Maltezer ontdek hier nu alles over dit ras.

Maltezer zijn naam betekent niet dat hij oorspronkelijk van het eiland Malta komt, want het bijvoeglijk naamwoord ‘Maltees’ komt van het Semitische woord ‘malat’ dat schuilplaats of haven betekent. De voorouders van deze kleine hond leefden in de havens en kustplaatsen van het Middellandse Zeegebied waar zij in de haven pakhuizen en scheepsruimen werden gehouden om op de muizen en ratten te jagen.

In zijn nomenclatuur van de honden in die tijd maakt Aristoteles melding van een kleine rashond, die hij Canis Melitensis noemt. Deze hond was in het oude Rome bekend als de favoriete gezelschapshond van de dames en werd bezongen door Straton, een Latijnse dichter uit de eerste eeuw na Christus. Afbeeldingen van de Maltezer door talrijke schilders uit de renaissance tonen deze kleine hond in de salons van die tijd aan de zijde van mooie dames.

Karakter van de Maltezer

De Maltezer is een intelligente, levendige en volgzame hond. Deze hecht zich zeer aan zijn baas of bazin. Het zijn echte gezelschapshonden die dol zijn op mensen en blijven graag dicht bij hen.

Maltezer

Uiterlijke kenmerken van de Maltezer

Het hoofd is tamelijk breed, de breedte overschrijdt lichtelijk de helft van de lengte. De lengte van het hoofd is gelijk aan 6/11 van de schofthoogte.

De lengte van de voorsnuit bedraagt 4/11 van de lengte van het hoofd, iets minder dus dan de helft. Het gedeelte onder de oogkassen is fijn besneden. De voorsnuit is rechtlijnig met een duidelijk gemarkeerde rimpel in het midden.

Ogen zijn open met levendige en oplettende expressie, groter dan verwacht. De vorm neigt rond te gaan. De oogleden sluiten nauw aan op de oogbol. De ogen liggen nooit diep, veeleer gelijk met het hoofd.

Oren zijn vrijwel driehoekig van vorm. De breedte bedraagt circa een derde van de lengte. Ze zijn hoog aangezet boven de jukbeenbogen en hangen dicht tegen de zijkanten van de schedel.

Grootte en gewicht

Schofthoogte: Reuen 21-25 cm     Teven 20-23 cm

Gewicht: 3-4 kg

Vacht en kleur

Het haar van de Maltezer is dicht, glimmend, glanzend, zwaar vallend en van zijdeachtige samenstelling. Heel lang over het gehele lichaam en over de gehele lengte zonder sporen van golven of krullen. Op de romp moet het langer zijn dan op de schoft en het moet recht naar beneden vallen tot op de grond. Er is geen ondervacht. Op het hoofd is het haar heel lang, net zoals op de voorsnuit. 

De kleur is zuiver wit een bleke ivoortint is toegestaan.

vachtverzorging van de Maltezer

De vacht van de Maltezer kam je dagelijks door, dit doe je om te voorkomen dat deze gaat klitten. Vergeet zeker het haar ook niet op de moeilijk bereikbare plaatsen te kammen zoals bij de oksels. Gebruik hierbij goede borstel en kammen van goede kwaliteit. Om de vacht mooi wit te houden raden we ook aan om af en toe je Maltezer in het bad te doen. Gebruik hiervoor wel speciale hondenshampoo.

Tandverzorging van de Maltezer

Maltezers  hebben de neiging om veel tandproblemen te ontwikkelen. daarom hebben ze extra tandzorg nodig. Poets de tanden dagelijks met een zachte tandenborstel en speciale hondentandpasta om tandproblemen te voorkomen. 

Nagelverzorging van de Maltezer

Dit zorgt wel voor wat extra zorg, zeker als je Maltezer veel in het gras loopt en niet op de straatstenen. Dit kun je doen met een elektrische nagelvijl of dremel. Hou ook de hoefnagels bij want die worden soms wel is vergeten.

Maltezer meest voorkomende aandoeningen

 

  • Erfelijke hartziektes: Veel Maltezers hebben een hartruis door een hartklepaandoening. Deze is te behandelen met medicijnen. In een aantal gevallen leidt de ziekte echter tot hartfalen en de dood.
  • Parodontitis: dit is een onsteking van tandvlees en omliggende weefsels. Als gevolg hiervan krijgen de dieren een stinkende adem en kunnen tanden en kiezen los gaan zitten. Gebitsverzorging is erg belangrijk bij deze rashond.
  • Patella luxatie: Zoals veel kleinere hondenrassen kampt ook de Maltezer nogal eens met patella luxatie. De knieschijf zit dan los en dat geeft moeite met lopen. Een hersteloperatie is kostbaar, zeker als de aandoening zich voordoet aan beide knieën. Hou hier rekening mee en het is daarom misschien een goede keuze om maandelijks geld opzij te zetten of een hondenverzekering te nemen. 

 

belangrijkste benodigheden voor je Maltezer

Thuis

  • Een bench:  Een bench kan helpen bij het zindelijk maken van je pup, maar kan later ook dienen als veilig plekje voor je hond. Als je de bench gebruikt om je hond zindelijk te maken zie dan dat deze niet te groot is of anders voorzie je iets waarmee je de bench kunt verkleinen, de reden daarvoor is dat een hond (normaal) niet plast of poept waar hij/zij slaapt.
  • Een kussen of een mand: Als je hond niet in de zetel mag liggen geef hem dan een ander plekje om zacht te liggen zoals een kussen of een mand. Is je hond al wat ouder of heeft hij wat fysieke problemen kun je u ook een orthopedisch hondenkussen aanschaffen.
  • Eten en drinkbak: voor je Maltezer is een drinkbak of etensbak die op de grond staat beter dan één op een staander.
  • Speelgoedjes of kauwspeelgoed.

Onderweg

  • halsband: Een goed passende halsband als je deze aandoet en je kan er je vingers tussen steken zonder dat de hond deze zelf over zijn hoofd krijgt is die goed van maat.
  • Een lijn: Je hebt veel verschillende soorten lijnen. Net zoals bij de halsbanden zijn ze verkrijgbaar in verschillende lengtes en materialen.
  • Hondenbuggy: Een hondenbuggy is net zoals een kinderwagen maar dan voor je hond. Als je viervoeter al wat ouder is of gezondheidsproblemen heeft waardoor hij geen lange afstanden meer kan doen, is een hondenbuggy de geschikte oplossing. Zo kun je u hond toch op een veilige en comfortabele manier met je meenemen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *