Rhodesian Ridgeback ontdek hier nu alles over!

Rhodesian Ridgeback op dit moment het enige erkende inheemse ras van Zuid-Afrika. De oorsprong van de Rhodesian Ridgeback vinden wij in het Zuid-Afrikaanse Kaapgebied bij de honden van de Voortrekkers en de halftamme Hottentot-honden die een ridge of pronk bezaten. Laatstgenoemde honden werden gehouden om de nederzettingen en kudden te beschermen.

Doordat de kolonisten zich kondigen vestigen in Matabeleland en er een bestaan oprichtte door middel van de jacht, waarbij de Ridgeback uiteindelijk werd ontwikkeld. De trek van de Afrikaanse kolonisten veranderde het gebruik van de honden drastisch. In plaats van het bewaken van een afgebakend gebied moesten de honden nu naast de ossenwagens meelopen , waarbij ze zo’n 20 mijl per dag aflegden.

 Vanaf 1879 werden 35 jaar lang honden gefokt met een pronk vanwege hun natuurlijke aanleg leeuwen op te jagen en te stellen. Met name Cornelis van Rooyen  fokte met deze honden tot hij uiteindelijk kreeg wat hij wilde: een moedige hond met een pronk, uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid en een goede reukzin.

Karakter van de Rhodesian Ridgeback

De Ridgeback stelt zich als een partner van zijn baas op en is bij een goede begeleiding een uiterst vriendelijke, gehoorzame en intelligente hond. Die zijn baas zowel als diens eigendommen zal beschermen als geen ander. Hij is waardig wat afstandelijk tegenover vreemden maar zonder agressiviteit te tonen.

Rhodesian Ridgeback

Uiterlijke kenmerken van de Rhodesian Ridgeback

Het hoofd moet tamelijk lang, vlak en breed tussen de oren zijn. Ook moet het in rust vrij zijn van rimpels.

De voorsnuit behoort lang, diep en krachtig te zijn.

Ogen moeten matig uit elkaar staan, rond, helder en glanzend met een intelligente uitdrukking. De kleur moet overeenstemmen met de kleur van de vacht.

Oren behoren tamelijk hoog te zijn aangezet, middelmatig groot en vrij breed bij de basis te zijn, en geleidelijk smaller uit te lopen in een ronde punt. Ze moeten dicht tegen het hoofd gedragen worden.

Grootte en gewicht van de Rhodesian Ridgeback

Schofthoogte: Reuen 63-69 cm      Teven 61-66 cm

Gewicht: Reuen 36kg     Teven 32kg

Vacht van de Rhodesian Ridgeback

 Haar: moet kort en dicht zijn, glad en glanzend van aanzien, maar nooit wollig of zijdeachtig. 

Kleur: licht tot rood tarwekleurig. Iets wit aan borst en tenen is toegestaan, maar overmatig wit op borst, buik en boven de voeten is ongewenst. Een donkere voorsnuit en oren zijn toegestaan. Uitbundige zwarte haren in de vacht zijn hoogst ongewenst.

Vachtverzorging van de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback zijn vacht heeft niet veel verzorging nodig enkel af en toe is met een zachte borstel erdoor of een doek om de vacht schoon te houden. In de rui periode borstel je de losse haren eruit met een rubber borstel of handschoen.

Verzorging van de nagels

Normaal slijten de klauwen van je Ridgeback doordat ze regelmatig op harde oppervlakten loopt( (asfalt, beton, straatstenen). Hierdoor zul je is sporadisch zijn nagels moeten bijknippen. wanneer dit nodig is kun je zien als zijn klauwen een beetje te ver uit de kussens beginnen te steken. Normaal gesproken moeten de benen van uw Rhodesian Ridgeback op de kussentjes rusten en niet op de klauwen. Je kunt dit laten doen door de dierenarts, of zelf door het gebruik van een elektrische nagelvijl of dremel.

Rhodesian Ridgeback meest voorkomende aandoeningen

Elleboogdysplasie en heupdysplasie komen vaak voor bij de Ridgeback dit is een zeer pijnlijke  gewrichtsaandoeningen die al op jonge leeftijd begint. Deze kan worden behandeld door dure operaties daarom is het wel aan te raden om een hondenverzekering te nemen of elke maand een geldbedrag opzij te leggen om onverwachtse dierenarts kosten te kunnen betalen. 

Atopische dermatitis: Allergische huidziekte veroorzaakt door ingeademde allergenen zoals schimmels, pollen en mijten is een veel voorkomende klacht bij veel rassen, waaronder de Ridgeback.

Hypothyreoïdie: Verlies van de normale schildklierfunctie als gevolg van een afwijkend immuunprocessen kan leiden tot gewichtstoename, lethargie, haaruitval en reproductieve problemen.

benodigdheden voor je Ridgeback

Thuis

  • Een bench:  Een bench kan helpen bij het zindelijk maken van je pup, maar kan later ook dienen als veilig plekje voor je hond. Als je de bench gebruikt om je hond zindelijk te maken zie dan dat deze niet te groot is of anders voorzie je iets waarmee je de bench kunt verkleinen, de reden daarvoor is dat een hond (normaal) niet plast of poept waar hij/zij slaapt.
  • Een kussen of een mand: Als je hond niet in de zetel mag liggen geef hem dan een ander plekje om zacht te liggen zoals een kussen of een mand. Is je hond al wat ouder of heeft hij wat fysieke problemen kun je u ook een orthopedisch hondenkussen aanschaffen.
  • Eten en drinkbak: voor je Ridgeback is een drinkbak of etensbak die op een staander staat beter dan één op de grond.
  • Speelgoedjes of kauwspeelgoed.

Onderweg

  • halsband: Een goed passende halsband als je deze aandoet en je kan er je vingers tussen steken zonder dat de hond deze zelf over zijn hoofd krijgt is die goed van maat.
  • Een lijn: Je hebt veel verschillende soorten lijnen. Net zoals bij de halsbanden zijn ze verkrijgbaar in verschillende lengtes en materialen.
  • Een gps tracker voor honden: De gps-tracker is zeker aan te raden voor mensen met honden die de neiging hebben om wel eens weg te lopen, of honden met een jachtinstinct.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *