Australian cattle dog

Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog vormt een boeiend ras met een ijzersterke constitutie, een positief ingestelde houding tegenover mensen en een soms clownesk gedrag op momenten van uiterste vreugde. Deze is dus bijzonder gehard en weinig eisend. De Australian Cattle Dog is gesteld op de aandacht van zijn baas. De trouw en instinctieve neiging tot beschermen maken hem tot de aangewezen bewaker van de veefokker, zijn kudde en zijn bezittingen. Hij blaft ook heel weinig en traint zeer graag.

Australian Cattle Dog

Afkomst:

De Australian Cattle Dog is heel populair in het land van zijn herkomst Australië. Door de enorme uitgestrektheid daar komt in de verschillende staten verschil in hoofdtype voor. Overigens is het een homogeen ras, vooral indien men bedenkt dat het werd gemaakt uit de Collie, Dalmatische Hond, Dingo en Australian Kelpie. de Australian Cattle Dog kwam in 1975 voor het eerst in Nederland en had aanvankelijk een goede ontvangst. Zijn populariteit is momenteel helaas dus iets afgenomen door onbekendheid met de aard van de hond. In de loop der jaren werden voor bloedverversing verscheidene nieuwe exemplaren van dit ras ingevoerd. Waardoor een gestadige uitbreiding tot stand kwam dus.

De uiterlijke kenmerken :

de schedel is breed en licht gewelfd tussen de oren.

Het lichaam is die van een sterke, compacte, symmetrisch gebouwde werkhond. De combinatie van stevigheid, kracht, evenredigheid en harde bespiering moet de indruk wekken van grote behendigheid, kracht en uithoudingsvermogen.

Het haar van de Australian Cattle Dog: De vacht is vlak. Het is een dubbele vacht met een korte, dichte ondervacht. De weerbestendige bovenvacht is dicht aanliggend, hard, recht en vlak. Onder het lichaam naar de achterzijde van de benen toe is de beharing langer en vormt bij de dijen een lichte broek. Op het hoofd, inclusief de binnenkant van de oren is de beharing kort, evenals op de voorpoten en de voeten. Bij de hals is deze dikker en langer.

Kleur: Moet blauw of blauwgespikkeld zijn, met of zonder aftekeningen. De toegestane aftekeningen zijn zwart, blauw of tan op het hoofd. Bij voorkeur symmetrisch verdeeld.

Roodgespikkeld over het hele lichaam, dit geldt ook voor de ondervacht. Met of zonder donkerder rode aftekeningen op het hoofd zijn gewenst. Rode aftekeningen op het lichaam zijn toegestaan maar niet gewenst.

gangwerk/beweging: De beweging moet zuiver, vrij, lenig en moeiteloos zijn. De beweging vanuit de schouders en voorbenen moet in harmonie zijn met de krachtige voorstuwing vanuit de achterhand. het vermogen om snel en plotseling te kunnen bewegen is dus essentieel.

Grootte en gewicht van de Australian Cattle Dog:

Schofthoogte: Reuen 46-51 cm.   Teven 43-48 cm.

Gewicht: Reuen 15-19 kg.   Teven 14-18 kg.

Land van herkomst: Australië.

Australian Cattle Dog behoort tot de rasgroep 1.