Wanneer een gedragstherapeut voor je hond?

Een gedragstherapeut voor je hond kun je best inschakelen wanneer je hond gedragsproblemen heeft, omdat dit tot veel stress kan lijden zowel bij jou als bij je hond. Heb je een probleem met je hond en je weet niet wat je eraan kunt doen is het best een deskundige daarvoor te raadplegen die je daar in kan helpen. Hoe sneller je het probleemgedrag aanpakt, hoe groter de kans dat het probleem kan opgelost geraken. Opgelet wel met het zoeken naar een gedragstherapeut omdat dit tot op heden nog geen erkend beroep is. En er nog veel mensen zijn die aan de slag gaan met het begeleiden van gedragsproblemen zonder enige professionele opleiding.

Wanneer een gedragstherapeut voor je hond?

Verschil tussen probleemgedrag en gedragsproblemen.

Probleemgedrag:

Probleemgedrag is voor de hond natuurlijk gedrag dat door zijn omgeving als een probleem beschouwd wordt, maar waar de hond zelf geen last van heeft.

Een voorbeeld om dit te verduidelijken is: Een hond die te lang alleen zit en begint te blaffen. De hond zelf heeft geen last van dit geblaf, maar de buren wel. Honden blaffen van nature dus voor de hond is dit normaal. Een gedragstherapeut kan je hiervoor wel tips geven en je helpen dit op te lossen maar het is de hond zijn natuur. Hier is het probleem gewoon dat de hond te lang alleen zit en begint te blaffen uit verveling. Dit wil niet zeggen dat je honden niet kan leren om alleen te zijn. Dit voorbeeld is gewoon om aan te tonen dat het natuurlijk gedrag is.

Gedragsproblemen:

Gedragsproblemen zijn problemen die het doen en laten van je hond belemmerd. Gedrag waar de hond dus zelf ook last van heeft.

Een voorbeeld hiervan is angst: Je hond is bang van het geluid van draaiende voertuigen, dus durft niet buiten op straat met je mee wandelen. De hond zal willen vluchten of in een hoekje weg willen kruipen en terug naar binnen willen. Er zijn honden die beginnen bibberen van schrik. Hier kan je dus een gedragstherapeut voor inschakelen die je hierbij helpt.

Een gedragstherapeut voor honden kan je dus zowel met een probleemgedrag als met een gedragsprobleem helpen. Soms kan een hondenschool ook al helpen om het probleem van je hond op te lossen.

Wanneer een gedragstherapeut voor je hond

Zelf eerst het probleem proberen op te lossen:

Het voorbeeld van je hond die blaft als je weg bent. Hier kan jezelf de tijd die je hond alleen moet zitten stilletjes aan opbouwen, en de hond belonen als je hoort van de buren dat hij/zij stil is geweest. In dit geval kan je ook je hond afleiding bieden tijdens je afwezigheid door een bal te geven waar je brokjes of koekjes in kan steken. Zo is de hond eventjes bezig. Dit gaat hij natuurlijk niet heel de tijd doen, maar is dit wel een leuk tijdverblijf om afgeleid te zijn.

Het gedragsprobleem van angst is je hond stap voor stap aan het verkeer laten wennen en hem dan gerust stellen. Op een afstand gaan staan van een draaiende wagen en je hond belonen, ga telkens een stapje of twee dichter en beloon hem weer. Dit probleem gaat niet over een paar uur of dagen opgelost geraken. Neem vooral de tijd bij alles wat je doet om je hond gewoon te maken aan deze geluiden. Vergeet vooral niet dat jezelf kalm moet blijven, want krijg jij stress geef je dit ook door aan je hond. Lukt het zelf niet contacteer dan zeker een gedragstherapeut.

Wat is de prijs voor een gedragstherapeut voor je hond ?

Elk gedragsprobleem heeft een andere aanpak nodig daarom dat de kosten verschillend zijn. Alles hangt af van het soort behandeling of de duur van de therapie. Soms is het gedragsprobleem snel op te lossen, maar dikwijls zijn er meerdere afspraken nodig om het gedragsprobleem aan te pakken, dit heeft allemaal invloed op de prijs. Ook alle gedragstherapeuten werken niet met hetzelfde tarief dus best eerst even informeren aan de therapeut zelf.

Enkele boeken over honden en hun gedrag

Tandverzekering Smile