Labradoodle, kom hier nu alles over te weten!

De Labradoodle is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Hij bestaat in verschillende kleuren zoals de Labradoodle zwart, bruin, wit, abrikoos, zilver en parti(mix van meerdere kleuren meest voorkomend zijn wit/bruin en wit/zwart). Naast de verschillende kleuren hebben ze ook 3 verschillende soorten vachten. Je hebt de curly(wolvacht), fleece en curly fleece.

Ook bestaan ze in 3 verschillende formaten.

Mini: Heeft een schofthoogte van 35-42 cm en weegt tussen de 7 tot 13 kg.

Medium: Heeft een schofthoogte van 43-52 cm en weegt tussen de 13 tot 20 kg.

Standaard: Heeft een schofthoogte van 53-63 cm en weegt tussen de 23 tot 30 kg.

Voor mensen die deze hond in huis nemen omdat ze allergisch zijn is het best dat je dan een Australian Labradoodle koopt. Deze koop je bij een erkende fokker en hier krijg je altijd een stamboom mee. Zo kan je dus zien welke honden er in de bloedlijn zitten.

De Labradoodle word door het fci nog altijd niet als ras erkend.

Geschiedenis van de Labradoodle:

De Labradoodle is ontstaan in Australie nadat in de  jaren 80 Mr Wally Conron voor het eerst een Poedel met een Labrador gekruist heeft. Hij deed dit omdat hij de vraag kreeg van een koppel waarbij de vrouw slechtziend was en een blindgeleidehond zocht en de man allergisch was voor honden.

Eind jaren 80 hebben Tegan Park en Rutland Manor het werk van Wally Conron verder gezet en zo is de Australian Labradoodle ontstaan. Doordat ze met andere rassen kruisten zoals de Ierse Water Spaniël, Poedel, Koningspoedel, Miniatuurpoedel, Americaanse en Engels Cocker Spaniël en de retriever. 

Labradoodle

Karakter van de Labradoodle:

De Labradoodle is een vriendelijke, energieke, sociale en intelligente hond. Hij kan zeer goed overweg met kinderen. Deze is niet een echte waakhond, maar als er vreemden zijn of hij iets hoort zal de hond er wel op reageren en aangeven dat er iets is. Omdat hij zo’n energieke hond is is het wel aan te raden om er dagelijks een grote wandeling mee te gaan maken. 

De labradoodle is ook makkelijk te trainen. daarom dat deze hond ook wordt ingezet als blindgeleidehond. Met andere honden komt hij goed overweg en zal niet makkelijk ruzie maken.

Hoe verzorg je een labradoodle?

Om de vacht van je labradoodle in goede conditie te houden moet je hier wel veel tijd insteken. Hou hier dus wel rekening mee voor je er één aankoopt. Om de 2 dagen je hond goed borstelen is zeker aan te raden om je labradoodle klitvrij te houden. Ook is het aan te raden om regelmatig met je hond naar het trimsalon te gaan(om de 8 a 10 weken).

Hoe borstel ik mijn labradoodle?

Je moet niet enkel de bovenkant van je hond borstelen, maar je mag zeker ook de onderkant niet vergeten. Daarom begin je best vanaf de poten en werk je zo naar boven toe. Dus eerst de poten, buik, rug en dan het hoofd. Moesten er toch al klitten bij je hond zijn kun je er een beetje talkpoeder op doen. Dit om deze te ontvetten zodat je er daarna gemakkelijker door kan met de borstel. Je Labradoodle regelmatig wassen is zeker niet nodig, enkel wanneer je niet anders kunt omdat hij zo vuil ziet. Bij teveel wassen gaat het evenwicht van de vacht en huid verloren.

Wat heb ik nodig om mijn Labradoodle te borstelen?

Je hebt een goede borstel nodig de meest bekende voor Labradoodle zijn die van activet. Daarnaast heb je nog een kam en ook talkpoeder moest je hond al wat klitten hebben om die te ontvetten. Tegenwoordig bestaat er ook een automatische hondenborstel die je kunt gebruiken voor je hond, dit moet je voor jezelf uitmaken wat voor jou en je hond het beste werkt.

 

Welke verzorgingsproducten heb ik nog nodig voor mijn Labradoodle?

Een waterblazer of doodle booster dit kan wel handig zijn als je met je hond bent gaan wandelen en hij is nat geworden door de regen, of van het zwemmen. Als je thuiskomt kun je hem snel en gemakkelijk droogblazen. Ook als er zand of andere vuiligheid aan je hond zit kun je dit hiermee allemaal wegblazen.

Een nagelknipper voor honden: het is aan te raden om de 8 weken de nagels van je hond is na te zien en bij te knippen indien nodig. Dit kan verschillen kwestie van dat je hond veel op asfalt loopt dan slijten zijn nagels sneller af dan een hond die veel op gras loopt. 

Opvoeden van je Labradoodle:

De Labradoodle is een vriendelijke, energieke, sociale en intelligente hond. Daarom is het belangrijk om je Labradoodle puppy vanaf het begin af goed op te voeden. Omdat ze op vroege leeftijd het snelst nieuwe dingen leren.

Begin met socialisatie zoals met kinderen omgaan en andere dieren, zindelijkheid training hierbij kun je een bench als hulpmiddel gebruiken. Leer hem commando’s zoals lig, zit en blijf.

En wat ook belangrijk is dat als je gaat werken of ergens naar toe gaat waar je hond niet bij kan zijn en alleen thuis moet zitten. Dat je dit hem ook al van pup af gewoon laat worden. Dit kun je doen door hem eerst vijf minuten alleen te laten en dit zo op te bouwen. Hierbij kun je als hulpmiddel een hondencamera gebruiken. Zodat je kunt zien hoe hij reageert, en bij de meeste camera’s van vandaag kun je u hond zelfs toespreken om hem gerust te stellen.

Wil je nog wat extra tips over hoe je u Labradoodle opvoedt of heb je een probleemgedrag en je zoekt er een oplossing voor kan dit boek je zeker daarbij helpen.

Labradoodle

wat is het beste voer voor je Labradoodle?

Voeding voor je hond is toch wel belangrijk omdat dit voor een gezonde ondersteuning zorgt voor de groei en ontwikkeling van het lichaam. Maar wat het beste voer voor je hond is is zeer verschillend. Omdat elke hond anders is sommige zijn allergisch voor rund andere kunnen dan weer niet tegen gluten. Je kunt dit ook al is overleggen met de fokker waar je Labradoodle vandaan komt. 

Hondenvoer heb je in 3 verschillende segmenten: 

  • droogvoer
  • natvoer
  • diepvriesvoeding                                                                                                              Elk van dit soort hondenvoer heeft zo zijn voor en nadelen. De beste optie is wat je hond het lekkerst vind of waar hij misschien overgevoelig voor is. Waarbij je te toch de keuze moet maken om over te schakelen naar andere voeding. 

Er bestaan nog altijd andere manieren om je hond de beste voeding te geven zoals zelf je hondenvoeding te maken voor je Labradoodle. Zo weet je direct wat er allemaal in zit toch? 

Je kunt tegenwoordig ook de dag van vandaag hondenvoeding op maat bestellen voor je hond. Deze zijn mee samengesteld door dierenartsen die gespecialiseerd zijn in hondenvoeding zodat ze compleet, evenwicht en aangepast zijn aan de wensen van je hond.

Hoe werkt dit na het invullen van een paar vragen zoals leeftijd, gewicht, ras, lichaamsbouw kunnen ze de voedingsbehoeften van je hond bereken. Ook vragen ze of je hond allergisch is voor specifieke dingen. Je kunt kiezen uit 5 verschillende recepten. Nadat je dit hebt doorgegeven worden ze bij je thuis geleverd. Deze kun je 7 dagen in de koelkast bewaren en 4 maand in de vriezer. Handig toch.

 

Zijn gezonde snacks nodig voor je Labradoodle?

Gezonde snacks zijn zeker aan te raden voor je Labradoodle, dit om zijn gebit in goede conditie te houden en tandsteen en tandplak te voorkomen. Daarom is het geven van een snack goed voor hem. Plus in de meeste gezonde snacks zitten tegenwoordig ook vitaminen en mineralen die gezond zijn voor je hond. Buiten gezonde snacks kun je ook af en toe een kauwstaaf geven die heb je in verschillende maten en soorten. Zoals een hertengewei, kauwstaaf van olijfhout, runderoren en nog veel meer.

Heb ik een hondenkussen nodig voor mijn Labradoodle?

Elke volwassen hond heeft gemiddeld 12 tot 14 uur slaap per dag nodig, een puppy 18 tot 20uur. Daarom is het belangrijk dat je Labradoodle op een comfortabele plek kan rusten of slapen. Dit doen ze niet alleen omdat ze moe zijn maar ook om mentaal en fysiek terug fit te geraken.

De beste plek om je hondenkussen te zetten hangt van je hond af, sommige liggen graag in de buurt van het gezin en andere liggen dan weer liever ergens alleen. Let wel op dat je zijn hondenkussen niet te dicht bij de verwarming plaats of ergens waar het tocht.

Let wel bij aankoop van een hondenkussen dat het formaat goed is. Voor oudere Labradoodles of honden met gewrichtsproblemen zijn er orthopedische hondenkussens.

Op reis met je doodle:

Als je op reis wilt gaan met je Labradoodle zijn er heel wat praktische dingen waar je rekening mee moet houden voor jullie kunnen vertrekken en om dit wat gemakkelijker te maken ga ik hier alles netjes op een rij zetten.

Eerst moet je zien dat je hond gechipt is en laat deze zeker openbaar zetten. Dit kun je bij je dierenarts laten controleren.

Je Labradoodle moet in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. hierin staan de gegevens van de rabiës vaccinatie en het nummer van de chip.

Bespreek enkele weken op voorhand je bestemming met de dierenarts, zodat hij je raad kan geven in verband met vaccinaties die nodig zijn voor specifieke landen.

Reizen met het vliegtuig heb je 3 keuzes:

  • Cabine enkel voor kleine honden dus niet voor de Labradoodle.
  • Bagage ruim  voor honden die meer als 8 kg wegen. Wel zelf u bench meenemen die aan bepaalde wettelijke eisen moet voldoen.
  • cargo is beste keuze bij lange afstand vluchten. Is goedkoper.

Reizen met de trein:

Een grote hond neemt een zitplaats in en daarvoor moet je 3 euro betalen. Hiermee mag je de hele dag reizen. Voor internationale reizen met de trein variëren de prijzen en regels, dus best op voorhand contact opnemen met de maatschappij waarmee je gaat reizen.

Reizen met de auto:

Zie dat dit veilig gebeurt , dus dit wil zeggen dat je best een autobench meeneemt of een hondengordel om je hond vast te klikken. In vele Europese landen is het trouwens verplicht dat je hond vast zit in de wagen.

Zeker voldoende water meenemen voor in de wagen er bestaan tegenwoordig van die anti morsbakken speciaal voor in de wagen.

Zorg voor een goede hondenverzekering moest er iets gebeuren met je hond op reis, kijk ook wel of die noodgevallen dekt, of dat het de kosten dekt voor hondenopvang moest jij in het ziekenhuis terechtkomen.

checklist:

paspoort, vaccinatieboekje, chipnummer, gordel/bench, muilkorf, eten/voldoende drinken, halsband en riem, mand, speeltjes, snoepjes, medicijnen indien nodig, tekentang, poepzakjes en telefoonnummer van je dierenarts.

Leuke vakantieadressen waar je hond ook welkom is?

Molenheide leuk kindvriendelijk bungalowpark in het groen Belgische Limburg waar honden zijn toegelaten. Er is 100 ha Wild- en Wandelpark en je hebt keuze uit verschillende villatypes zeker een aanrader.

Belvilla ruime keuze uit 40.000 unieke, online te boeken vakantiewoningen voor allerlei soorten vakanties in 20, voornamelijk Europese landen. Waar honden zijn toegelaten.

Algemeen (BENL)

Bij reli vind je leuke vakantiehuizen in het zuiden van Frankrijk voor een toffe vakantie met je Labradoodle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *