Tandsteen bij je hond. wat moet je doen?

Tandsteen bij je hond kun je voorkomen door goede tandverzorging, want tandverzorging is net zoals bij de mens belangrijk voor je hond. De meeste honden laten niet makkelijk in hun bek kijken, maar als je dit van pup af aanleert mag dit na een tijdje geen probleem meer vormen. Als dit aangeleerd word kan dit ook van pas komen bij een bezoek aan de dierenarts of om eventueel iets uit de hond zijn bek te halen wat daar niet mag zitten.

welke aanwijzingen wijzen op tandproblemen?

Slechte mondgeur

Geelbruin tandsteen

Veel kwijlen

Verminderde eetlust

Rood en gezwollen tandvlees

Verlies van tanden

hoe je hond zijn tanden nazien?

Laat je hond zitten (liefst naast of voor je), leg je hand onder de hond zijn bek (kin). Streel hem/haar daar en beloon met een klein snoepje, maar vooral met je stem. Herhaal dit maar hou je hand nu stil onder zijn bek (leg nooit u hand op de neus ,vele honden hebben dit niet graag), probeer nu met je duim van de hand die onder zijn/haar bek ligt de lip van de hond op te tillen en beloon je hond. Lukt dit kun je dit herhalen en met de wijsvinger van dezelfde hand de andere kant van zijn lip naar boven tillen zodat de tanden zichtbaar zijn. Herhaal dit regelmatig en probeer zo verder te doen tot je alle tanden eens gezien hebt. Het tandvlees moet roze zijn, als dit rood is kan het een teken zijn van een ontsteking. Maak dan een afspraak bij de dierenarts of raadpleeg hen via de telefoon.

tandsteen bij hond. Wat moet je doen?

tandverzorging bij je hond: hoe doe je het?

Tanden meerdere keren per week poetsen. Er bestaan tandenborstels en tandpasta speciaal voor honden. Deze zijn te verkrijgen bij zooplus daar heb je een ruime keuze.

Kauwstaven kunnen de vorming van tandplak en tandsteen vertragen. Zo 2 a 3 maal per week een kauwstaaf geven is aangeraden. Let wel op wat je geeft en blijf in de buurt als je hond eraan bezig is. Olijfhout, koffiehout of een kauwwortel zij het meest aangeraden. Het is een soort hout dat verpulverd mag worden maar niet splintert in de maag en ingeslikt mag worden zonder problemen.

Hertengewei is ook een goed kauwbot maar hard voor eventuele puppy tanden. Purina heeft dentalife, dit zijn kauwstaven die niet zo hard zijn en verkrijgbaar in verschillende maten. Een wit (meestal geknoopt bot) raad ik niet zo aan, aangezien dit een plakkerige, kleverige boel kan worden en kan blijven steken in je hond zijn bek.

Kauwspeeltjes zijn ook nuttig. Deze speeltjes zijn meestal geribbeld en wanneer je hond hier op bijt wordt het tandvlees gemasseerd en vertraagd het de vorming van tandsteen en tandplak.

Er bestaan ook verschillende mondsprays voor je hond, maar dit is meer voor een slecht ruikende adem, dit kan ook wijzen op ontstoken tandvlees. Deze verschillende mondsprays zijn te verkrijgen bij amazon

Je kan dit allemaal zeker met elkaar combineren. De mondspray is geen must, maar kan handig zijn als er geen onderliggend probleem is vastgesteld.

Tandsteen bij je hond voorkomen:

Meermaals per week je hond zijn tanden poetsen.

Als je naar de dierenarts gaat voor zijn jaarlijkse spuit even zijn tanden laten controleren op tandsteen.

Geef u hond voeding die goed is voor de verzorging van zijn gebit (liefst brokken).

Regelmatig gebitsverzorgende kauwproducten.

Tandsteen bij je hond verwijderen:

Tandsteen verwijderen bij de hond word meestal door de dierenarts gedaan onder narcose.

Er bestaan wel tandsteen schrapers op de markt waar je ook zelf het tandsteen van de hond kunt verwijderen.

Ik zou het gebit van de hond verspreid over een langere periode behandelen (2 tanden per keer) zodat de hond er niet teveel last van heeft en het gewoon kan worden. Wees dus vooral geduldig.

Schraap altijd van het tandvlees af. Pas op als je zijn tandvlees niet beschadigd.

Beloon je hond na elke tandsteen-behandeling als hij rustig is geweest, zodat hij het tandsteen verwijderen gaat accepteren.

Als je tijdens het tandsteen verwijderen tandontstekingen tegen komt of rotte tanden moet je zeker de dierenarts contacteren.