hondenvoeding zelf maken

Hondenvoeding zelf maken kun je gemakkelijk zelf doen als je graag kookt. Je bespaart er wel wat geld mee uit, het neemt niet zoveel tijd in beslag en is zeker niet moeilijk. Je kan dit geven als volwaardige voeding, maar ook als extra bij de gewone voeding van je hond. Deze kun je invriezen per portie of in kleinere porties als je het als extra geeft bij de gewone voeding.

hondenvoeding zelf maken

Wat moet er in hondenvoer zitten?

De basis van je zelfgemaakte hondenvoeding moet wel bestaan uit:

30% groenten en/of fruit (let wel op niet elke groenten of fruitsoort is goed voor je hond en kunnen zelfs giftig zijn).

30% zetmeel: aardappelen, rijst(mag ook bruine rijst zijn), pasta, gerst of havermout.

40% mager vlees zoals rund, kip, paard, of hert. Ook vis kan zeker een lekkere variatie brengen daarin (let wel op dat de vis geen graten bevat, deze kunnen in de keel blijven steken).

Je kan als voedingssupplement plantaardige olie, yoghurt een ei (het ei zelf of een halve theelepel fijngemalen eierschaal). Ook gezonde zaden zoals lijnzaad kun je hierbij toevoegen.

Wat kun je maken voor een hond?

Dit is de hoeveelheid per dag voor een kleine hond van 5kg:

40gr groenten (sperziebonen, wortel … koolsoorten zou ik niet elke dag geven, maar net als spinazie 1 keer in de week.

40gr rijst.

75gr mager vlees of vis.

Nu kun je dit alles samen in een pot doen, nadat je de groenten hebt geschild, gewassen en in stukken gesneden. Het vlees of de vis kan je best ook wat kleiner snijden; Zet dit onder water en kook het gaar.

Daarna kun je dit mixen met een staafmixer of alles in een keukenrobot doen. Je kunt het gewoon na het koken ook zo geven zonder het te mixen, dit moet je voor jezelf uitmaken. Aangezien onze hond dit als extra krijgt bij zijn hondenbrokken mixen wij het.

Hoeveel keer per dag geef ik de zelf gemaakte hondenvoeding?

De portie die je hebt gemaakt voor je hond verdeel je over 2 a 3 maaltijden per dag. Geef deze zeker niet vlak voor een inspanning. als je een pup hebt laat je deze zijn/haar behoefte doen na het eten, maar ook best dan niet rond laten crossen. Dit telt dus voor elke hond jong of oud: na het eten minsten een uurtje wachten voor een grote wandeling te doen.

Als je de zelfgemaakte hondenvoeding extra toevoegt bij zijn hondenbrokken zijn 1 a 2 soeplepels per dag goed genoeg. De rest kun je gemakkelijk invriezen. Iedereen is vrij van keuze wat de voeding van je hond betreft, zolang deze maar gezond is.

Gezonde hondenvoeding boeken en hondenkookboeken:

Hier post ik enkele boeken die zeker de moeite zijn om eens te lezen en meer te weten te komen over gezonde voeding voor de hond. Ook kookboeken voor nog meer ideeën te krijgen om lekkere maaltijden te maken voor je hond.

Gepersonaliseerde dierenvoeding voor honden en katten