Border Collie

Border Collie

De Border Collie is buitengewoon gevoelig, gehoorzaamt goed en beschikt over een flinke dosis eigen initiatief. Om dit in goede banen te leiden moet men over een gedegen hondenkennis beschikken. Een harde aanpak werkt over het algemeen averechts. Training is een eerste noodzaak bij deze intelligente, werkwillige hond. Een consequente aanpak is dus een vereiste.

De Border Collie is in de eerste plaats een veehoeder, maar voorts wordt hij gebruikt als geleidehond voor blinden, als sociale hond ter ondersteuning van gehandicapten en als speurhond. Zijn karakter maakt hem uiterst geschikt voor hondensporten zoals Agility, Flyball en G&G. Toch moeten deze activiteiten als vervangend werken worden beschouwd. 

De Border Collie moet een actieve taak hebben die hij in direct contact met zijn baas kan verrichten. Een onbezonnen aankoop van een Border Collie als huishond. De hond kan gefrustreerd raken of hij zoekt compenserende bezigheden die niet zelden tot problemen leiden.

 

Border Collie

Afkomst:

Dit ras, dat tot de oude tijden teruggaat behoort tot de intelligentste en veelzijdigste herdershondenrassen. De Border Collie stamt uit het grensgebied tussen Schotland en Noord-Engeland. Dat de Borders wordt genoemd. De stijl van hoeden van Border Collies is uniek en onderscheidt hen van de andere herdershonden. Van nature lopen zij in een boog naar de schapen, waardoor ze het vee niet verschrikken. Zodat voorkomen wordt dat de schapen zich verder van de herder verwijderen.

De Border dwingt de schapen met zijn ogen. Deze aangeboren eigenschap, evenals het karakteristieke sluipen kan men al bij pups van acht weken oud waarnemen. Border Collies kunnen weinig, gemiddeld of veel eye hebben wat genetisch is vastgelegd. Tijdens het hoeden gaat de hond geregeld down en sluipt hij, het hoofd omlaag naar de schapen. Terwijl hij luistert naar de bevelen of het fluitje van de herder. Hierbij verliest hij nooit de schapen uit het oog. 

Hij drijft de schapen bijeen en zwenkt voortdurend heen en weer om de schapen in een rechte lijn naar de herder te brengen. Hij behoort niet in de wol of de achterbenen te bijten noch te blaffen maar werkt op een rustige zelfverzekerde wijze. Bij het werken met koeien, paarden of geiten is bijten in de hielen wel geoorloofd.

Hardlopen

De uiterlijke kenmerken:

De schedel is tamelijk breed, achterhoofdsknobbel niet geprononceerd.

Het lichaam is atletisch in verschijning met goed gebogen ribben. De lengte van het lichaam is iets meer dan de schouderhoogte.

Het haar heb je in 2 variaties, matig lang en kortharig. Bij beide is de bovenvacht dicht en middelmatig hard de ondervacht zacht en dicht. Deze geeft een goede weerbestendigheid. Bij de matig langharige variëteit vormt de overvloedige vacht een kraag, broek en staartbevedering. Op het gezicht, oren, voorbenen en achterbenen moet het haar kort en glad zijn.

Kleur: Verscheidenheid van kleur is toegestaan, maar wit mag nooit overheersen.

Gangwerk/beweging: Deze is vrij soepel, onvermoeibaar en met een minimaal optillen van de voeten, zo de indruk wekkend bekwaam te zijn te bewegen met grote souplesse en snelheid. 

Grootte en gewicht van de Border Collie:

Schofthoogte: Reuen 53 cm.   Teven 51 cm.

gewicht: Reuen 14-20kg.    Teven 12-19kg.

Land van herkomst: Engeland.

De Border Collie behoort tot de rasgroep 1.