden gebruikt als verdediging, laten-dragers maar jammer genoeg ook voor gevechten. Ze zijn over het algemeen rustig, zelfstandig, zelfverzekerd en gehecht aan hun gezin. Ze hebben een grote bijtkracht en tijdens een gevecht houden ze vast in plaats van steeds terug te happen. Hebben ook een hoge pijngrens en niet snel kwaad te maken. Deze hebben een zelfverzekerde baas nodig en leren niet zo snel.

Sennehonden

Zijn gefokt om karren te trekken, huis te bewaken en vee te drijven. Deze zijn rustig ,zelfstandig en leren vrij snel aan. Ze houden van de samenwerking tussen hen en een gezinslid.

hondenrassengroepen

Hondenrassengroepen de Terriers

Deze honden zijn gefokt om te jagen en wild eigenhandig te doden. Hoogbenige terriers jagen boven de grond en laagbenige volgen het wild tot in het hol. Bulldogachtige terriers werden gebruikt voor gevechten en het dwergtype meer als gezelschapshond. Ze zijn actief, vasthoudend en moedig. Aangezien het jagers zijn hebben ze veel energie. Deze zijn eigenwijs, onafhankelijk en komen niet altijd evengoed overeen met andere honden en dieren(dit is niet altijd het geval).Zoals vele andere hebben ze een consequente opvoeding nodig .Naar mensen(vooral eigen gezin)zijn ze erg aanhankelijk.

Hondenrassengroepen de Dashonden(Teckels)

gefokt om onder de grond te jagen. Bestaan in 3 formaten en 3 vachttypes(langharige, kortharig en ruwharig). Ze zijn moedig en werken graag. Zijn zelfstandig en leren snel. Socialisatie is zeer belangrijk. Ongeacht het formaat hebben ze een consequente opvoeding nodig.

spitsen en Oertypen

Spitsen zijn poolhonden, ze werden gebruikt om te jagen, waken en te trekken.

Oertypen zijn oorspronkelijke hondenrassen die al heel lang bestaan. Honden uit deze rasgroep zijn echte jagers en erg onafhankelijk.

Sledehonden zoals de Husky zijn groepsdieren, ze hebben dus graag gezelschap van andere honden daarom verkiezen ze liever andere honden dan mensen. Het zijn dus geen knuffelaars.

Hondenrassengroepen de Lopende honden en Zweethonden

deze honden worden gebruikt voor het opsporen en opdrijven van wild tijdens de jacht. Hebben dus een sterk jachtinstinct. Ze leven het liefst met soortgenoten. Denk eraan deze honden lopen graag hun neus achterna! Het zijn over het algemeen sterke honden met een eigen wil. Deze hebben veel beweging nodig dus.

Hondenrassengroepen de Voorstaande honden

zijn van het type jachthonden die door een bepaalde houding aan te nemen zien waar vogels en wild zit, waardoor de jager weet waar die moet zijn. Als de jager dan opdracht geeft mag de hond het wild opjagen, zodat de jager kan schieten. De honden apporteren dan het neergeschoten wild. Het zijn werkers, actief en hebben veel beweging nodig, leren snel en zijn gevoelig. Ze hechten zich goed aan het gezin.

Hondenrassengroepen de Retrievers, Spaniéls en Waterhonden

Retrievers werken graag samen met hun baas en zijn dol op apporteren. Deze halen het geschoten wild op.

Spaniéls hebben een passie voor jacht. Zijn onafhankelijk en eigenzinnig.

Waterhonden zijn goede wakers, die zelfstandig kunnen werken en doordat ze goede zwemmers zijn worden ze gebruikt om waterwild te apporteren. Honden uit deze groep hebben een groot uithoudingsvermogen en zeer sociaal. Aangezien ze dol zijn op water kun je er best rekening mee houden tijdens de wandeling.

Hondenrassengroepen de Gezelschapshonden

Deze honden komen uit allerlei andere ras groepen maar zijn vervolgens gefokt om de mens gezelschap te houden. Ze kunnen vaker moeilijker alleen blijven aangezien ze het gezelschap van hun baas verkiezen. Kunnen veel en waaks blaffen.

Windhonden

Deze honden jagen vaker op zicht in de plaats van met hun neus. Ze sporen wild op en doden het ook. Buiten zijn ze actief maar binnen rustig en aanhankelijk. Hou rekening met hun snelheid en jachtinstinct buiten, dus let vooral op als je ze los wil laten lopen. Ze kunnen ook hoog springen en hebben veel beweging nodig.