ehbo voor honden
Waarom EHBO voor honden?
EHBO voor honden is bedoeld om het leven van een hond te redden, zijn lijden te verlichten en/of te voorkomen dat de verwonding erger wordt. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat het dier veilig naar de dierenarts vervoerd kan worden.

Wondverzorging:
Als je hond een wonde heeft die bloed, moet je eerst het bloeden stoppen. Je kan er een drukverband voor gebruiken. Hiervoor gebruik, je het beste een vetflex verband of een uitrekbare windel met daaronder enkele kompressen. Laat het drukverband ongeveer een 20tal minuten zitten, dan verwijder je het best om opzwelling van het weefsel te vermijden.
Hoe de wonde proper maken?
Soms moet je wat haar rond de wonde afscheren.
Spoel de wonde met lauw water of een fysiologische zoutoplossing ook kan dit met isobetadine verdunt met water. Spoelen heeft meer effect als het water uit de wonde kan stromen (door stromend water te gebruiken). Spoel een 10tal minuten de wonde.
Ontsmet de wonde met een wondspray, isobetadine, ontsmettingsalcohol, of hibutan. Ontsmet zeker niet met 2 producten door elkaar omdat ze elkaar kunnen tegenwerken. Is de wonde te groot of bloed deze te hevig ga je best direct naar de dierenarts.
Wat als je hond aan de wonde likt?
In de natuur doen alle dieren dit, het kan geen kwaad dat ze dit doen ,maar de wonde geneest hierdoor minder snel. Eens de wonde door jou of de dierenarts is ontsmet is het beter dat de hond eraf blijft. Je kan hiervoor een hondenkap rond zijn hoofd doen zodat hij niet aan de wond kan komen. Je kan ook een verband, t shirt of handdoek rond de wond doen naargelang waar de wonde zich bevind.
Teek verwijderen:
Om een teek te verwijderen heb je verschillende hulpmiddelen:
tekenpincet
koevoetvormige tekentang
Het principe van verwijderen is steeds dezelfde: blijven draaien tot de teek los is, meestal is dit 360graden. Je brengt de tekentang aan tussen teek en huid. Niet trekken aan de teek, anders breekt hij af en blijft de kop in de huid. De kop zal dan uitzweren zoals een splinter. Het is minder erg dat de kop blijft zitten dan gans de teek! Er worden geen ziektes meer overgedragen.
Als de teek binnen de 24 uur uitgedraaid wordt, is er geen kans op besmetting met een overdraagbare ziekte. Nooit een teek verwijderen met alcohol of zeep. Ziekten vanuit de teek kunnen hierdoor overgedragen worden: de teek kan namelijk overgeven.
Insectenbeten:
Als je hond gestoken wordt door een bij zorg je ervoor dat de angel er niet meer insteekt, verwijder deze met een pinceten ontsmet. Er bestaan ook zalfjes waarmee je insectenbeten kan behandelen. Als je hond gestoken of gebeten wordt door een insect hou je hem best in het oog want er een allergische reactie optreden tot ongeveer 20 minuten na de steek, of beet. Dit kan gaan van braken, diarree tot zwellingen op de plaats van de beet, hoofd kan ook zwellen, er kunnen bulten optreden of de hond kan zelfs kortademig worden. Bij een allergische reactie kun je best direct naar de dierenarts gaan.
Hoe EHBO voor honden toepassen bij Brandwonden:
Gebruik lauw stromend water gedurende 20 minuten. Als de brandwonde niet te groot is kan je deze behandelen met hibiscrub. Daarna gebruik je een zalf: flammazine, flamigel of honingzalf. Bij een grote brandwonde of een kleine dat je zelf niet kunt verzorgen ga je best direct naar de dierenarts.
Huidinfectie:
Veel honden hebben al wel eens last van een huidinfectie. Dit is een ontsteking van de huid door bacteriën. Dit is niet besmettelijk. Elke hond heeft goede bacteriën op zijn huid. Deze bacteriën gaan woekeren door verschillende oorzaken:
allergie
door zelftrauma(likken, krabben)
hormoonafwijking
bij sommige honden door te zwemmen
parasieten zoals demodex mijten
en nog vele andere oorzaken
De hotspot is de meest bekende huidinfectie bij de hond. Een hotspot is een zone op de huid waar de bacteriën enorm woekeren en waarbij de infectie nog aan het uitbreiden is aan de randen. De oorzaak is dat de hond er zelf erg aan zit te likken of te krabben. Dit heeft op zich dan weer andere oorzaken. De huid ter hoogte van een hotspot is erg rood en de toplaag is beschadigd. Deze zone is heel vochtig en vaak zijn er al vele haren verdwenen. Zowel bij een gewone huidontsteking als bij een hotspot is er meestal antibiotica nodig. Daarom is het ook aan te raden om steeds langs je dierenarts te gaan.
Geraak je niet direct bij de dierenarts kun je het volgende doen.
Scheren van de haren van gans de hotspot. Belangrijk is dat je minstens een zone van 2 cm gezonde huid mee scheert.
Spoelen met water en ontsmetten met isobetadine. De isobetadine moet niet verdund worden.
De eerste drie dagen moet je twee maal per dag wassen en spoelen met isobetadine. hierbij mag je de gevormde korsten terug verwijderen.
Eventueel mag hier ook flammazine op gebruikt worden om bacteriën te doden. Kleine hotspotten kunnen hierdoor mogelijks genezen zonder orale antibiotica.
Voorkom dat de hond er nog gaat aan likken of krabben.
Best geen verband gebruiken.
Wat met korsten op de huid?
Een korst is een natuurlijk verband van een wonde en mag enkel blijven zitten als er geen ontsteking onder zit.
EHBO en het oog:
Als er iets in het oog van je hond gekomen is kan je het best spoelen met fysiologisch water of lauw water.
Ga bij elk oogletsel naar de dierenarts.
Lukt dit niet direct kun je ook oogzalf gebruiken.
Hoe EHBO voor honden toepassen bij epilepsie:
Een epilepsie aanval duurt meestal een paar minuten en wordt veroorzaakt door een kortsluiting in de hersenen. De hond zal niet reageren op prikkels van buitenaf. Ze vallen meestal om, verkrampen en spartelen met hun poten. Ze kunnen ook beginnen kwijlen en urine en stoelgang lossen.
De 3 fasen van een epilepsie aanval:
Hond gedraagt zich onrustig, reageert haast niet op je stem en begint te zwijmelen.
De hond valt om, verkrampt en spartelt.
De hond komt moeilijk recht en lijkt dronken. Sommige honden gaan drinken of eten. let op ze kunnen agressief reageren. Deze laatste fase kan soms uren duren.
Bel naar de dierenarts om eventueel met medicatie te starten.
Hoe EHBO voor honden toepassen bij onderkoeling/overhitting:
De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en de 39 graden. Onder de 37 graden spreekt men van onderkoeling. Om de temperatuur van je hond te kunnen meten, moet je een thermometer rectaal inbrengen.
Wat doe je als je hond onderkoeld is?
Leg de hond op een deken, zodat hij niet meer op de koude grond ligt.
Je kan een warmtelamp op je hond laten schijnen.
Gebruik een warmwaterkruik of een kersenpitkussen die je in een handdoek gewikkeld hebt.
Dek de hond onder, als hij/zij nat is droog hem/haar zo goed mogelijk af.
Een hond koelt het snelst af aan de poten, dus zorg er eerst voor dat deze opgewarmd raken.

Overhitting:
Als de genomen temperatuur hoger is dan 39,7 graden en dit geen gevolg is van koorts spreken we van overhitting.
Een hond kan zichzelf maar op 2 manieren afkoelen en dat is door te hijgen of door het zweten langs de voetzolen. Bij warm weer kan je best geen te grote inspanningen doen, dit telt dus zeker ook voor je hond. Laat u hond niet achter in de wagen(nee ook niet voor heel even).
Wat kan je zelf doen als je hond overhit is?
Koel de hond zoveel mogelijk af.
Leg hem in de schaduw als je buiten bent.
Koel de hond af met water (minstens 15 minuten).
Controleer regelmatig de temperatuur van je hond. Merk je dat deze niet zakt, koel hem dan verder af.
Als je niet veel water in de buurt hebt kan je een handdoek of kledingstuk nat maken en dit over de hond leggen (best poten of buik).
Gebruik een stuk karton of een ventilator om hem te koelen.
Gebruik geen ijskoud water.
Laat de hond kleine beetjes drinken, niet teveel in 1 keer.
Als de temperatuur van je hond 40 graden bedraagt spreekt men van een noodgeval. Ga dan direct naar de dierenarts (ook als je anders de temperatuur niet kan laten zakken). Als je onderweg bent naar de dierenarts kan je ook best een natte handdoek over je hond leggen en voor zoveel mogelijk verkoeling zorgen, je kan de ramen van je wagen bijvoorbeeld open laten tijdens het rijden.

Hoe EHBO voor honden toepassen bij reanimatie:
Als je hond niet meer ademt moet je zo snel mogelijk reageren. Dus geen tijd te verliezen! Als er iemand in de buurt is laat deze persoon onmiddellijk naar de dierenarts bellen of bel zelf en zet je luidspreker aan, maar begin direct met reanimeren.
Controleer de ademhaling- ademt de hond?
Is er een effectieve luchtverplaatsing-voel je lucht door de neus of mond van je hond?
Is er een hartslag?
Hoe reanimeren?
Leg je hond op de zij.
Strek de kop en haal de tong uit zijn/haar bek.
Neem bij kleine honden gans de muil in je mond, bij grote honden enkel de neus en sluit de muil met je andere hand en blaas 1 maal tot je de ribben omhoog ziet komen.
Geef dan een stevige hartmassage, 10 maal per 5 seconden (afwisselend met 1 keer blazen). Een hond zijn hart ligt net achter de ellenboog.
Bij een kleine hond geef je een hartmassage met 4 vingers. Bij een middelmaat hond met 1 hand en bij een grote hond met 2 handen.
Beter reanimeren , dan niet reageren!!
Hoe EHBO voor honden voorkomen, bij vaak voorkomende problemen:
Iets wat regelmatig voorkomt bij actieve honden is het zichzelf verwonden aan een stok. Soms gebeurt het dat een stok na wegwerpen rechtop blijft steken in het zand. Sommige honden happen hiernaar terwijl ze nog aan het lopen zijn en verwonden zich zo in de keel. dit kan leiden tot ernstige verwondingen en moet steeds bekeken worden door een dierenarts onder verdoving.
daarom is het ook aan te raden om een dierenverzekering te nemen zodat je niet voor onverwachtse kosten komt te staan.