Hondenweetjes, wat je nog niet wist over je hond.

Hondenweetjes, 10 vragen die je nog niet wist over je hond

Waarom drinken honden uit het toilet?

Terwijl het idee alleen al om uit het toilet te drinken ons doet walgen, bekijken honden dit vanuit een ander perspectief. Honden beschouwen het toilet als een leuke borrelende fontein. Vanuit het oogpunt van een hond is water uit het toilet beter omdat het frisser en koeler is en niet al uren in een drinkbak staat.

Op een mysterieuze wijze wordt het water elke keer men op de knop drukt, vervangen, aangevuld en ververst. Het water blijft langer koel door het porselein. De toiletten zijn uit een materiaal vervaardigd dat de smaak van het water niet veranderd, wat wel het geval is bij metaal of plastic. 

Een groter zuurstofgehalte zorgt er ook voor dat het water ‘beter smaakt’, hoewel smaken natuurlijk verschillen. Afgezien daarvan gaat het hier misschien ook om een aangeboren instinct om te kiezen voor stromend water.

In de natuur zorgt beweging in het water immers voor het afbreken van schuim, schimmels en verontreinigende stoffen die terug te vinden zijn in stilstaand water. Als jij de keuze had zou je dan niet liever drinken van een frisse bergstroom dan uit een onzuivere vijver? 

Naast de aantrekkingskracht van het water is er ook de badkamer zelf. Doordat de vloer meestal tegels of een andere koele bekleding heeft vind de hond dit ideaal om in de zomer lekker fris te liggen. Experts raden wel af om honden uit de toilet te laten drinken, omdat de toiletpot restanten van schadelijke chemicaliën van schoonmaakmiddelen kan bevatten. De oplossing daarvoor is simpel sluit telkens het deksel na elk toiletbezoek zodat je hond er niet aan kan.  

hondenweetjes

Waarom snuffelt mijn hond zo graag in de vuile was?

Simpel, omdat die naar jou ruikt natuurlijk! Wat is er fijner dan elke stuk vuile was, hoe intiemer hoe beter te verzamelen en er een gezellig nestje van te maken. Of erop te kauwen om al die heerlijke geuren eruit te halen. En ermee tevoorschijn te komen als je schoonmoeder of baas komt dineren. 

Sommige honden houden ervan om te delen en het achtervolgingsspelletje dat erop volgt is ook heel leuk. De lijst van de dingen waarop de hond gekauwd heeft omdat ze naar het baasje ruiken, zou langer zijn dan een boek.

Dierenartsen en hondentrainers hebben alles al gehoord van kleding , schoenen de afstandsbediening en zelfs barbiepoppen behoren tot de populaire items.

De oplossing is simpel berg alles netjes op, geef je hond een alternatief om op te kauwen, veilig speeltjes die de toch zo belangrijke drang om te kauwen bevredigen. Vooral ook voor puppy’s.

Waarom willen honden juist op plaatsen plassen waar alle honden uit de buurt hebben geplast?

Plasboodschappen zijn heel belangrijk voor honden. Een vleugje van de geur kan je hond alles vertellen over elke hond die de plaats heeft bezocht. En wanneer je hond die plasboodschap gelezen heeft is het beleefd om zelf even een boodschap achter te laten.

 Reuen die niet gecastreerd zijn, hebben vooral de behoefte om regelmatig op dezelfde plaatsen te plassen, dit omdat urine verdampt en de geur vergaat. Een hond moet de plaatsen niet alleen ‘herplassen’ om zichzelf tevreden te stellen, maar ook omdat hij de andere honden wil laten weten dat dit zij territorium is en ook hoe lang geleden is dat hij daar geplast heeft.

In territoria die verschillende honden delen, dus overal waar je met je hond aan de lijn gaat wandelen moet elke hond de plaatsen opnieuw ‘markeren’ om het eigendomsrecht op te eisen.

Sommige honden maken er hun missie van om op elk opstaand voorwerp dat ze tijdens hun wandeling tegenkomen te markeren. Laat je hond gerust een paar keer snuffelen en plassen maar loop dan gewoon door.

Als een hond geeuwt, is hij dan moe of verveelt hij zich?

Geen van beide. Het geeuwen kun je vergelijken met schakelen. EEn geeuw verhoogt de stroom zuurstof en stimuleert de hartslag, wat bevorderlijk is voor het brein. Een geeuw kan het lichaam voorbereiden op actie zoals een spreker die geeuwt terwijl hij wacht op het moment dat hij zijn inleiding moet houden.

Honden geeuwen zowel om zich op te laden als om te ontspannen, dit hangt van de situatie af. Als je naar een behendigheidswedstrijd voor honden gaat, zie je vaak dat de honden geeuwen aan de start. Dit terwijl ze wachten op het signaal om naar het eerste obstakel te rennen. 

Ze zijn klaar om te lopen en de geeuw drukt die stress en opwinding uit. In de wachtkamer van de dierenarts zie je honden ook vaak geeuwen, een duidelijk teken dat ze onder druk staan en ze zich proberen te ontspannen.

In de hondenschool geeuwen honden ook vaak en de baasjes vatten dit algauw op als teken dat de hond zich verveelt. Dat is niet het geval. Een hond die geeuwt in de les gehoorzaamheid staat eerder onder spanning dan dat hij zich verveelt, ook omdat hij nerveus is of omdat hij je graag wil behagen maar niet goed weet hoe.

Net zoals bij mensen werkt geeuwen aanstekelijk bij honden. Als je de aandacht van je hond kunt trekken en dan geeuwt, kan het goed zijn dat hij ook geeuwt. Sommige ervaren hondentrainers gebruiken deze tactiek afhankelijk van de situatie om zich te concentreren of zich te ontspannen.

Waarom zijn sommige honden bang voor onweer?

Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor geluid, maar de waarheid is dat alle honden bang kunnen zijn voor onweer. Een onweer houdt immers veel meer in dan alleen maar donder, de luchtdruk verandert, de hemel licht op, de statische elektriciteit neemt toe en er valt veel regen op het dak.

De geuren in de lucht zijn zo anders dat zelfs mensen ruiken dat het zal gaan regenen. Kun je je voorstellen hoe dat voor een hond moet zijn? Voor sommige honden neemt de angst voor onweersbuien toe omdat de mens de eerste tekenen van angst verkeerd aanpakt, ofwel door de hond te troosten ofwel door hem te straffen. 

Sommige honden worden zo opgewonden van het naderende onweer dat hun angstige gedrag een betrouwbare weersvoorspelling is voor hun baasje, omdat een hond een aankomende stormveel eerder aanvoelt dan de mens.

Die onrust voor een storm of ander weer kan gemakkelijker voorkomen dan genezen worden. Als je merkt dat je puppy ongerust is, zou je zijn aandacht kunnen afleiden. Geef hem iets leuk te doen, zoals spelletjes waarbij hij een beloning kan verdien, of speel met hem zijn favoriete spelletjes met andere woorden negeer de storm.

Wanner je pas een hond hebt en er is een storm, roep je bij elke donderslag joepi dat was een goeie en je geeft hem een koekje. Combineer dit met een vrolijk verzoek om te gehoorzamen en je hond zal uitkijken naar de volgende storm. 

Als je hond bang is voor harde geluiden die je kunt voorspellen, zoals vuurwerk kun je u dierenarts vragen om een kalmerend middel maar geef dit enkel wanneer het echt nodig is.

Hoe komt het dat je hond na een wasbeurt zich uitschud en door de kamer rent?

Het uitschudden is een normale reflex voor elke hond. het gewicht van het water in een doorweekte vacht voelt verkeerd aan en wordt doorgegeven aan de hersenen van de hond. Een gezonde vacht beschermt de hond het best tegen alles en als de vacht totaal doorweekt is, zal hij zijn werk niet naar behoren kunnen doen dus.

Vandaar het schudden en hoe dichter dat gebeurt in de buurt van droge mensen hoe liever. Gewoonlijk schudt een hond eerst zijn kop en eindigt met zijn achterwerk. Honden zullen dit alleen doen als de pels rondom hun kop, nek en schouders nat is en waarschijnlijk niet wanneer alleen zijn poten nat zijn.

En tip: Als je niet wilt dat je hond zich uitschudt, hou dan gewoon zijn neus in je hand. Als hij zijn kop niet kan bewegen, kan hij niet beginnen te schudden.

Wat het rondrennen na het bad betreft zijn er enkele verklaringen. Een ervan is dat de hond zo blij is dat hij uit het bad is en dit wil vieren door als een gek rond te rennen. Het kan ook zijn dat de hond zich beter voelt omdat hij schoon is, of misschien ook niet, want veel honden gaan onmiddellijk terug door de viezigheid.

Waarom worden honden wagenziek?

Maak je geen zorgen, dit heeft niks met je rijkunsten te maken. Honden zijn niet gemaakt om in de wagen vervoerd te worden. Hierdoor kunnen ze lichamelijk en emotioneel van streek geraken, en dit is vooral het geval bij jonge hondjes.

Door de beweging van het voertuig kan het evenwichtsorgaan binnen in het oor van slag raken en dit veroorzaakt dus misselijkheid en duizeligheid. Ook zijn er honden die in de auto in de war raken omdat ze weten dat de bestemming niet altijd even aangenaam is.

Bij veel honden, net zoals bij jonge kinderen, gaat wagenziekte na verloop van tijd vanzelf over. Dit omdat ze gewend raken aan het gevoel van de beweging en ontdekken dat in de auto vervoerd worden ook leuk kan zijn.

Voor honden die het daar niet mee eens zijn, moet de houding van het dier veranderd worden. Om een puppy of hond te leren dat autorijden leuk is moet je gewoon beginnen met hem lekkernijen te geven in een geparkeerde wagen, zonder deze zelfs te starten. Vervolgens rijd je een blokje om en verwen je hem met veel lof en lekkers. Maak zo steeds langere ritten. Tot hij het leuk vind.

Let wel op om je hond niet los te vervoeren in de wagen omdat dit zeer gevaarlijk is. Je doet ofwel je hond vanachter in een speciale autobench of op de achterbank met een veiligheidsgordel voor honden. Doe je dit niet dan vliegt je hond tijdens een botsing naar voren en dit kan zowel voor jou of de hond fataal worden.

Waarom eten sommige honden uit de kattenbak?

Hoe ongelooflijk het voor ons ook lijkt, vele honden vinden kattenpoep even lekker als een hondensnoepje. Ze bevatten extra proteïnen en ruiken voor vele honden net zo als versgebakken cake. ( kattenvoedsel bevat meer proteïnen dan hondenvoedsel dit is ook de reden waarom de hond dit zo lekker vind).

Omdat de hond gemakkelijk bij die constante aanvoer van kattenpoep kan komen, kunnen weinig honden die verleiding lang weerstaan en dat is ook de reden waarom inspanningen om hem dit af te leren niet vaak succesvol zijn.

Enkele tips:   

  • Koop een afgedekte kattenbak
  • Zet de kattenbak op een ander plaats
  • Maak een kattenluik in de deur 
  • Maak een paar keer per dag de kattenbak leeg 

Geneest een wond sneller als een hond eraan likt?

Eerlijk, zeep en water en een beetje antibiotische zalf zijn een veel betere remedie. De belangrijkste reden waarom honden aan hun wonden likken, is dat het vocht in de wond de zoete smaak van bloedsuiker bevat. De meest waardevolle genezende functie van het likken is dat de rauwe tong van de hond het dode weefsel verwijdert en de wond schoonmaakt door er vuil, haar en andere besmette stoffen uit te halen.

Het likken kan ook de bloedcirculatie stimuleren, wat dan weer het genezingsproces bevordert. Sommige wetenschappers beweren dat het speeksel van een hond chemicaliën bevat die ervoor zorgen dat de wond sneller geneest, maar dit blijkt geen groot effect te hebben. 

Kunnen honden zweten?

In vergelijking met hun baasje hebben honden heel weinig zweetklieren. Er zitten er een paar in hun zoolkussentjes. Honden zweten dus aan de poten en ook nog op andere relatief weinig behaarde plaatsen op hun lichaam. 

De belangrijkste manier voor honden om af te koelen is door te hijgen. Met hijgen bedoelen we het erg snel en oppervlakkig ademen, waardoor het water uit de tong , bek en bovenste ademhalingskanaal sneller verdampt. 

De hitte wordt verdreven in de vorm van waterdamp. Honden likken zichzelf ook, waardoor ze speeksel over hun lichaam verspreiden en er minder warmteverlies door verdamping is.

Wanneer een hond op zijn rug ligt, verliest hij ook sneller warmte via de minder harige delen op zijn buik. Ondanks de effectieve techniek van warmte uitwisseling door te hijgen, kunnen honden nog snel oververhit geraken.

Algemene tekenen ervan zijn enorme dorst, rusteloosheid en angst. Een oververhitte hond zoekt de schaduw en koude vloeren op en legt zich misschien neer in kikkerhouding. 

Een zonnesteek is ernstig, kan optreden in een paar minuten tijd en kan fataal zijn zonder tussenkomst van de dierenarts. Voorkomen is beter dan genezen hou je hond dus rustig en koel op warme dagen en geef hem veel water.

hondenweetjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *