Jack Russel, ontdek hier nu alles over.

Jack Russel is een kleine , pittige Terrier, die in Nederland in grote aantallen voorkomt. Op 17 november 2000 werd het ras door de FCI erkend. Na de erkenning van de Parson Jack Russel Terrier in 1990 in het land van oorsprong Groot-Brittannië kwam er in Nederland een aparte registratie van de Jack Russel op gang. Door via raskeuringen op clubmatchniveau kwalificaties voor de ouderdieren mogelijk te maken. Hierdoor kon men pups aanbieden van geselecteerde honden.

Karakter van de Jack Russel

De Jack Russel is een levendige , alerte en actieve Terrier. Hij heeft een intelligente uitdrukking. Deze is ook moedig, onbevreesd en vriendelijk maar kalm verzekerd.

Jack Russel

Uiterlijke kenmerken van de Jack Russel Terrier

de schedel van de Jack Russel moet vlak zijn. En van een gemiddelde breedte die naar de ogen toe geleidelijk smaller wordt en toeloopt in een brede voorsnuit.

Ogen zijn klein, donker en met een levendige uitdrukking.

De gang/beweging is vrij, zuiver en veerkrachtig. 

Grootte en gewicht van de Jack Russel

Schofthoogte is tussen de 25 – 30 cm.

Gewicht: 1 kg per 5 cm hoogte, dit wil zeggen dat een hond van 25 cm hoogte ongeveer 5 kg moet wegen en een hond van 30 cm hoogte ongeveer 6 kg.

Vachtverzorging

De vacht van de Jack Russel mag glad of ruw zijn. Vachten mogen niet veranderd worden (door te trimmen) om glad te lijken. 

De vacht van de Jack Russel heeft niet veel aandacht nodig. Geregeld is borstelen of bij ruwharig even plukken. Scheren van de jack Russel is zeker af te raden. Wassen kun je is 1 of 2 keer in het jaar doen.

Jack Russel meest voorkomende aandoeningen

 • Patella Luxatie: Dit is een aandoening aan de knieschijf (knieschijf schiet uit de gleuf). Dit is dus gemakkelijk te verhelpen door een operatie weet wel dat dit kan oplopen tot 1200 euro. Daarom dat het misschien wel interessant is om een dierenverzekering af te sluiten. Of maandelijks een bedrag opzij te leggen om deze kosten te kunnen dekken.
 • Lensluxatie: De lens van het oog wordt door middel van ophangbanden (fibraezonulares) op de juiste plaats gehouden. Bij lensluxatie komt deze lens los te zitten en soms kan de lens kantelen. Hierdoor dat het vocht uit het oog geblokkeerd wordt. Dit vocht kan zich niet meer uit het oog verwijderen en zo ontstaat er dus glaucoom, een druk binnenin het oog. Dit kan leiden tot blindheid van de hond. Deze kan verholpen worden door een simpele operatie.
 • Cataract: Dit is een abnormale vertroebeling van de lens van het oog (cataract). Het oog zal een grijze tot witte verkleuring vertonen. Dit kan enkel verholpen worden door een heelkundige ingreep.

Jack Russel benodigdheden

Auto

 • Bench: Er zijn verschillende soorten benches die je achteraan in de koffer van je wagen kan plaatsen. Houd dus rekening met de grote van je koffer maar zeker ook met de grote van je hond.
 • Speciaal riempje: Als je de hond mee op de bank neemt maak je hem vast met een speciaal riempje dat je in het slot van je autogordel kan bevestigen en vastmaakt aan de halsband (of gareeltje) met de andere kant.

Wandelen

 • Een goed passende halsband: Als je deze aandoet en je kan er je vingers tussen steken zonder dat de hond deze zelf over zijn hoofd krijgt is die goed van maat.

  Je hebt verschillende halsbanden. Je hebt er met gespsysteem of met een kliksysteem. Bij een pup raad ik aan een halsband te nemen die je kunt verstellen. Deze groeit mee met de hals van je hond.

 • Een lijn:

  Je hebt veel verschillende soorten lijnen. Net zoals bij de halsbanden zijn ze verkrijgbaar in verschillende lengtes en materialen.

  De standaard lijn is 1m20. In het begin kan je voor u puppy 1 nemen van nylon. Je hebt platte, brede, dunne, dikke of ronde lijnen. Ik zelf verkies een ronde lijn omdat ik vind dat platte lijnen snijden in je hand, maar dit is u eigen keuze natuurlijk.

Thuis

 • Een bench:  Een bench kan helpen bij het zindelijk maken van je pup, maar kan later ook dienen als veilig plekje voor je hond. Als je de bench gebruikt om je hond zindelijk te maken zie dan dat deze niet te groot is of anders voorzie je iets waarmee je de bench kunt verkleinen, de reden daarvoor is dat een hond (normaal) niet plast of poept waar hij/zij slaapt.
 • Een kussen of een mand: Als je hond niet in de zetel mag liggen geef hem dan een ander plekje om zacht te liggen zoals een kussen of een mand.
 • Eten en drinkbak: Voor een Jack Russel is het beter om een drink en voerbak op een voet te nemen, een staander. Zo hoeft de hond zich niet te veel te bukken om te eten en te drinken.
 • Kauwspeeltjes: Je kunt beter ook een paar kauwspeeltjes in huis halen zodat je Jack Russel niet je schoenen als speeltje gebruikt.

Opvoeding van je Jack Russel

Wil je meer te weten komen over de opvoeding van je Jack Russel Terrier is dit boek zeker de moeite om hem te kopen. In dit E-book leer je u Jack Russel met positieve methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond.

Een andere manier om je Jack Russel Terrier te trainen is doormiddel van clickertraining, heb er een blogartikel over geschreven hoe je dit moet doen. klik hier voor naar het blogartikel te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *