Pomeriaan of dwergkeeshond. Ontdek hier nu alles over dit kleine hondenras.

De geschiedenis van de Pomeriaan, ook wel bekend als de Dwergkeeshond, is een verhaal dat teruggaat tot de oudheid. Deze kleine, pluizige honden hebben een rijke en fascinerende geschiedenis die ons terugvoert naar het hart van het oude Europa.

Het ras heeft zijn oorsprong in de regio Pommeren, die zich uitstrekt van de Oostzee tot aan de rivier de Oder, in het noordoosten van Duitsland. Het is hier dat de voorouders van de Pomeriaan voor het eerst werden gefokt en gefokt door lokale boeren en herders.

Deze vroege voorouders van de Pomeriaan waren grote herdershonden die werden gebruikt om het vee te beschermen en te hoeden. In de loop der jaren werd echter besloten om het formaat van de hond te verkleinen, zodat deze gemakkelijker binnenshuis kon worden gehouden als gezelschapsdier.

Het is tijdens de 18e eeuw dat de Pomeriaan voor het eerst populair werd bij royalty’s en edellieden in heel Europa. Het was vooral populair bij de Britse monarchie, met name bij koningin Victoria, die bekend stond om haar liefde voor deze kleine, pluizige honden.

In de loop der jaren heeft de Pomeriaan vele veranderingen ondergaan, zowel qua uiterlijk als qua temperament. Van een grote herdershond tot een kleine gezelschapshond, de Pomeriaan heeft altijd zijn plaats gevonden in de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld.

Vandaag de dag is de Pomeriaan een van de meest geliefde kleine hondenrassen ter wereld. Met hun levendige en speelse persoonlijkheid, schattige uiterlijk en loyale karakter, zijn ze de perfecte metgezel voor iedereen die op zoek is naar een kleine, pluizige vriend.

Karakter van de Pomeriaan

De veelzijdige temperamenten van de Pomeriaan

Als het gaat om temperament, zijn Pomeriaanse honden erg divers en kunnen ze variëren van kalm en rustig tot levendig en uitbundig. Hieronder staan enkele van de verschillende temperamenten van de Pomeriaan:

 • Speels en energiek Sommige Pomeriaanse honden zijn zeer speels en hebben een overvloed aan energie. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf bezig te houden en zijn zeer actief. Dit kan een uitdaging zijn voor eigenaren die niet in staat zijn om aan hun energiebehoeften te voldoen, zoals regelmatig wandelen en spelen.

 • Rustig en kalm Aan de andere kant zijn er ook Pomeriaanse honden die van nature kalm en rustig zijn. Ze zijn tevreden met een rustige omgeving en vinden het heerlijk om naast hun eigenaar te zitten en te ontspannen. Dit type temperament kan beter zijn voor eigenaren die op zoek zijn naar een meer ontspannen metgezel.

 • Beschermend en waakzaam Veel Pomeriaanse honden zijn ook zeer beschermend en waakzaam. Ze zullen hun eigenaar beschermen tegen elke vorm van gevaar en zullen hun territorium verdedigen. Dit kan leiden tot overmatig blaffen, maar kan ook een geruststellende eigenschap zijn voor eigenaren die zich veiliger willen voelen in hun huis.

 • Onafhankelijk en eigenzinnig Vanwege hun intelligentie en zelfverzekerdheid kunnen sommige Pomeriaanse honden onafhankelijk en eigenzinnig zijn. Ze hebben hun eigen ideeën over wat ze willen doen en kunnen soms koppig zijn als het gaat om training en opleiding. Dit type temperament kan een uitdaging zijn voor beginnende eigenaren die niet bekend zijn met het ras.

Kortom, de Dwergkeeshond is een zeer unieke hond met verschillende temperamenten. Het is belangrijk dat eigenaren zich bewust zijn van deze verschillen en hun hond opvoeden en trainen op basis van hun individuele temperament en behoeften. Met de juiste aanpak kunnen Pomeriaanse honden fantastische huisdieren zijn voor de juiste eigenaar.

Pomeriaan

Uiterlijke kenmerken van de Pomeriaan of Dwergkeeshond

Pomerianen zijn opvallende kleine honden die vooral bekend staan om hun dikke, zachte vacht en hun vosachtige blik. Hun schattige uitstraling wordt versterkt door hun glimlachende gezicht en hun ovaalvormige ogen die mooi uit elkaar staan op hun hoofd. De kleur van hun neus en ogen komt overeen met de kleur van hun vacht, terwijl hun oogranden altijd zwart zijn.

De Pom heeft een compact lichaam met korte ruggen en mooi geribbelde lichamen die goed in verhouding zijn tot de grootte van de hond. Hun voorpoten zijn fijn, recht en matig lang, terwijl hun achterbenen klein en katachtig zijn. Pomerianen hebben ook een korte, goed geproportioneerde nek die goed past bij hun schouders die schoon en mooi ontspannen zijn.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Dwergkeeshond is hun dubbele vacht. De buitenste laag voelt lang, plat en hard aan, terwijl hun ondervacht zacht en donzig is. De vacht van een Pom is het dichtst rond hun nek, schouders en borst, wat hun unieke “franje” creëert. Ze hebben ook bevederde voorvoeten, dijen en achterbenen, wat bijdraagt aan hun charmante uitstraling.

Vachtverzorging van de dwergkeeshond

Een Dwergkeeshond is een prachtige hond met een dikke vacht. Het is belangrijk om zijn vacht goed te verzorgen, zodat deze mooi blijft en de gezondheid van je hond optimaal blijft. Hieronder vind je handige tips en advies over hoe je de vacht van je Pomeriaan het beste kunt verzorgen.

Het belang van dagelijks borstelen

 

Het dagelijks borstelen van je Dwergkeeshond is essentieel om de vacht gezond te houden. De dikke ondervacht en bovenvacht moeten dagelijks geborsteld worden om dode haren te verwijderen. Zo blijft de vacht zacht en glanzend en voorkom je klitten. Bovendien is het een goede manier om de band tussen jou en je hond te versterken.

Trimmen of knippen van de vacht?

 

Veel mensen denken dat het scheren van de vacht van een Pomeriaan nodig is tijdens warme dagen, maar dit is niet waar. Een Pomeriaan heeft zijn dikke vacht nodig om te isoleren tegen de kou en warmte. Trimmen is wel nodig om dode haren te verwijderen. Laat het trimmen over aan een professionele hondentrimmer, zij weten hoe dit het beste gedaan kan worden.

Wassen van je Dwergkeeshond

 

Het is niet nodig om je Dwergkeeshond vaak te wassen. Hij zal zelf zijn vacht schoonhouden. Als je hem toch wilt wassen, gebruik dan speciale hondenshampoo en was hem niet vaker dan 2 tot 3 keer per jaar. Let erop dat je de huid van je hond niet beschadigt door te vaak te wassen.

Kammen van de vacht 

 

Het kammen van de vacht van je Pomeriaan is net zo belangrijk als het dagelijks borstelen. Gebruik een speciale kam voor Pomeriaans en kam de vacht voorzichtig en volledig door. Het kammen stimuleert de huid en de bloedsomloop van je hond en beschermt tegen parasieten.

Haaruitval bij Pomeriaans 

 

Tijdens de groeifase van een Dwergkeeshond kan het voorkomen dat hij wat haar verliest. Dit is normaal en duurt meestal van 3 tot 6 maanden. Als je Pomeriaan abnormaal veel haar verliest, kan het raadzaam zijn om een dierenarts te raadplegen.

Door de vacht van je Pomeriaan goed te verzorgen, blijft deze gezond en mooi. Dagelijks borstelen, kammen en trimmen zijn essentieel om de vacht gezond te houden. Vergeet niet dat regelmatig bezoek aan een professionele hondentrimmer nodig is om de vacht van je Pomeriaan in topconditie te houden.

Meest voorkomende aandoeningen bij de Pomeriaan

 • Patella luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf van de Pomeriaan uit de kom schiet, wat kan leiden tot pijn en kreupelheid.

 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten van de Pomeriaan zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en problemen bij het lopen.

 • Hypothyreoïdie: Is een aandoening waarbij de schildklier van de Pomeriaan niet genoeg hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, vermoeidheid en haaruitval.

 • Hartproblemen: Pomeriaantjes kunnen aan verschillende hartproblemen lijden, waaronder hartklepafwijkingen en dilaterende cardiomyopathie.

 • Allergieën: Ze kunnen aan verschillende allergieën lijden, zoals voedselallergieën en huidaandoeningen.

Het is belangrijk om regelmatig een dierenarts te bezoeken en de gezondheid van uw Dwergkeeshond in de gaten te houden om deze aandoeningen tijdig te kunnen behandelen. Een goede voeding, voldoende beweging en een gezonde levensstijl kunnen ook bijdragen aan het verminderen van de kans op deze aandoeningen. Ook is het misschien een overweging om een dierenverzekering af te sluiten zodat je niet voor hoge dierenarts kosten komt te staan.

Opvoeding van de Pomeriaan

Het hebben van een hond is leuk en gezellig, maar het opvoeden ervan is een belangrijke taak die niet onderschat mag worden. Een Pomeriaan is een slim en aanhankelijk hondenras dat graag nieuwe dingen leert. Hier zijn enkele tips om je Pomeriaan op te voeden en ervoor te zorgen dat hij een goede metgezel is.

Kennismaking met je Dwergkeeshond

Als je een Pomeriaan puppy mee naar huis neemt, is het belangrijk om meteen te beginnen met het opvoeden ervan. Zorg ervoor dat je een halsbandje en een riem bij je hebt, zodat je kleine pup direct leert dat hij aan de lijn moet lopen. Laat je Pomeriaan ook zijn nieuwe omgeving verkennen, want op die manier raakt hij gewend aan zijn nieuwe thuis.

Zindelijkheidstraining

Een belangrijk onderdeel van de opvoeding van je Pomeriaan is zindelijkheidstraining. De kans is groot dat de kleine Pomeriaan ergens blijft staan waar hij wil gaan plassen. Het is belangrijk om je Pomeriaan meteen naar buiten te brengen zodat hij daar zijn behoefte kan doen. Wees niet te streng wanneer er toch een ongelukje gebeurt, maar beloon je Pomeriaan juist wanneer hij iets goed doet. Zorg ervoor dat je je Pomeriaan uitlaat op de momenten waarvan je denkt dat hij naar de wc moet, zoals vlak na het eten, slapen of spelen.

Regels en socialisatie

De Pomeriaan is een slimme hond, maar het is belangrijk om te begrijpen dat hij niet meteen alle regels zal begrijpen. Wees dus niet te streng wanneer hij iets fout doet, maar beloon hem juist wanneer hij iets goed doet. Socialisatie is ook belangrijk voor de opvoeding van je Pomeriaan, zodat hij goed kan omgaan met andere honden, dieren en mensen. Dit vermindert ook de kans dat hij zal blaffen wanneer er onbekenden op zijn terrein komen.

Training en motivatie

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met de opvoeding van je Pomeriaan, omdat hij op jonge leeftijd het meest openstaat om nieuwe dingen te leren. Een puppycursus kan hierbij helpen en ook een vervolgcursus is aan te raden. Wissel de oefeningen af en laat je Pomeriaan niet te veel achter elkaar doen, zodat het leuk blijft en hij gemotiveerd blijft. Wees tijdens de opvoeding duidelijk en consequent.

Met deze tips kun je je Pomeriaan opvoeden tot een geweldige metgezel die goed gedrag vertoont en goed kan omgaan met andere dieren en mensen. Vergeet niet dat de opvoeding van je Pomeriaan veel tijd en moeite kost, maar het zal het allemaal waard zijn wanneer je een lieve en gehoorzame hond hebt.

Pomeriaan voeding

Als trotse eigenaar van een Pomeriaan wil je natuurlijk dat je huisdier gezond en gelukkig is. Een van de belangrijkste factoren voor een goede gezondheid is voeding. Bij het voeren van een Pomeriaan is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van het voer, de hoeveelheid voeding en de frequentie van het voeren.

Wanneer je een Pomeriaan-puppy van een fokker krijgt, zal deze je hoogstwaarschijnlijk voorzien van een voedingsschema. Het is essentieel om je aan deze routine te houden en hetzelfde voer te blijven geven om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Het veranderen van het dieet van een puppy moet zeer geleidelijk gebeuren om ervoor te zorgen dat de Pomeriaan geen last krijgt van spijsverteringsproblemen. Mocht dit wel gebeuren, dan is het het beste om het puppy terug te zetten op het oorspronkelijke dieet en dit te bespreken met een dierenarts voordat je opnieuw wijzigingen aanbrengt.

Volwassen Pomerianen staan erom bekend niet kieskeurig te zijn als het gaat om eten, zolang ze niet van jongs af aan verwend zijn. Het voeren van hoogwaardig voedsel, in kleine porties en vaker gedurende de dag, is de beste aanpak voor het voeden van een Pomeriaan. Dit komt omdat Poms graag knabbelen aan hun voedsel in plaats van twee grote maaltijden per dag te krijgen, en het vermindert ook het risico van te hoge of te lage bloedsuikerspiegels tussen de maaltijden.

Naast voeding is beweging ook een belangrijk aspect van de gezondheid van een Pomeriaan. Het is van vitaal belang dat Pomerianen voldoende beweging krijgen om overtollige calorieën te verbranden. Obesitas kan namelijk leiden tot allerlei gezondheidsproblemen die het leven van een hond met jaren kunnen verkorten. Om dit te voorkomen, is het van belang om de taille van je hond vanaf het begin in de gaten te houden en te voorkomen dat de hond de hele dag door te veel traktaties krijgt. Met de juiste voeding en beweging kunnen Pomerianen een gezond en gelukkig leven leiden.

Welke benodigdheden heb je nodig voor je pomeriaan pup?

Als je een Pomeriaan pup verwelkomt in je huis, zijn er een aantal essentiële benodigdheden die je moet hebben om ervoor te zorgen dat je pup comfortabel en veilig is. Hier zijn enkele belangrijke benodigdheden voor je Pomeriaan pup:

 • Puppyvoeding: Het is belangrijk om kwalitatief hoogwaardig puppyvoer te kopen dat geschikt is voor de leeftijd en grootte van je Pomeriaan pup. Zorg ervoor dat je de voedingsschema van de fokker volgt en het voer geleidelijk aan verandert als je besluit om van merk te wisselen.

 • Drinkbak en voerbak: Zorg ervoor dat je stevige en duurzame voer- en drinkbakken hebt die groot genoeg zijn om aan de behoeften van je Pomeriaan pup te voldoen.

 • Kauwspeelgoed: Pups hebben vaak de neiging om op dingen te kauwen, dus zorg ervoor dat je genoeg kauwspeelgoed hebt om hun kauwbehoefte te bevredigen en om schade aan je meubels of andere voorwerpen in huis te voorkomen.

 • Puppykooi of bench: Een puppykooi of bench kan helpen bij het trainen en socialiseren van je Pomeriaan pup. Het geeft ze een veilige plek om te slapen en te ontspannen, en kan ook worden gebruikt voor zindelijkheidstraining.

 • Halsband en riem: Een goede halsband en riem zijn nodig om je Pomeriaan pup te kunnen uitlaten. Zorg ervoor dat de halsband goed past en dat de riem lang genoeg is voor voldoende bewegingsvrijheid.

 • Puppytraining pads: Puppytraining pads zijn handig voor zindelijkheidstraining en kunnen helpen om ongelukjes in huis te voorkomen.

 • Borstel en kam: Pomerianen hebben een dikke vacht die regelmatig moet worden geborsteld en gekamd. Zorg ervoor dat je een geschikte borstel en kam hebt om de vacht van je Pomeriaan pup in goede conditie te houden.

 • Speelgoed: Pomerianen zijn speelse honden en hebben regelmatig speeltijd nodig om zich te vermaken en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat je een assortiment speelgoed hebt dat geschikt is voor de grootte en leeftijd van je Pomeriaan pup.

Door ervoor te zorgen dat je deze benodigdheden bij de hand hebt, kun je ervoor zorgen dat je Pomeriaan pup een veilige, comfortabele en gelukkige start van zijn leven bij jou heeft.

Meest gestelde vragen over de Pomeriaan of dwergkeeshond

Wat is een pomeriaan? 

Een pomeriaan is een kleine, fluffy hond van het Spits-type, afkomstig uit Duitsland en Polen.

Hoe groot wordt een pomeriaan? 

Een pomeriaan wordt meestal tussen de 20 en 30 centimeter groot en weegt tussen de 1,5 en 3,5 kilogram.

Wat is de levensverwachting van een pomeriaan? 

De gemiddelde levensverwachting van een pomeriaan is tussen de 12 en 16 jaar.

Hoeveel moet ik mijn pomeriaan voeden? 

De hoeveelheid voedsel die een pomeriaan nodig heeft, hangt af van de grootte, leeftijd, activiteitenniveau en gezondheid van de hond. Raadpleeg uw dierenarts voor advies over de voeding van uw pomeriaan.

Hoe vaak moet ik mijn pomeriaan borstelen? 

Een pomeriaan heeft regelmatig borstelen nodig om klitten te voorkomen. Borstel hem minstens één keer per dag en gebruik een kam speciaal voor pomeriaans.

Moet ik mijn pomeriaan laten trimmen? 

Ja, het is belangrijk om een pomeriaan te trimmen om de dode haren te verwijderen. Dit voorkomt klitten en huidproblemen. Laat het trimmen over aan een professionele trimmer.

Heeft een pomeriaan veel beweging nodig? 

Hoewel een pomeriaan klein is, heeft hij nog steeds regelmatige beweging nodig. Dagelijkse wandelingen en speeltijd zijn goed voor de gezondheid en het welzijn van uw pomeriaan.

Kan een pomeriaan goed overweg met kinderen? 

Ja, pomeriaans kunnen goed overweg met kinderen, maar zoals bij elke hond is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze een hond op een veilige manier moeten benaderen en behandelen.

Is een pomeriaan een goede keuze voor mensen met allergieën? 

Nee, pomeriaans zijn niet hypoallergeen en verliezen haren. Dit kan problemen veroorzaken voor mensen met allergieën.

Heeft een pomeriaan veel gezondheidsproblemen? 

Hoewel pomeriaans over het algemeen gezond zijn, zijn er enkele gezondheidsproblemen waar ze vatbaar voor kunnen zijn, zoals patella luxatie, tandproblemen en oogproblemen. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts en goede verzorging kunnen helpen deze problemen te voorkomen of vroegtijdig te behandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *