Poedel kom hier nu alles over dit leuke ras te weten.

De Poedel is een hond die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het ras is afgeleid van de Barbet, een waterhond die al sinds de Middeleeuwen in Frankrijk verhindert. De poedel werd in de 17e eeuw in Frankrijk gefokt als een huishond voor de adel en de rijke burgerij. Het ras werd gewaardeerd om zijn schoonheid, intelligentie en loyale karakter.

De poedel is een van de oudste hondenrassen ter wereld en heeft een lange geschiedenis. Het ras is gebed naar het Franse woord “caniche”, wat “duck dog” betekent, vanwege het ras’ vermogen om te zwemmen en te jagen op eenden en andere watervogels.

In de lus van de tijd is de poedel geëvolueerd tot een populaire huishond en wordt het ras nu over de hele wereld gekoesterd om zijn liefdevolle en speelse persoonlijkheid.

Karakter van de Poedel

Poedels zijn over het algemeen omgaan met, intelligente en loyale honden die zich goed aanpassen aan verschillende levensstijlen. Ze zijn vriendelijk en sociaal en kunnen goed omgaan met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn ook zeer leergierig en kunnen gemakkelijk worden opgeleid en getraind.

Ze zijn echter ook bekend om hun behoefte aan mentale en lichamelijke stimulatie. Ze hebben dagelijkse wandelingen nodig om fit te blijven en te genieten van activiteiten zoals spelen in de tuin, apporteren en gehoorzaamheidstraining.

Hoewel deze over het algemeen vriendelijk en sociaal zijn, kunnen ze soms een beetje verlegen of terughoudend zijn als ze niet goed zijn socialisatie hebben gehad. Daarom is het belangrijk om poedel puppy’s van jonge leeftijd te socialiseren zodat ze zich comfortabel voelen in verschillende omgevingen en situaties.

Poedels zijn ook bekend om hun verzorgingsbehoefte. Ze hebben regelmatig professionele vachtverzorging nodig om hun lange, dikke vacht in goede conditie te houden. Als je de verzorgingsbehoeften van een poedel niet kunt opbrengen, is dit waarschijnlijk niet het juiste ras voor jou.

Poedel

Uiterlijke kenmerken van de Poedel

Poedels zijn kleine tot middelgrote honden met een elegant en gedistingeerd uiterlijk. Ze hebben een ronde kop met ronde ogen en een scherpe neus. Hun oren zijn lang en hangend naar beneden langs de ondergrond van hun hoofd.

Ze hebben een dubbele vacht, bestaande uit een dikke, zachte ondervacht en een lange, omgekeerde bovenvacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, inclusief wit, zwart, abrikoos, blauw, chocolade, grijs, rood, zilver en zwart-wit partij.

Poedels zijn verkrijgbaar in vier verschillende soorten: De Grote Poedel, de standaard poedel, de middelmatige poedel en de kleine poedel. De Grote Poedel wordt ook wel de Koningspoedel genoemd. Deze is 45 tot 60 centimeter groot en weegt rond de 22 kilo. De standaard poedel heeft een  schouderhoogte hebben van meer dan 38 cm. De middelmatige poedel is kleiner en kan een schouderhoogte hebben van 30 tot 38 cm. De kleine poedel is de kleinste en kan een schouderhoogte hebben van minder dan 30 cm.

In tegenstelling tot sommige andere hondenrassen, hebben poedels geen onderscheidende geur. Ze zijn ook redelijk rustig en blaffen niet veel, wat ze populair maken als huisdier in appartementen of woningen met een beperkte huisvesting.

Grootte en gewicht van de Poedel

Poedels zijn kleine tot middelgrote honden. Er zijn drie soorten poedels: de standaard poedel, de middelmatige poedel en de kleine poedel.

Een standaard poedel is de grootste van de drie en kan een schouderhoogte hebben van meer dan 38 cm. Ze wegen tussen de 10 en 15 kg.

De middelmatige poedel is kleiner en kan een schouderhoogte hebben van 30 tot 38 cm. Ze wegen tussen de 7 en 10 kg.

De kleine poedel is de kleinste en kan een schouderhoogte hebben van minder dan 30 cm. Ze wegen tussen de 3 en 7 kg.

Het is belangrijk om dat honden van verschillende ras groottes en gewichten kunnen hebben, afhankelijk van hun genetische erfelijkheid, voeding en levensstijl. Als je overweegt om een poedel te adopteren of te kopen, is het raadzaam om te overleggen met een professionele fokker over het gewicht en de maximale grootte voor het ras.

Vacht en kleur

Poedels hebben een dubbele vacht, bestaande uit een dikke, zachte ondervacht en een lange, omgekeerde bovenvacht. De vacht is zacht, dik en donsachtig en kan van verschillende kleuren zijn, inclusief wit, zwart, abrikoos, blauw, chocolade, grijs, rood, zilver en zwart-wit partij. Sommige poedels hebben ook een gekartelde of gekrulde vacht.

Ze verliezen hun vacht regelmatig en hebben daarom regelmatig professionele vachtverzorging nodig om hun vacht in goede conditie te houden. Dit kan duur zijn en vereist ook tijd en moeite. Als je de verzorgingsbehoeften van een poedel niet kunt opbrengen, is dit waarschijnlijk niet het juiste ras voor jou.

Deze zijn ook behandeld voor huidproblemen, zoals allergieën en huidaandoeningen, dus het is belangrijk om regelmatig hun huid en vacht te controleren en om te gaan met eventuele problemen onder professioneel advies.

Als je overweegt om er één te adopteren of te kopen, is het raadzaam om te overleggen met een professionele fokker of een dierenarts over de verzorgingsvereisten van het ras en hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond gezond en gelukkig blijft.

Vachtverzorging van de Poedel

Poedels hebben regelmatig professioneel vachtverzorging nodig om hun lange, dikke vacht in goede conditie te houden. Borstels zijn nodig om de vacht te ontwarren en om de natuurlijke oliën van de huid te verdelen over de vacht, wat helpt om de vacht glanzend en gezond te houden. Knippen is nodig om de vacht op lengte te houden en om eventuele klitten te verwijderen.

Hoe vaak je de vacht van je hond moet borstelen en knippen, hangt af van het kapsel van de hond en de omstandigheden waaronder hij leeft. Sommige poedels hebben professionele borstels en knippen nodig om de paar weken, terwijl anderen het langer kunnen uithouden tussen bezoeken aan de trimsalon. Als je niet zeker weet hoe vaak je de vacht van je poedel moet borstelen en knippen, is het raadzaam om te overleggen met een professionele fokker of een dierenarts.

Naast professionele vachtverzorging, is het ook belangrijk om de vacht van je hond regelmatig te inspecteren op klitten en andere problemen. Als je de vacht van je poedel thuis wilt borstelen, kun je een slickerborstel of een metalen kam gebruiken om de vacht te ontwarren en elke klit te verwijderen. Het is ook belangrijk om de oren van uw poedel te inspecteren op tekenen van infectie of irritatie en om ze regelmatig te reinigen met een speciaal oorreinigingsproduct.

 

Tandverzorging van je Poedel

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw poedel regelmatig zijn tanden poetst om tandplak en tandsteen te voorkomen, wat kan leiden tot tandvleesontstekingen en andere mondgezondheidsproblemen. U kunt uw poedel thuis zijn tanden laten poetsen met een zachte vinger en hondentandpasta. Het wordt ook aanbevolen om uw poedel regelmatig te laten nakijken door een dierenarts om te controleren of er geen andere mondgezondheidsproblemen aanwezig zijn.

Er zijn ook tandverzorgingsproducten beschikbaar voor honden, zoals kauwsnacks en tandenborstels die speciaal zijn ontworpen om tandplak en tandsteen te helpen verwijderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u deze producten gebruikt die geschikt zijn voor honden en om ervoor te zorgen dat u de producten gebruikt volgens de gebruikte op de verpakking.

Nagelverzorging poedel

U kunt uw hond zijn nagels thuis knippen met een nagelknipper speciaal voor honden. Zorg ervoor dat u voorzichtig bent bij het knippen van de nagels, omdat er een bloedvat en zenuw in de nagel zit. Als u bang bent om de nagels van uw poedel te knippen of als u zich zorgen maakt dat u per ongeluk het bloedvat van de zenuw zou kunnen knippen, neem dan contact op met een dierenarts om dit te laten doen.

Het wordt ook aanbevolen om de nagels van uw poedel regelmatig te inspecteren op eventuele problemen, zoals scheuren of breuken. Als u constateert dat de nagels van uw hond beschadigd zijn of als u zich zorgen maakt over de nagelgezondheid van uw hond, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies en behandeling.

Meest voorkomende aandoeningen bij de Poedel

Er zijn enkele aandoeningen die vaker voorkomen bij poedels dan bij andere hondenrassen. Dit zijn enkele van de meest mogelijke aandoeningen bij poedels: 

 • Dermatomyositis:  Aandoening van de huid en de oorzaak die leidt tot haarverlies, vermoeidheid en spierzwakte.
 • Epilepsie: Dit is een aandoening die leidt tot aanvallen en convulsies.
 • Addison:  Aandoening van de bijnierschors die leidt tot een tekort aan bepaalde hormonen.
 • Diabetes mellitus: Een tekort aan insuline en een hoog bloedsuikergehalte.
 • Intervertebraal discusdegeneratie (IVDD): Hierdoor kunnen de tussenwervelschijven in de schijf afbreken, wat leidt tot pijn en soms zelfs verlamming.
 • Luxatie van de knieschijf: De knieschijf uit de normale positie schiet, wat leidt tot pijn en bewegingsbeperking.                    
 • Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw poedel, neem dan altijd contact op met uw dierenarts voor advies.

Belangrijkste benodigheden voor je Poedel

Thuis

Er zijn enkele dingen die u thuis zou moeten hebben om ervoor te zorgen dat uw poedel comfortabel en gelukkig is:

 • Een hondenmand of -kussen: Dit zal een comfortabele plek zijn voor uw poedel om te slapen en te rusten.
 • Voer- en drinkbakken: Dit zal nodig zijn om uw poedel te voorzien van voedsel en water.
 • Hondenvoer: Kies een hoogwaardig hondenvoer dat aan de behoefte van uw poedel voldoet.
 • Hondentandenborstel en -tandpasta: Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de tanden van uw poedel gezond blijven.
 • Hondenshampoo en borstel: Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de vacht van uw poedel schoon en gezond blijft.
 • Nagelknipper: Is nodig om ervoor te zorgen dat de nagels van uw poedel op de juiste lengte blijven.
 • Speeltjes: Kies speeltjes die geschikt zijn voor uw poedel en die hem mentale en fysieke uitdagen.
 • Het wordt ook aanbevolen om een verzekering af te sluiten voor uw poedel, zodat u financiële steun heeft als er medische problemen zijn. Neem contact op met een verzekeringsmaatschappij om te zien wat de opties zijn voor hondenverzekeringen.

Buiten

Als u van plan bent om met uw poedel naar buiten te gaan, zijn hier enkele dingen die u misschien mee wilt nemen:

 • Een halsband en riem: Dit is nodig om uw poedel te leiden tijdens wandelingen.
 • Hondenpoepzakjes: Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw hondenpoep opruimt en om ervoor te zorgen dat u de openbare ruimte netjes houdt.
 • Hondenjassen: Als het weer koud is, is het misschien handig om een ​​hondenjas mee te nemen om ervoor te zorgen dat uw poedel warm blijft.
 • Hondenpaspoort: Als u van plan bent om met uw poedel te reizen, heeft u misschien een hondenpaspoort nodig. Dit is een officieel document dat vereist is voor het reizen naar sommige landen.
 • Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw poedel voldoende tijd en aandacht geeft tijdens wandelingen, en om ervoor te zorgen dat u uw poedel niet te veel belast. Neem regelmatig pauzes om te rusten en te drinken en let op de temperatuur en het weer om ervoor te zorgen dat uw poedel comfortabel blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *