Australische Terrier

Australische Terrier

De Australische Terrier is een gedrongen, tamelijk laag op de benen staande hond. Hij is vrij lang in verhouding tot zijn hoogte. Deze is kwiek, levendig en goed gebouwd ook heeft hij zijn typisch terrierkarakter. Het is vooral een werkterrier, maar zijn trouw en gelijkmatig karakter maken hem ook tot een geschikte gezelschapshond.

Australische Terrier

Afkomst:

Dit pientere Australische ras is ongetwijfeld ontstaan uit een samensmelting van uit Groot-Brittannie ingevoerde rassen. Men noemt de Cairn Terrier, waarmee het veel gelijkenis vertoont en de Dandie Dinmont aan wiens bloed de kuif en het bredere in het gezicht herinneren.

De Australische Silky Terrier is vaak met de Australische Terrier gekruist en heeft mede de invloed van zijn voornaamste stamrassen. Dat zijn de Skye Terrier en de Yorkshire Terrier. Voorts acht men de Manchester Terrier medeplichtig, terwijl de stamvader van alle Engelse Terriers de oude ruwharige Black and Tan Terrier rechtstreeks meegeholpen heeft aan de bereiding van deze Australische coktail.

Al in het begin van de 20ste eeuw was de Australische Terrier talrijk in Australie en in 1908 verscheen de eerste in Engeland op een tentoonstelling. Oorspronkelijk werd het ras gefokt als felle bestrijder van knaagdieren en slangen. Die verder weinig eisen stelde. Hij is waaks en trouw aan zijn baas en gezin.

De uiterlijke kenmerken:

De schedel is lang en vlak met middelmatige breedte, gevuld tussen de ogen en bedekt met een kuif van zacht haar.

Het lichaam is lang in verhouding tot de hoogte. krachtig gebouwd en diepe flanken. Tamelijk laag op de benen staande hond.

Het haar bestaat uit een harde, rechte, dichte bovenvacht van circa 6 cm lengte met een korte en zachte ondervacht. De snuit, onderbenen en voeten moeten vrij zijn van lang haar.

Kleur:

-Blauw, staalblauw of donker grijsblauw met diepe tan. De kuif blauw, zilver of een lichtere tint dan de kleur van het hoofd. 

-Zuiver zandkleurig of rood, vlekkerigheid of donkere zweem ongewenst.

Gangwerk/beweging: De beweging moet vrij en zuiver zijn zonder losse schouders of ellebogen. De voeten en middenvoeten mogen niet naar binnen of naar buiten draaien. De achterhand moet grote stuwkracht hebben.

 

Grootte en gewicht van de Australische Terrier:

Schofthoogte: Reuen 25 cm.     Teven 23 cm.

Gewicht: Reuen 6,5 kg.   Teven 5 kg.

Land van herkomst: Australië.

De Australische Terrier behoort tot de rasgroep 3.