Stress bij honden.

Wat is stress?

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties”. Dit betekent dus dat stress een reactie is op voorvallen in je omgeving waar je lichaam vervolgens op reageert. Denk bijvoorbeeld aan het tegenkomen van een roofdier of een verhuis. Je lichaam reageert hierop door je in een staat van paraatheid te brengen. Je hartslag gaat iets omhoog en je gaat sneller ademen, zodat je goed kan reageren. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld sneller wegrennen van het roofdier. Al deze veranderingen gebeuren onder invloed van hormonen.

Hoe stress herkennen?

De hond gaat overmatig blaffen. Elke hond blaft, maar jij kent je hond het beste. Gaat hij dus overdreven blaffen kan dit een teken van stress zijn.

De hond gaat overdreven kwijlen. Net zoals bij het blaffen, is dit de natuur bij een hond? maar veel kwijlen kan wijzen op stress.

Bibberen, beven en trillen waardoor de koude of nat zijn niet de oorzaak kan zijn.

Overmatig likken, aan de mondhoeken of poten(zijn de meest voorkomende plekken waar de hond extreem vaak aan gaat likken, maar kan ook op andere lichaamsdelen zijn). Als je hond aan een bepaald lichaamsdeel blijft likken, kijk dan eerst even of dit geen andere oorzaak heeft zoals een wonde bijvoorbeeld.

Krabben net zoals overmatig likken, kan overdreven krabben wijzen op stress. Kijk ook even of hier geen andere oorzaak voor is. Weet ook dat teveel krabben wondjes gaat veroorzaken.

Verstoppen of wegkruipen: Honden zijn over het algemeen sociaal en leven het liefst in gezelschap, dus als je hond zich terugtrekt kan dit ook wijzen op stress.

stress bij honden

Stress verminderen bij je hond?

Blijf jezelf en doe zo normaal mogelijk, als je zenuwachtig of anders gaat reageren kan dit je hond nog meer stress geven omdat een hond je verandering goed aanvoelt. panikeer jij bijvoorbeeld, kan je hond zich nerveuzer gaan gedragen.

Leid je hond af. Speel met hem, ga wandelen of geef hem een opdrachtjes die hij kent.

Gebruik een anti-stress product op basis van natuurlijke middelen zoals Adapil calm, beaphar no stress, bach rescue of een van de andere merken die je kan verkrijgen bij plein . Er bestaan verschillende anti-stress middelen in de vorm van druppels, halsbanden, verdampers, tabletten of voedingssupplementen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van stress bij honden?

Reizen met de wagen of andere vervoersmiddelen.

stress bij honden

Onzekerheid.

Plotse veranderingen(verhuizen).

Verlatingsangst.

Bezoek aan de dierenarts.

Verkeer.

Lawaai, zoals sirenes, verkeer maar zeker ook knallen. vuurwerk bezorgt vele honden stress. Een goede oplossing voor het nieuwe jaar als het vuurwerk is en je hond krijgt er stress van is om hem een anti-stress product te geven dit kan zeker helpen. Lees de bijsluiter wel aandachtig en koop het product op tijd. Sommige middelen moet je al een tijdje op voorhand beginnen geven. Hou hier zeker rekening mee.