loopsheid teef: wat je moet weten erover nu.

Een teef word loops als het lichaam zich voorbereid om gedekt te worden. De hormoonspiegels van je teef veranderen, waardoor er lichamelijke en ook gedragsveranderingen ontstaan. In dit artikel vertel ik je wat je moet weten over de loopsheid periode van je teef.

Hoe lang duurt loopsheid?

De periode van de loopsheid duurt ongeveer drie weken en komt twee maal per jaar voor. Tijdens deze drie weken is een teef maar enkele dagen vruchtbaar. De periode van loopsheid gebeurt in vier fasen.

Pro oestrus: voorbereiding op vruchtbare periode.

Oestrus: periode dat de teef vruchtbaar is.

Metoestrus: lichaam keert langzaam terug naar rusttoestand.

Anoestrus: periode van rust.

loopsheid teef, wat je moet weten erover nu.

Wanneer wordt je teef voor de eerste keer loops?

Wel dit hangt van hond tot hond af, maar meestal treed de eerste keer op in de puberteit van je teef. Dit is voor kleinere rassen tussen de 6 en de 10 maand en grotere tussen 10 en de 16 maand.

Hoe merk je dat je teef voor het eerst loops wordt?

Een teef kan tijdens deze periode zich anders gaan gedragen dan normaal. Ze gaat meer plassen, kan zich ongehoorzaam gaan gedragen. Ze verliest een bloederige afscheiding en verspreid een geur die reuen aantrekt, ook andere teven gaan anders reageren op een loopse teef.

Als de teef haar staart opzij houd als er een andere hond komt ruiken wil dit meestal zeggen dat ze klaar is om gedekt te worden. Bij een niet gedekte teef komt de schijnzwangerschap voor ongeveer een vier a acht weken na de loopsheid. Dit is echter normaal, dus hoef je u daar geen zorgen over te maken.

Kan ik loopsheid van een teef voorkomen?

Je kan je teef laten steriliseren, maar wanneer laat je u teef het best steriliseren. Hiervoor vraag je best raad aan je dierenarts, aangezien sommige zeggen na de eerste loopsheid en andere zeggen dan weer ervoor. Je kan ook kiezen voor een prikpil dit is een hormonale injectie die om de vijf maand gegeven moet worden. De eerste injectie wordt gegeven na ongeveer twee maand en half na de eerste loopsheid. Dan een drietal maand later nog eens en na vier maand terug één, daarna om de vijf maanden. Voor verdere informatie hierover is het best even je dierenarts te contacteren. Je kan natuurlijk ook gewoon beslissen je teef loops te laten worden zonder meer.

Honden verzekering

Loopsheid teef hoe ga ik er mee om?

Hou u teefje met de wandeling aan de lijn laat ze zeker niet los lopen, omdat ze al wat minder goed luisteren tijdens de loopsheid en ook om te voorkomen dat ze gedekt wordt.

Ga best niet met je loopse teef naar een losloopweide als er andere honden zitten, ze gaat veel aandacht krijgen en kan door de loopsheid sterk reageren. Er zijn ook mensen die met hun loopse teef heel vroeg of laat gaan wandelen om andere honden toch een beetje uit de weg te gaan tijdens deze periode.

Op vele hondenscholen worden teven niet toegelaten tijdens de periode dat ze loops zijn. Omdat dit de andere honden teveel afleidt , dus vraag dit na op je hondenschool.

Wanneer moet ik een dierenarts contacteren?

Als de loopsheid wegblijft, zowel bij een jonge teef als bij een oudere.

De teef langer dan 4 weken ongesteld blijft, dus blijft bloeden.

Ze opmerkelijk veel bloed verliest.

Bij een vermoeden van zwangerschap.

Als de schijnzwangerschap voor problemen zorgt.

Je kent u hond het beste, merk je veranderingen of merk je dat je teef teveel last heeft. Bel dan even met je dierenarts.

Loopsheid teef : wat je moet weten erover nu. Nuttige tips!!

Vervang regelmatig dekens of het nestje waar je teef op ligt. Er zijn hondeneigenaars die speciale dekens of een speciaal nestje hebben voor de loopsheidperiode. Dekens die je gemakkelijk kan wassen zijn dus aangeraden.

Het zou kunnen dat je hond erg aanhankelijk is of net afstandelijk tijdens deze periode, dit is normaal. Laat de loopse teef gewoon doen, als ze aandacht wil zal ze zelf wel komen.

Er bestaan ook loopsheidbroekjes voor je hond of een body die je kan aandoen dit kun je eventueel over het broekje doen zodat zij zeker het loopsheidbroekje niet uit krijgt je wil tenslotte toch geen plekken in huis. In sommige broekjes kan je een inlegkruisje plaatsen. Maar er bestaan ook broekjes waar dit niet nodig is. Deze laatste moet je dus vaker wassen en vervangen.

De 5 beste loopsheidbroekjes van het moment nu: