Whippet ontdek hier nu deze kortharige middelgrote windhond.

De Whippet zijn oorsprong kan worden teruggevoerd tot het 18e-eeuwse Engeland. Het ras ontstond uit een kruising tussen Greyhounds en kleinere terriers en windhonden. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op konijnen en hazen, en werden beschouwd als een goedkopere versie van de Greyhound.

De Whippet werd ook gebruikt als renhond en werd al snel populair in de arbeidersklasse, vooral in het noorden van Engeland. Deze honden werden vaak gebruikt voor hondenrennen, waar ze de bijnaam “poor man’s racehorse” kregen vanwege hun snelheid en wendbaarheid.

In de late 19e eeuw werd de Whippet steeds populairder als gezelschapshond, vooral onder de hogere klasse. Dit was te danken aan hun elegante uitstraling en zachtaardige karakter. Het ras werd erkend door de Engelse Kennel Club in 1890 en kreeg al snel een reputatie als een ideale huishond.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de populariteit van de Whippet terug, maar het ras herstelde zich snel in de jaren daarna. In de jaren 1920 en 1930 werden er verschillende Whippetclubs opgericht in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Deze clubs organiseerden hondenrennen, shows en tentoonstellingen, en deden veel om de reputatie van het ras te bevorderen.

Tegenwoordig is de Whippet nog steeds populair als gezelschapshond en renhond. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke en liefdevolle karakter, en wordt vaak beschouwd als een ideale huisgenoot voor gezinnen. Daarnaast is de Whippet nog steeds te zien in hondenrennen en behendigheidswedstrijden, waar hij zijn snelheid en wendbaarheid kan laten zien.

Karakter van de Whippet

De Whippet staat bekend om zijn zachte, gevoelige en liefdevolle karakter. Dit ras is heel aanhankelijk en hecht zich sterk aan zijn eigenaar en zijn gezin. Ze zijn graag in de buurt van mensen en houden van knuffelen en gezelschap. Dit maakt hen tot geweldige gezelschapshonden.

Hoewel de Whippet een rustige en kalm ras is, heeft hij wel regelmatige beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Deze honden zijn zeer atletisch en hebben een natuurlijke neiging tot rennen en jagen. Ze genieten van wandelingen en spelen in de tuin, en kunnen goed overweg met andere honden tijdens het spelen en rennen.

Als het gaat om kinderen, is de Whippet over het algemeen een geweldige keuze als gezinshond. Ze zijn speels en energiek, en vinden het heerlijk om met kinderen te spelen. Ze hebben echter ook hun rustmomenten nodig en moeten niet te veel worden lastiggevallen of gestoord als ze slapen of rusten.

Whippet

Uiterlijke kenmerken van de Whippet

 • Lichaamsbouw: Hij heeft een slank en gespierd lichaam met een diepe borstkas en een slanke taille. Hun kop is lang en smal, met een lange snuit en rechtopstaande oren.

 • Vacht: De Whippet heeft een korte, gladde en dichte vacht die verkrijgbaar is in verschillende kleuren, waaronder zwart, wit, blauw, rood, crème en gestroomd.

 • Staart: Deze is lang en dun en buigt naar beneden. Het kan licht gekruld zijn aan het einde.

 • Poten: Zijn lang en slank, met sterke en gespierde achterpoten die hen helpen om snel te rennen.

 • Gangwerk: De Whippet heeft een soepele en vloeiende gang en kan zeer snel rennen. Ze zijn een van de snelste hondenrassen en kunnen snelheden tot 56 km/u bereiken.

Grootte en gewicht

De Whippet is gemiddeld 45-55 cm hoog en weegt tussen de 9-18 kg. Ze zijn over het algemeen iets groter dan de Italiaanse windhond, maar kleiner dan de Greyhound.

Vachtverzorging van de Whippet

De Whippet is een kort- en gladharig ras dat over het algemeen niet veel vachtverzorging nodig heeft. Het is belangrijk om de vacht van de Whippet regelmatig te borstelen om dode haren en vuil te verwijderen. Dit kan worden gedaan met een zachte borstel of handschoen.

Omdat de Whippet een kortharig ras is, is het belangrijk om de hond te beschermen tegen de kou. Bij koud weer kunt u uw Whippet een jasje of trui aan doen om hem warm te houden tijdens wandelingen.

Het is ook belangrijk om de nagels van uw Whippet regelmatig te knippen, ongeveer één keer per maand. Controleer de oren van uw Whippet regelmatig op tekenen van infectie of ontsteking en reinig ze indien nodig met een zachte doek en oorreiniger die speciaal voor honden is gemaakt.

Meest voorkomende aandoeningen

De Whippet is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij alle honden kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde aandoeningen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende aandoeningen bij Whippets:

 • Hypothyreoïdie: een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg schildklierhormoon produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, lethargie en haaruitval.

 • Heupdysplasie: Hierdoor kunnen de heupgewrichten abnormaal gevormd zijn, wat kan leiden tot artritis en pijn.

 • Oogproblemen: sommige kunnen last hebben van oogproblemen zoals cataract, progressieve retina-atrofie en distichiasis.

 • Hartziekte: sommige Whippets kunnen aanleg hebben voor hartziekten, zoals dilatatieve cardiomyopathie.

 • Epilepsie: Enkele kunnen epilepsie ontwikkelen, wat aanvallen en convulsies kan veroorzaken.

Opvoeding van deze kortharige middelgrote windhond

Een cruciaal advies bij het opvoeden van een Whippet is om hem liefdevol en rustig op te voeden. Het gebruik van wilde armbewegingen of stemverheffingen kan de Whippet angstig, agressief of onzeker maken, wat zijn geluk ernstig kan belemmeren. Om dit te voorkomen, is het van belang om hem op een zachte manier te behandelen en duidelijke regels op te stellen, en goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren.

Aangezien een Whippet van nature niet graag alleen is, is het belangrijk om tijd te besteden aan het wennen aan het alleen zijn. Het is aan te raden om hem eerst kort alleen te laten en dit geleidelijk uit te breiden. Door dit goed aan te pakken, zal de Whippet het later makkelijker vinden om alleen thuis te zijn.

Het uitlaten van een Whippet vereist ook de nodige aandacht, omdat het een jachthond is en instinctief achter dieren aan zal gaan. Vanaf het begin is het van belang om hem te leren dat jij de baas bent en dat hij jou moet volgen. Het is niet verstandig om hem zomaar los te laten lopen vanwege het risico dat hij wegrent vanwege zijn jachtinstinct.

Belangrijkste benodigdheden voor je Whippet

Als je een Whippet als huisdier hebt, zijn er enkele belangrijke benodigdheden die je moet hebben om ervoor te zorgen dat je hond een gelukkig en gezond leven leidt. Hier zijn enkele essentiële benodigdheden voor je Whippet:

 • Voedsel en water: zorg voor hoogwaardig hondenvoer dat geschikt is voor de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van je Whippet. Zorg er ook voor dat er altijd vers water beschikbaar is.
 • Slaapplaats: een comfortabel bed of kussen waarop je Whippet kan rusten en slapen. Het bed moet groot genoeg zijn voor je Whippet om zich uit te strekken en te draaien.

 • Halsband en riem: een halsband met een identificatietag en een riem om je Whippet veilig te houden tijdens het wandelen en om te voorkomen dat hij wegloopt.

 • Speelgoed: Whippets zijn actieve honden die graag spelen en rennen. Zorg voor speelgoed dat veilig is voor je hond en dat geschikt is voor zijn grootte en activiteitenniveau.

 • Verzorgingsbenodigdheden: een borstel, kam, nagelknipper en tandenborstel om de vacht, nagels en tanden van je Whippet schoon en gezond te houden.

 • Vaccinaties en preventieve zorg: zorg ervoor dat je Whippet up-to-date is met zijn vaccinaties en dat hij regelmatig wordt gecontroleerd door een dierenarts om gezondheidsproblemen te voorkomen of vroegtijdig op te sporen.

 • GPS tracker voor honden: Whippets zijn snel en atletisch, en als ze worden blootgesteld aan een nieuwe omgeving of situatie, kunnen ze in paniek raken en wegrennen. Een GPS-tracker kan je helpen je hond terug te vinden als hij onverwachts verdwaalt of ontsnapt.

Leuke gadgets van de Whippet

Meest gestelde vragen over de Whippet

Hoeveel beweging heeft je kortharige windhond nodig?

Whippets zijn een ras van actieve honden en hebben regelmatige beweging nodig om hun gezondheid en welzijn te behouden. Het exacte aantal benodigde beweging hangt echter af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, grootte, gezondheid en persoonlijkheid van je Whippet.

Over het algemeen hebben volwassen Whippets dagelijks 45 tot 60 minuten matige tot intense lichaamsbeweging nodig. Dit kan bestaan uit wandelingen, joggen, rennen of spelen in een veilige, omheinde ruimte. Het is belangrijk om te onthouden dat Whippets een snelle sprinter zijn en ze de neiging hebben om snel te rennen en dan te rusten. Hierdoor hebben ze korte, intense periodes van activiteit nodig, gevolgd door langere periodes van rust en ontspanning.

Puppy’s en oudere Whippets hebben over het algemeen minder beweging nodig dan volwassen honden. Bij puppy’s moet de beweging beperkt worden om de gewrichten en botten te beschermen terwijl ze groeien. Oudere Whippets kunnen wat minder actief zijn en hebben misschien wat meer tijd nodig om te herstellen na intensieve activiteiten.

Het is belangrijk om de individuele behoeften en grenzen van je Whippet te kennen en te respecteren. Overmatige of ontoereikende lichaamsbeweging kan leiden tot gedrags- en gezondheidsproblemen.

Hoe lang leeft een Whippet?

De levensduur van een Whippet hangt af van verschillende factoren, waaronder genetica, gezondheid en levensstijl. Over het algemeen hebben Whippets een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

Wat mag een Whippet eten?

Whippets hebben een uitgebalanceerd dieet nodig dat rijk is aan voedingsstoffen om gezond en gelukkig te blijven. Hun dieet moet bestaan uit een combinatie van hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je Whippet kan eten:

 • Kwalitatief hoogwaardige eiwitten: Whippets hebben veel eiwitten nodig om hun spieren te ondersteunen. Eiwitten kunnen worden gevonden in kip, kalkoen, lam, rundvlees, vis, eieren en zuivelproducten.

 • Gezonde vetten: Vetten zijn belangrijk voor de algehele gezondheid en het welzijn van je Whippet. Gezonde vetten kunnen worden gevonden in zalm, haring, avocado’s, olijfolie en kokosolie.

 • Groenten en fruit: Deze zijn een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen. Geschikte opties voor Whippets zijn broccoli, wortelen, zoete aardappelen, appels, bessen en pompoen.

 • Granen en koolhydraten: Zijn ook belangrijk voor de energiebehoeften van je Whippet. Haver, quinoa, bruine rijst en zoete aardappelen zijn goede opties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *