reizen met je hond
Reizen met je hond en gans het gezin kan heel leuk zijn, maar er zijn heel wat praktische dingen waar je rekening mee moet houden voor jullie kunnen vertrekken. Zoals waar ga je naar toe en mag je hond daar mee logeren, hoe ga je ernaar toe, mag mijn hond in dat land binnen, heeft hij er speciale inentingen voor nodig(kijk even op de site van LICG voor de huidige invoer eisen van het land). Dit zijn dingen waar je vooraf goed moet over nadenken en informeren. Dus kies voor een dierenvriendelijke vakantie zelfs in eigen land kan dit leuk zijn zoals een camping waar je hond is toegelaten of je huurt een huisje of hotel waar je hond mee binnen mag.

Zonder hond op reis:
Heb je toch besloten dat het misschien beter is dat je hond niet mee op vakantie gaat, omdat je hond te jong/oud is of speciale verzorging nodig heeft. Moet je even nadenken wat je dan gaat doen met je hond.
Iemand van de familie past op je hond:
Hou er wel rekening mee dat dit tot een last voor hun kan zijn. Laat hen de realiteit onder ogen zien. Ze zullen geregeld de hond moeten buitenlaten, eten geven en drinken en af en toe zal hij wel wat domme dingen kunnen uitsteken.
Plaats hem in een kennel:
Er is veel keuze om een kennel te kiezen dus informeer er eerst is een paar want de prijzen en diensten kunnen nogal verschillen. Als je hond niet met andere honden overweg kan is dit niet zo een goede keuze. Hou er ook rekening mee dat je hond meestal overdag in een kooi geplaatst word.
Je hond thuis laten verzorgen:
Ja ook dat bestaat. dit heeft tal van voordelen omdat de dogsitter gewoon bij u thuis verblijft, en zo zijn er geen veranderingen voor je hond. Er is altijd iemand aanwezig terwijl jullie op vakantie zijn. waar vind je dan een dogsitter? de bekendste site hiervoor is pawshake.
Op vakantie met je hond: wetten en regels.
Je hond moet gechipt zijn en laat deze openbaar zetten. Dit kan de dierenarts voor je controleren en eventueel in orde brengen.
Je hond moet in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. Hierin staan de gegevens van de rabiësvaccinatie en het nummer van de chip.
Bespreek een aantal weken op voorhand je bestemming met de dierenarts, zodat zij u raad kunnen geven in verband met eventuele vaccinaties die nodig zijn voor specifieke landen. Buiten de verplichte jaarlijkse vaccinaties zeker de rabiës inenting niet vergeten. Als je deze hebt laten zetten krijg je een penning die je best aan de hond zijn halsband hangt.
Reizen met je hond in het vliegtuig:
binnen Europa heb je drie manieren:
Cabine: Enkel kleine honden onder de 8kg in een reistas die onder de zetel past, en de hond moet daar inblijven heel de vlucht.
Bagage ruim: Is voor honden die meer wegen dan 8kg. Zelf u bench meenemen die aan bepaalde wettelijke eisen moet voldoen. dit deel van de bagage ruimte is verwarmd en voorzien van klimaat en drukbeheersing.
Als cargo: Dit is enkel een goede keuze bij lange vluchten omdat dit goedkoper is, hou er wel rekening mee dat er geen garantie is dat je hond in hetzelfde vliegtuig als jij zit.
Reizen met je hond in de trein:
Is je hond klein en past hij in een tas of een mand zodat hij geen zitplaats inneemt, mag hij/zij gratis mee reizen met de trein. Een grote hond zal wel een zitplaats innemen en daarvoor moet je betalen dit kaartje kost je 3 euro. Hiermee mag je hond de hele dag meereizen met de trein. Zie wel dat je hond aangelijnd is en dat je een muilkorf bij hebt. De muilkorf is niet verplicht maar ze kunnen je het altijd vragen om het aan te doen bij je hond. Voor internationale reizen met de trein variëren de prijzen en regels, dus best op voorhand even contact opnemen met de maatschappij waarmee je gaat reizen. Bij de eurostar zijn helaas geen honden toegelaten.
Reizen met je hond in de auto:
Als je hond mee op vakantie gaat met de wagen is het belangrijk dat dit veilig gebeurt. Dus dit wil zeggen dat je best je hond in een bench meeneemt, of vastklikken in een hondengordel. Welke autobench voor je hond? In veel europese landen is het verplicht om je hond vast te maken in de auto. Zie dat je voldoende water bij hebt voor je hond(er bestaan zo van die anti morsbakken speciaal voor in de wagen), en regelmatig stopt om je hond even buiten te laten. Laat hem zeker niet alleen achter in de wagen ook al is het maar voor even.
hondenverzekering afsluiten:
Moest je die niet hebben kun je dit beter nog in orde maken. Kijk wel of die noodgevallen dekt voor het geval er iets gebeurt met je hond op reis, waardoor hij daar een dierenarts nodig heeft. Of dat het de kosten dekt voor hondenopvang moest jij in het ziekenhuis worden opgenomen.
checklist voor reizen met je hond:
paspoort
vaccinatieboekje
chipnummer(zeker registreren en openbaar laten zetten)
gordel/bench
muilkorf
eten en voldoende drinken
halsband en riem
mand
speeltjes
snoepjes
medicijnen indien nodig
tekentang
poepzakjes
telefoonnummer van je dierenarts