Teckel of dashond? Kom hier nu alles over te weten!

Teckel of Dashond? De naam Teckel heeft een even groot bestaansrecht als Dashond. De rasvereniging in Duitsland heet Deutscher Tekelclub, het stamboek Teckelstammbuch. Benamingen als Dacke, Dachsel en Tackel zijn dialect en niet geschikt voor officieel gebruik. Volgens Strebel moet het woord Teckel echter afgeleid worden van het Egyptische Tekal, wat zijn inziens op onjuiste lezing van de hiërogliefen berust. De oudste Duitse benamingen wijzen dus duidelijk op aard en doel van het ras. De Nederlandse rasvereniging noemt zich de Nederlandse Teckel club. In Engeland is men daarentegen in hoofdzaak bij Dachshund gebleven. In Franssprekende landen heeft men het over Basset Allemand.  

De Teckel is een klein hondenras dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. Ze hebben een kenmerkend lang, worstachtig lichaam en korte poten. Teckels zijn er in verschillende vachttypes, waaronder glad, ruwharig en langharig, en in een reeks kleuren en patronen. Ze staan bekend als loyaal en speels en zijn geweldige gezelschapsdieren. Deze worden ook gebruikt voor de jacht op klein wild zoals dassen en vossen.

Wat is het karakter van de Teckel of dashond?

Teckels staan bekend als loyaal, speels en energiek. Ze kunnen behoorlijk koppig zijn en een sterke wil hebben, waardoor ze een beetje moeilijk te trainen zijn. Ook zijn ze echter erg intelligent en kunnen gemakkelijk worden getraind met geduld en consistentie. Ze zijn over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren, maar kunnen gereserveerd zijn voor vreemden. Deze hebben een sterk jachtinstinct en kunnen geneigd zijn kleine dieren te achtervolgen, dus een goede training en socialisatie is belangrijk. Teckels staan bekend om hun sterke band met hun baasjes en zijn geweldige gezelschapsdieren.

Teckel of dashond?

Uiterlijke kenmerken van de Teckel

De teckel of dashond is een klein hondenras dat bekend staat om zijn kenmerkende lange, worstachtige lichaam en korte poten. Ze hebben een diepe borst en een sterk, gespierd lichaam. Ze hebben een korte, gladde vacht, een lange, ruwharige vacht of een lange, zijdeachtige vacht. De Teckels zijn er in verschillende kleuren en patronen, waaronder zwart, bruin, bruin, crème en een mix van al deze kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn bruin, zwart en bruin. Deze hebben lange, hangende oren, een lange snuit en een kwispelende staart. Ook hebben ze kleine, ronde ogen en sterke kaken.

Grootte en gewicht van de Teckel of dashond

De teckel is een klein tot middelgroot hondenras. Ze wegen doorgaans tussen de (7-15 kg) en variëren in hoogte van (13-18 cm) bij de schouder.

Er zijn verschillende maatvariaties voor teckels, de standaardmaat is meestal ongeveer (20-28 cm) bij de schouder en weegt tussen de (7-15 kg). De miniatuurmaat is (13-18 cm) bij de schouder en weegt minder dan (5 kg). En de grootte van de Kaninchen (konijn) is ongeveer (13-15 cm) bij de schouder en weegt tussen de (3-4 kg).

Welke verschillende soorten Teckels zijn er?

Er zijn drie hoofdsoorten Teckels:

 • Gladde teckels: deze hebben een korte, glanzende vacht die minimale verzorging vereist. Ze hebben een glad, strak uiterlijk en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, bruin, bruin, crème en rood.

 • Ruwharige teckels: deze hebben een stugge, ruwe vacht die regelmatig moet worden getrimd en geplukt om zijn vorm te behouden. Ze hebben een dik, bossig uiterlijk en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, bruin, bruin en grijs.

 • Langharige teckels: Deze hebben een lange, zijdeachtige vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Ze hebben een zacht, vloeiend uiterlijk en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, bruin, bruin, crème en rood.

Daarnaast zijn er ook verschillende maatvariaties voor teckels, de standaardmaat is meestal rond de (20-28 cm) bij de schouder, de miniatuurmaat is (13-18 cm) bij de schouder en de grootte van de Kaninchen (konijn) is ongeveer (13-15 cm) bij de schouder.

Het is belangrijk op te merken dat, ongeacht hun vachttype of maat, alle teckels hetzelfde vriendelijke, loyale en speelse karakter hebben.

Vachtverzorging van de Teckel

De vacht van een teckel vereist verschillende zorgniveaus, afhankelijk van het type vacht.

 • Gladde teckels: Korte, glanzende vacht die minimale verzorging vereist. Een wekelijkse borstelbeurt met een zachte borstel of een rubberen poetshulpmiddel helpt losse haren en vuil te verwijderen. Baden is slechts af en toe nodig, omdat het korte haar geen vuil of geurtjes vasthoudt.

 • Ruwharige teckels: Stugge, ruwe vacht die regelmatig moet worden getrimd en geplukt om zijn vorm te behouden. Ze moeten elke 3-4 maanden worden geknipt en elke 6-8 weken worden geplukt om dood haar te verwijderen en hun vorm te behouden. De vacht van een ruwharige teckel moet twee keer per jaar met de hand worden gestript om de vacht in goede staat te houden.

 • Langharige teckels: Lange, zijdeachtige vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Ze moeten minstens 3 keer per week worden geborsteld met een gladdere borstel om klitten en losse haren te verwijderen. Deze moeten ook regelmatig worden getrimd en geknipt om de vacht er netjes uit te laten zien.

Het is ook belangrijk om regelmatig hun oren te controleren en schoon te maken, aangezien teckels vatbaar zijn voor oorontstekingen. Nagels moeten regelmatig worden geknipt en tanden moeten minstens twee keer per week worden gepoetst om een goede mondhygiëne te behouden.

Over het algemeen kan de vachtverzorging van een teckel tijdrovend zijn, maar het is een belangrijk onderdeel om ze gezond te houden en er op hun best uit te zien.

Meest voorkomende aandoeningen bij de Teckel of dashond

De Teckel is een ras dat gevoelig is voor verschillende aandoeningen, waaronder:

 • Intervertebrale discusdegeneratie (IVDD): een aandoening waarbij de tussenwervelschijven in de wervelkolom afbreken en druk uitoefenen op de zenuwen en het ruggenmerg
 • Levershunt: hierdoor kunnen de bloedvaten die de lever van bloed voorzien, afgeklemd zijn.
 • Epilepsie: Een aandoening waarbij de hond aanvallen of convulsies kan hebben
 • Glaucoom: Probleem van de ogen waarbij de druk in de oogbol verhoogd is
 • Allergieën: vaak voorkomend in Teckels.
 • Atopische dermatitis: een huidprobleem, vaak voorkomend in Teckels
 • Osteochondritis dissecans (OCD):  Aandoening van de gewrichten die kan leiden tot artritis.

Opvoeding van je Teckel of dashond

De Teckel is een intelligente, maar ook eigenwijze hond. Een goede opvoeding is daarom belangrijk om hem op te voeden tot een gehoorzame en gedisciplineerde hond. Hier zijn enkele tips voor de opvoeding van een Teckel:

 • Begin vroeg met trainen: Het is belangrijk om een Teckel te beginnen trainen zodra hij bij u thuis komt. Dit helpt hem om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en uw gezin.

 • Wees consistent: Teckels zijn slimme honden, maar ook eigenwijs. Wees daarom consistent in de training en de regels.

 • Beloon goed gedrag: Ze zijn gevoelig voor positieve versterking, dus beloon hem als hij goed gedrag vertoont.

 • Socialisatie: Teckels zijn sociaal en hebben het graag gezellig. Het is belangrijk om hem te socialiseren met mensen en andere honden zodat hij zichzelf kan ontwikkelen.

 • Veel beweging: Teckels hebben veel energie en moeten daarom veel bewegen. Zorg ervoor dat hij genoeg wandelt, rent en speelt.

Onthoud dat elke hond uniek is en sommige honden meer tijd en geduld nodig hebben dan andere. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de individuele behoeftes van uw Teckel en te werken aan een goede band met hem.

Belangrijkste benodigdheden voor je Teckel

Er zijn enkele belangrijke benodigdheden waar je rekening mee moet houden als je een Teckel in huis hebt:

 • Hondenmand: Een hondenmand is een belangrijke benodigdheid voor een Teckel, omdat het hem een veilige plek geeft om te rusten en te slapen.

 • Hondenvoer: Zorg voor een goede kwaliteit hondenvoer dat aan de specifieke behoeftes van de Teckel voldoet.

 • Hondenborstel: Teckels hebben een korte vacht die regelmatig geborsteld moet worden om knopen te verwijderen en de huid gezond te houden.

 • Hondentuig of halsband: Een hondentuig of halsband is noodzakelijk om de Teckel veilig te leiden tijdens wandelingen.

 • Hondenbench: Wanneer je weggaat is het handig om een bench te hebben voor je Teckel, zodat hij op een veilige plek kan zijn.

 • Speelgoed: Teckels zijn actieve honden en hebben speelgoed nodig om hun energie kwijt te kunnen.

 • ID tag: Zorg voor een ID tag voor de Teckel, zodat hij gemakkelijk teruggevonden kan worden als hij verdwaalt.

 • Hondendeken: Een hondendeken kan handig zijn als de Teckel in de mand of bench ligt.

 • Hondenvoerbak en drinkbak: Hondenvoerbak en drinkbak zijn noodzakelijk om de Teckel te voeden en te laten drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *