Australian Shepherd

Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een actieve, intelligente hond die van nature uit vriendelijk is en zelden uit op ruzie. Hij heeft sterke drijf-en hoedinstincten, hij is daarom steeds oplettend en levendig. De Australian heeft voldoende uithoudingsvermogen om de hele dag te kunnen werken. Ook is hij zeer aanhankelijk voor baas en gezin. 

Australian Shepherd

Afkomst:

De ontwikkelingsgeschiedenis van de Australian Shepherd ligt hoofdzakelijk in de Verenigde Staten. Daar werd in 1957 de Australian Shepherd club of America opgericht, die voorzag in een rasstandaard. De erkenning van het ras en de vaststelling van de rasstandaard werd door de American kennel club gerealiseerd in 1991. In 1996 werd het ras dus ook erkend door de FCI en werd in Nederland een rasvereniging opgericht. De oorsprong van het ras wordt verondersteld in Spaanse Baskenland te liggen. Ze werden daar, met in hun bloed de verre voorvaderen van andere Baskische en Spaanse herdershonden gebruikt dus voor het drijven en hoeden van vee.

Tegen het einde van de 19de eeuw emigreerden Baskische herders naar Australie om daar werk te vinden. Begin 1900 werden Australische schapen geïmporteerd in de Verenigde Staten en kwamen met hun Baskische herders mee, zodat ze vanaf toen geassocieerd werden met Australie.

De Australian Shepherd is een herders-en vee-drijvend ras, dat ook als zodanig door de FCI is ingedeeld en lange tijd is gefokt ten behoeve van hun veelzijdige inzet op de Amerikaanse farms en ranches. De populariteit nam na de Tweede Wereldoorlog echter toe door het succes van het western horseback riding en de laatste decennia krijgt het exterieur door de vele shows meer aandacht. 

banner_Bellewaerde_BENL

De uiterlijke kenmerken:

De schedel is aan de bovenkant vlak tot licht gewelfd. Er mag bovendien een lichte achterhoofdsknobbel zijn.

Het lichaam is stevig en gespierd en in staat direct van richting en snelheid te veranderen.

Het haar is kort en glad op het hoofd, de oren, de voorkant van de voorbenen en beneden de hakken. De achterkant van de voorbenen en de broek zijn middelmatig behaard. de kraag en halsbeharing zijn middelmatig meer uitgesproken aanwezig dus bij reuen dan bij teven.

Kleur: Blue-merle, black, red-merle. Typerend voor merles is dat zij donkerder worden bij toenemende leeftijd.

Gangwerk/beweging: De Australian Shepherd heeft echter een vloeiend, onbelemmerd en soepel gangwerk. Hij toont bovendien een grote soepelheid in zijn bewegingen, met een evenwichtig en uitgrijpend gangwerk. De voor- en achterbenen bewegen recht en parallel t.o.v de middelijn van het lichaam. De Australian moet  lenig zijn en in staat dus direct van richting en gang te veranderen.

Grootte en gewicht van de Australian Shepherd:

Schofthoogte: Reuen 50-58 cm.   Teven 45-53 cm.

Gewicht: Reuen 23-30 kg.  Teven 14-20kg.

Land van herkomst: Verenigde Staten.

De Australian Shepherd behoort tot de rasgroep 1.

Algemene banners